Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Erkan, Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 58 Olarak Açıkladı

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

2024 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 8,8’ten yüzde 33’e yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sonunda şaşırtıcı bir şekilde enflasyon tahminini sadece yüzde 22,3’ten değil, yüzde 58’e kadar çıkardı. Şaşırtıcı bir şekilde, 2024 yılı tüketici enflasyonu tahmini yüzde 33 olarak yukarı yönlü güncellendi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın 3. Enflasyon Raporu sunumunda oldukça ilginç değerlendirmelerde bulundu. Erkan, sunumun ardından basın mensuplarının sorduğu sorulara cevap verdi.

Enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlamak amacıyla parasal sıkılaştırma sürecine başladıklarını belirten Erkan, parasal sıkılaştırmanın giderek daha da güçlendirileceğini ve enflasyonun ise kısa vadede geçici bir şekilde yükseliş göstereceğini belirtti.

Erkan, fiyat istikrarını temel amaç olarak belirttiği sırada “Haziran ayında enflasyonun ana eğiliminde güçlenmeye işaret eden geniş kapsamlı gösterge seti” şeklinde konuştu.

Hafize Gaye Erkan 2067098
Merkez Bankası Başkanı Erkan, Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yüzde 58 Olarak Açıkladı 4

Dezenflasyon Sürecine 2024 Yılında Başlanacak

Merkez Bankası Başkanı, enflasyondaki ataletin kırılmasının beklentilerin çıpalanmasına bağlı olduğunu vurguladı. Erkan, dezenflasyon sürecinin 2024 yılında sürdürülebilir bir şekilde başlamasını sağlamak için dikkatle bir zemin oluşturduklarını belirterek “Faiz artırım kararlarımızın ve seçici kredi kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023 sonunda, özellikle 2024 yılının ikinci çeyreğinde enflasyonun ana eğiliminde hissetmeye başlayacağız” dedi.

Erkan, hizmet enflasyonun altını çizerek “Ücret artışlarının çoğu önümüzdeki birkaç ayda fiyatların çoğuna yansıyacaktır” şeklide açıklamalarda bulundu.

Erkan, “Kalıcı olarak gerileyen enflasyona, yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir” şeklinde konuştu.

Dikkat Çeken Detaylar

TCMB Başkanı, “Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Erkan, fiyat istikrarı ve büyüme için önemli olduğunu vurguladığı seçici kredi adımlarının iç talebi dengeleyeceğini belirtti.

Erkan, zorunlu karşılık uygulamasıyla piyasadan 450-500 milyar TL likidite çekileceği bilgisini paylaştı.

TCMB Başkanı, mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Erkan, “TL tasarruf araçlarını çeşitlendirecek ve sermaye piyasalarının derinleşmesini destekleyeceğiz” şeklinde değerlendirme yaptı.

Erkan, “Seçici kredi sıkılaştırması yoluyla enflasyonu hedefleyen dengeleyici adımlar atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz. Miktarsal sıkılaştırma kararlarımızla birlikte döviz kuru ve iç talep üzerinde aşırılıklar oluşturmadan TL likiditesinin istikrarlı gelişimini temin edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

Hafize Gaye Erkan’dan Dikkat Çeken Açıklama: Faiz Artırımları Ekonomiye Zarar Vermeden Gerçekleştirilecek

Haziran ve temmuz aylarında piyasa beklentilerinin altında artırılan politika faizine ilişkin Erkan’ın konuşmasında vurgulanan noktalar dikkat çekiyor. Hafize Gaye Erkan, parasal sıkılaştırma sürecine bütünsel bir perspektifle bakılması gerektiğini ifade etti.

Faiz artırımlarının yeterli veya yetersiz olarak nitelendirilmesinin, bu bütünsel yaklaşımın incelenmesinden sonra yapılması gerektiğini belirtti.

Ayrıca Erkan, faiz artırımlarının ekonomiye zarar vermeden gerçekleştirileceğini de vurguladı.

Döviz kurları ve döviz satışlarıyla ilgili soruya ise şu şekilde cevap verdi:

“Biz kur seviyesi hedeflemiyoruz, ancak kurdaki aşırılıklar görüldüğünde Merkez Bankası’nın görev tanımı gereği müdahale etmek, aşırılığı ve oynaklığı azaltmak amacıyla doğrudan satışları bankalara yapıyoruz. Hazine protokolü kullanmıyoruz, bu da şeffaflık adına önemli bir adımdır.” şeklinde konuştu.

“faiz sebep enflasyon sonuç” Sorusunu da Cevapsız Bırakmadı

Merkez Bankası Başkanı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” görüşüyle ilgili soruya verdiği yanıt oldukça netti.

“Merkez Bankası başkanı olarak benden hiçbir zaman siyasi bir açıklama almayacaksınız” dedi.

Enflasyon Tahminleri Ne Şekilde

TCMB, 2023 sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e; 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 8,8’den yüzde 33’e yükseltti. 2025 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 15 seviyesinde.

Merkez Bankası, 2023’ün sonuna ilişkin gıda enflasyonunu tahminini yüzde 27,9’dan yüzde 61,5’e; 2024 tahminini ise yüzde 11,5’ten yüzde 35’e çıkardı.

TCMB, 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyonun yüzde 60 ile zirveyi göreceğini tahmin ediyor.

Erkan, ayrıca yüzde 5 enflasyon hedefinin aynı şekilde devam edeceğini belirtti.

Neden Tahminlerde Yukarı Yönlü Değişim Yaşandı

Merkez Bankası Başkanı, enflasyon tahminlerindeki hızlı yükselişin nedenini şu şekilde açıkladı:

“Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına dâhil edilen döviz kurunun birikimli etkileri ve güncellenen petrol ile ithalat fiyatları, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini 7,5 puan artırmıştır. KDV ve diğer vergi ve harçlardaki artışlar, hane halkına yönelik transfer harcamaları, asgari ücret ve diğer maaş ayarlamaları önümüzdeki dönemde tüketici enflasyonu üzerinde belirgin bir etkiye sahip olacak ve diğer yönetilen/yönlendirilen fiyatlarla birlikte yıl sonu enflasyon tahminini 7,5 puan yukarı taşıyacak şeklinde tahmin edilmektedir.

Beklenenden daha güçlü gerçekleşen talep koşullarının enflasyon tahminleri üzerindeki doğrudan etkisi 1,3 puan yukarı yönlü olmuştur. Ek olarak, gıda fiyatları varsayımındaki güncelleme ise enflasyon tahminlerini 8,5 puan yükseltmiştir. Gıda fiyatları varsayımında yapılan güçlü güncellemede arz yönlü faktörlerle yüksek seyreden işlenmemiş gıda kalemi yanında, kur gelişmeleri ve ücret ayarlamalarının neticesinde artış eğilimine gireceği öngörülen işlenmiş gıda kalemi de etkili olmuştur.”

1690447348756 Enf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.