EkonomiHaberler

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16’dan yüzde 15’e indirilmesine karar verdi.

Güne 10,96 seviyesine yükselerek rekor kıran Dolar kuru toplantı öncesinde 10,45’e kadar gerilemişti. Faiz kararının ardından kur 10,76 seviyesine yükseldi.

Mart ayında politika faizini 200 bp faiz artışıyla %19’a çıkaran Merkez bankası, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevi devir almasıyla irlikte faizler Eylül ayına kadar sabit bırakılmıştı. Eylül’de PPK toplantısı öncesi çekirdek TÜFE söylemine vurgu yapılmasının ardından 100 bp faiz indirilirken Ekim ayında bu oran 200 bp faiz indirimi olarak devam etti.

Merkez bankası merakla beklenen  faiz indirimi kararıyla 2021 yılı içinde 400 bp faiz indirimi gerçekleştirdi.

TCMB Karar metninde şu ifaleder kullanıldı:

“Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir. Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.

TCMB karar metinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.