Ekonomi

Son Dakika! Merkez Bankası Faizi Yüzde 35’e Yükseltti!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayı faiz kararını açıkladı. Piyasaların merakla beklediği bu kararla birlikte TCMB, politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltti. Bu, ekonomistlerin beklentisi doğrultusunda 500 baz puanlık bir artış anlamına geliyor.

TCMB, geçen ay gerçekleştirilen toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartmıştı. Bu şekilde beş toplantıda toplamda 2.650 baz puan faiz artışı gerçekleştirilmiş oldu.

TCMB’nin açıklamasında, dezenflasyonun hızlı bir şekilde sağlanması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın düzeltilmesi için parasal sıkılaştırma sürecinin devam etme kararı alındığı ifade edildi.

Son Dakika! Merkez Bankası Faizi Yüzde 35'E Yükseltti!

Enflasyon, yılın üçüncü çeyreğinde tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Son dönemde ücret ve döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklı maliyet baskıları ile vergi düzenlemelerinin enflasyona yansıması önemli ölçüde tamamlandı. Ancak, iç talep üzerindeki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, enflasyonda yukarı yönlü baskılar oluşturmaya devam etmektedir. Bu bağlamda, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülmektedir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde ise düşüş yaşanması beklenmektedir. Bununla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar enflasyon görünümünde risk oluşturmaktadır. TCMB, parasal sıkılaştırma adımlarıyla birlikte dezenflasyonu 2024 yılında sağlamayı hedeflemektedir.

Doğrudan yabancı yatırımların artışı, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerdeki artış, talepteki dengelemenin cari işlemler hesabına katkısı ve yerli ve yabancı talebin Türk lirası varlıklara artması, fiyat istikrarına güçlü bir şekilde katkı sağlayacaktır.

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşılmasını sağlayacak parasal ve finansal koşullara göre belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma politikası, gerektiğinde ve ölçeğinde kademeli olarak güçlendirilecektir.

TCMB, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirme yolunda adımlar atmaktadır. Bu süreç, etki analizleri göz önünde bulundurularak kademeli olarak ilerlemektedir. Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla birlikte parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.