Altcoin HaberleriBitcoin HaberleriEditörden SeçmelerHaberler

Kripto Para Vergilendirmesi Yeniden Gündemde: Türkiye’de Kripto Vergilendirmesi Ne Durumda?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto paraların hayatımızda git gide yer alması dünyanın birçok ülkesini kripto para vergilendirmesi konusunda harekete geçirdi.

Son olarak ABD bunu alt yapı tasarısına ekleyerek kripto para borsalarını ve kripto alanında hizmet veren şirketleri dahil etmişti. The Daily Telegraph taberine göre İngiltere de bu konuda adım atıyor. Peki Türkiye’de kripto para vergilendirmesinde ne durumda?

İngiltere Kripto Para Vergilendirmesi İçin Adım Atıyor

The Daily Telegraph tarafından yayınlanan habere göre, kripto para borsaları Birleşik Krallık’ta %2 dijital hizmet vergisi ödemekle mükellef. Majestelerinin Gelir ve Gümrük dairesi kripto para birimlerini “finansal araçlar” olarak tanımadığından, finansal piyasalara tanınan bir muafiyet kripto borsalarını kapsamayacak.

Kripto lobi grubu olarak faaliyette bulunan CryptoUK, endüstriyi daha da baskılayacağı için muafiyet dışında tutulmasını tepkiyle karşılıyor. Coinbase İngiltere, 2021 yılında kriptoya artan ilgi nedeniyle 33 milyonluk eşiği aşması bekleniyor. Bu miktarı aşan kripto işletmeleri yüzde 2 vergiyi ödemek zorunda kalacak.

HMRC, kripto varlıklarının emtia veya para birimi olarak sınıflandırılamayacağı konusunda kararlı. Avrupa hükümetleri, Ekim ayında Amerika’nın misilleme vergi tarifelerinden kaçınmak adına yeni bir küresel vergi rejimi anlaşması yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kripto Paraların Geleceği Ne Olacak?

Türkiye’de Kripto Para Vergisilendirmesi

Geçtiğimi Haziran ayında çıkan haberler kripto para vergilendirmesinin yıl sonuna kadar netleşeceğini söylüyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı’ından (GİB) yapılan eşitli açıklamalar da bu haberleri zaten destekledi.

Kripto para vergilendirmesi konusunda öncelikle bilmeniz gereken detayları madde madde sıralayalım.

  • kripto para Vergi düzenlemesi henüz netlik kazanmadı.
  • Kripto Düzenleme yasalaştıktan sonra geçmişe dönük vergilendirme yapılmayacak. Yani düzenleme geçmiş işlemleri etkilemeyecek.
  • Singapur  ve Güney Kore gibi ülkelerrde uygulanan  stopaj uygulanması.
  • Kripto paralar, Türkiye’de para birimi olarak tanımlanırsa alım-satımlar için düşük kambiyo kesintileri yapılabilir.
  • Dijital vergi dairesi üzerinden birçok vergi kalemi ödenebilecek.

En çok merak edilen sorunların başında ise  yurt dışındaki borsalarda bulunan yatırımların Türkiye’ye nasıl sokulacağı hususudur. Varlık barışından yararlanan birçok yatırımcı yüzde 1 gibi vergi ödeyerek borsalardan Swift  ile çektikleri varlıklarını ülkeye sokabildiler. Umarız kripto para vergilendirmesinde çok yüksek oranlar talep edilmez ve yatırımcılar kripto para varlıklarını kolayca ülke ekonomimize taşıyarak katkı sağlayabilirler.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.