2012 yılında, 17 yaşında olan Vitalik Buterin, babası tarafından o zamanlar popülerlik kazanan Bitcoin ile tanıştırılmıştır ve bu teknoloji ile çok ilgilenmeye başlamasına sebep olmuştur.
Vitalik, o dönem içerisinde Bitcoin Magazine yazmıştır ve Bitcoin platformunda iyileştirmeler önermiştir. Bu iyileştirmelerin yapılmaması hoşuna gitmeyince bunun yerine kendi kripto para birimini yapmaya karar verdi.
Onun fikri Ethereum adlı kripto paraydı ve 2015’te hayata geçti. Başladığından beri, Ethereum’un fiyatı çok arttı ve 18 Ağustos 2021 itibariyle 360.416.576.538 dolarlık “piyasa değeri” bulunuyor.
Yazı İçeriği
Yeni Başlayanlar İçin Ethereum
Ethereum, kişisel bilgilerinizle Facebook, Google veya çevrimiçi bankanız gibi uygulamalara güvenmeden internetin gücünü kullanmanın bir yolunu sunar.
Facebook ve Google gibi uygulamalar, milyonlarca kullanıcısının bilgilerini sunucularda toplar ve saklar. Bu, kullanıcı verilerinin çok az sayıda yerlerde tutulduğu anlamına gelmektedir (buna merkezileştirme denir). Bu konumlardan biri saldırıya uğrarsa, herkesin başı belada olur.
Ethereum’un nasıl çalıştığı, özel bilgilere sahip birçok uygulamaya güvenme ihtiyacını ortadan kaldırmaktır. Bunu, ‘‘blockchain’’ teknolojisini kullanarak ademi merkeziyetçilik ile yapar.
Blockchain Temelleri
Ethereum‘un internet versiyonu, sunucuların ve bulutların, düğüm adı verilen bir sistem ağı ile değiştirildiği yerdir. Düğümler, blockchain adı verilen paylaşılan bir veritabanını depolar ve sürdürür.
Ağda tüm blok zincirini depolayan binlerce düğüm var. Ne kadar çok düğüm varsa ağ ve verileri o kadar güvenli olur. Bu kayda girdiğiniz bilgileriniz sadece sizler kontrol edilebilmektedir. Bilgisayarınızda veya merkezi bir sunucuda depolanmaz.
Blok zincirinde tutulan bilgiler uzlaşma ile doğrulanır. Bu, düğümlerin yarısından fazlasının, blok zincirine izin verilmeden önce bilginin doğru olduğu konusunda hemfikir olması gerektiği anlamına gelir.
Bir fikir birliğini hazırlayabilmek için ağ kısmının yarısından fazlasını kontrol etmeniz gerekeceğinden, bu tür bir sistemi hacklemek neredeyse imkansızdır. Ağın yarısından fazlasını kontrol etseniz bile, saldırıyı tamamlamak size o kadar pahalıya mal olur ki buna değmez.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ethereum Tabanlı Altcoinler Hangileridir?
Blockchain 2.0 ve Kullanımları
Ethereum blok zinciri (Ethereum 2.0), Bitcoin‘e benzeyen bir teknoloji kullanır, ancak daha gelişmiştir. Bitcoin blok zincirinden çok daha fazlasını yapabilir. Bunu iki ana yolla yapar.
1. Akıllı Sözleşmeler
Ethereum blok zinciri, işlemlerin yalnızca belirli koşullar karşılandığında gerçekleşebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu koşulları belirleyen şeylere ‘akıllı sözleşmeler’ denmektedir.
Bu sözleşmelerden biri yazıldıktan sonra değiştirilemez. Bu nedenle “güven vermeyen” hareketler yani işlemler olarak adlandırılırlar. Ağdaki kişilere güvenmeniz gerekmez
2. dApps
Merkezi olmayan uygulamalar diğer adıyla dApp‘ler, alışılagelmiş bir merkezi sunucuda çalışmayan uygulamalardır. Bunun yerine, sunucularını merkezsizleştirme için kullanan bir blok zinciri üzerinde çalışırlar.
dApp‘ler, Ethereum’un tasarımının ve inançlarının merkezinde yer alır. Ethereum’u kuranlar, kullanıcıların bunu öğrenebilmesini ve bunun üzerine inşa etmesini ister. Ethereum sorusunun bir başka parçası da kesinlikle dApp’lerdir.
Ethereum’un Solidity adında kendi kodlama dili vardır. Solidity, dApp’ler oluşturmak için kullanılır. Solidity, JavaScript’e benzediğinden, geliştiricileri yeni ve heyecan verici dApp’ler oluşturmaya teşvik eder.
Bu dApp’ler yakında sosyal medya, e-ticaret, e-posta ve çevrimiçi bankacılık gibi farklı sektörlerin yer aldığı merkezi uygulamalarla rekabet edebilmektedir. Ethereum’un blok zincirinde dApp’ler oluşturmak için sonsuz olanaklar vardır.
Basitçe söylemek gerekirse, Ethereum‘un kullanıcıdan akıllı sözleşmeler ve dApp’ler oluşturmasına izin veren bir blok zinciri olduğunu öğrendik.
Ethereum Nasıl Çalışır?
Ether, Ethereum’un para birimidir. Bazen ikisi karıştırılır ama sistemin Ethereum, para biriminin ise Ether olduğunu hatırlamaya çalışırsanız daha kolay olur.
Ethereum nedir: Sistemde herhangi bir şey yapmak istiyorsanız, biraz Ether‘e ihtiyacınız olacak. Ether, Ethereum sistemini besler ve bu nedenle genellikle “gaz” olarak adlandırılır.
Ethereum’daki her işlemin, işi halletmek için belirli bir miktarda “gaza” ihtiyacı vardır. İş ne kadar büyükse, o kadar fazla gaza ihtiyacınız olur.
Ethereum Madenciliği Nedir?
Hem Bitcoin hem de Ethereum‘da, “madencilik” adı verilen bir işlemle yeni para birimi (Bitcoin veya Ether) oluşturulur. Bir blok zincirindeki düğümler, işlemleri doğrulamalıdır. Düğümler yeni olan bir para birimi ile ödüllendirilir. Örneğin, bir Ethereum madencisi Ether ile ödüllendirilir.
Buna madencilik denir ve gerçek madenciliğe çokça benzetilir. Madenciler toprağı kazmak yerine işlemleri doğruluyor.
Ether madenciliği bu şekilde iş kanıtı madenciliği olarak adlandırılır. PoW açılımı ile Proof-of-Work olarak adlandırılır. Çünkü düğüm, Ether ödülünü almak için ‘iş’ yaptığını (işlemleri doğruladığını) göstermek zorundadır.
PoW madenciliğinin kötü yanı, çok fazla bilgi işlem gücü ve dolayısıyla çok fazla elektrik kullanması, onu pahalı ve gezegen için kötü hale getirmesidir. Artık Ethereum madenciliğinin ne olduğu hakkında oldukça net bir fikriniz var.
PoS’ta, işlemleri doğrulamak için çok fazla Ether’e sahip kullanıcılar rastgele seçilir. Bu madencilik biçimi, yeni bir para birimi yerine ücretlerle ödüllendirilecek ve bu sayede çok daha az gücü ve elektriği kullanacak.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz