Kripto Rehber

Solana (SOL) Nedir, Nasıl Alınır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Solana izne ihtiyaç duymayan, yüksek performanslı blok zincirinin uygulandığı açık kaynaklı bir projedir. İşlem sayısı ve hızını artırmaya odaklanmış üçüncü nesil blockchain olarak tanımlanır.

Ağın yerel tokenine ‘SOL’ denir. Bu blockchain ağı, saniyede binlerce işlem yürütebilir. 176 bayttın altında olmak şartıyla saniyede 710.000 işlemin gerçekleştirilmesine olanak tanır.

Öte yandan merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmaya imkân tanır. Solana’da fikir birliğinin koordine edilmesi ve hesap defterinin kontrolü için SHA 256 hash zinciri kullanılır. Bununla Optimistic Concurrency Control (İyimser Eşzamanlılık Kontrolü) uygulanır.

Solana Nedir?

Decentralized Finance (merkezi olmayan finans) çözümleri sağlamak adına faaliyete geçirilen açık kaynaklı bir projedir.

Projeyle ilgili çalışmalar 2017 yılında başlamıştır. Resmi olarak ise, 2020 yılının Mart ayında İsviçre-Cenevre kentinde yer alan Solana Vakfı tarafından başlatılmıştır.

Solana Ne İşe Yarar?

Bu protokol, Decentralized Applications (merkezi olmayan uygulama) oluşturmayı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiştir. Ölçeklenebilirliği daha iyi bir seviyeye getirmeyi hedefler. Yenilikçi hibrit konsensüs modeline dayanan Solana, gerek küçük çaplı, gerekse kurumsal alım-satım işleriyle uğraşanların ilgisini çekmiştir.

Yukarıda da bildirildiği gibi Solana blockchain’de temel hedef daha fazla işlem gerçekleştirmek ve bunları daha hızlı yerine getirmektir. Geçmiş ispatı  ile Hisse İspatı’nı buluşturan Solana, işlem sırasını doğrulamak için gereken süreyi büyük ölçüde azaltır. Başka bir ifadeyle Solana, Proof-of-History ile Proof-of-Stake uzlaşmasını kullanır.

Geçmiş kanıtı, blok zincirinde zaman kaydı bulunanları ekleyerek çalışır. Bu sayede işlemler verifiable delay function (doğrulanabilir gecikme işlevi) ile gönderildikleri zamana göre doğrulanır. İşlem sırası, işlemin gönderildiği vakte dayanır ve bu, geçmiş kanıtını hisse ve iş kanıtından ayıran en önemli özelliklerden biridir.

SHA256 hash özelliği sayesinde bir işlemin hash’i, diğer işlemin hash’inda girdi olarak kullanılır. Böylelikle işlem sırası blockchain tarafından hash’e işlenir. Bu ise zaman damgasına olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve işlem süresi kısalır.

400 milisaniye içinde blok oluşturabilen Solana, binlerce işlemi aynı anda idare edebilir.

Öte yandan Solana protokolünde sürpriz bir vergiyle karşılaşma veya ücretlerin beklenmedik bir anda artması gibi riskler bulunmaz. Hızlı işlem ve ölçeklenebilirlik garantisi sunan platform, düşük işlem maliyetleriyle avantaj meydana getirir.

SOL Nedir?

Solana blockchain‘inin yerel tokeni ‘SOL’ olarak adlandırılır. Akıllı sözleşmeler ve blockchain üzerindeki işlem ücreti bu token ile ödenir. Ayrıca SOL, staking amacıyla da kullanılır.

Blockchain üzerinde geliştirilmiş merkeziyetsiz uygulamalarda yönetişim tokeni olarak işlev görür.

SOL, SPL protokolü tabanlı bir tokendir. Bazen SOL tokenler yakılır ve dolaşımdan kaldırılır. Bunun amacı enflasyonu azaltmaktır.

SOL Madenciliği Nasıl Yapılır?

SOL, mining işlemi için uygun değildir. Fakat stake edilebilen kripto para birimleri arasında yer alır. Stake işleminde bunu destekleyen bir cüzdan kullanılmalıdır. Örneğin SolFlare.com stake işlemi için tercih edilebilir.

SOL Nereden Satın Alınır?

SOL doğrudan itibari parayla alınamaz. Solana (SOL) alımı yapmak için önce Bitcoin satın alıp, daha sonra bu kripto para birimini destekleyen bir borsaya aktarabilirsiniz. Ardından kolayca SOL sahibi olabilirsiniz.

Solana alım-satımı için kullanabileceğiniz borsalar şunlardır:

  • Binance
  • Bitfinex
  • Huobi Global
  • FTX
  • HitBTC
  • Cryptocom
  • OKEx
  • Gateio
  • Coinbase Exchange
  • Hotbit
  • CoinEx
  • CoinDCX
  • Bithumb Global
  • Pionex
  • Huobi
  • HitBTC
  • Bilaxy

SOL Fiyatı 2021

Solana fiyatı 2021 yılının 10 Kasım günü itibariyle 2,372.15 TRY şeklindedir. 07 Kasım 2021 itibariyle 259,63 dolar ile tüm zamanların en yüksek değerine ulaşan Solana (SOL), 0,5052 dolar ile 11 Mayıs 2020’de en düşük değerini görmüştür.

[ccpw id=”12188″]

SoL için dolaşımdaki arz miktarı 272,637,428 olup toplam arz 494,519,162 SOL’dur. Max. Arz hakkında veri yoktur.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.