EkonomiHaberler

Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı Öncesinde Bilinmesi Gereken Başlıklar!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Merkez Bankası (TCMB), USD/TL kurunun kısa sürede kapanış rekorları kırmasının ardından faiz toplantısı gerçekleştirecek. Piyasa uzmanları, yapılacak toplantıdan faiz indirimlerine devam kararları çıkacağı görüşünde birleşiyor. İşte Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesinde bilinmesi gereken başlıklar…

Perşembe günü saat 14:00’da gerçekleştirelecek toplantının sonucu USD/TL kurunun seyri açısından hayli önemli olacak. Uzmanlara göre TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin gerçekleştirdiği faiz anketine göre yıl sonunda faiz beklentisi yüzde 15 seviyesi oldu.

Cumhurbaşkanı, Faiz Karşıtı Açıklamalarına Devam Etti!

Merkez bankaksı toplantısı öncesinde olan bir başka önemli gelişme de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında faiz karşıtı açıklamalarına devam etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptı açıklamalar şu şekildedir:

“Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Ben bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.”

Erdoğan, Faiz ile ilgili açıklamalarının devamında şu sözleri kulandı:

“Ben faizi savunanla beraber olamam, Faiz aşağılara çekilmişken tamam da bizim arkadaşlarımıza ne oluyor ki onlar faizi savunur hale geliyor”

TCMB Başkanı: “Cari Denge İle Finansal İstikrar Sağlanacak”

Merkez bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 2021 yılının son enflasyon raporu sunumunda açıklamalarda bulundu.

TCMB, 2021 son enflasyon raporuna göre enflasyon tahmin yükseldi. Rapora göre 2021 enflasyon tahmini %14,1’den %18,4’e yükseldi. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 7,8’den yüzde 11,8’e çıkarıldı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, cari dengenin sağlandığı takdirde Türkiye ekonomisinin finansal istikrarı sağlayacağını belirtti. Başkan Kavcıoğlu, cari açığı Dövizdeki yükseliş ile kapamayı hedeflemediklerini, cari dengenin sağlanması durumunda kur üzerindeki baskının aza indirileceğini belirtti.

Deutsche Bank Faiz İndirimi Bekliyor!

Yurtiçi piyasa aktörlerinin yanında yabancı kurumlar da Kasım ayında da faiz indirimlerinin devam edeceğini düşünüyor.

Fazi indirimi konusunda beklentilerini paylaşan kurumların başında Deutsche Bank geliyor.

Yıl sonunda manşet enflasyon oranının yüzde 19,5 olmasını bekleyen Deutsche Bank, küresel emtia rallisi ve Türk lirasında olan değer kaybıyla çekirdek enflasyonun yüzde 17’ye ulaşacağını düşündüklerini vurguladı.

Kurdan Rekor Üstüne Rekor

Son gerçekleşen toplantıdan bu güne USD/TL kurunda yaşanan sert yükseliş piyasadaki en temel konuların başında geldi.

Önceki toplantının yapıldığı 21 Ekim tarihinde USD/TL kuru 9,20 seviyesindeyken, 1 ay içinde  %14 artışla 10,96 seviyesinin üzerine yükseldi.

Enflasyon Yüzde 20’lere Dayandı!

Faiz kararı öncesi gelen son enflasyon verisi de fiyat artışlarında artış hızının yükseldiğine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin verilerine göre tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 arttı. Aylık bazda artış yüzde 2,39 olarak kaydedildi. Ekim’de üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 46,31 oldu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviye izlendi. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün 14:00’da açıklaması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.