HaberlerMetaverse Haberleri

Metaverse’de İbadeti İlahiyatçılar Yorumladı!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Metaverse’de ibadeti ilahiyatçılar yorumladı. Son yıllarda metaverse en popüler konu haline geldi ve bunun sonucunda hemen hemen her alanda tartışma konusu oldu. Metaverse‘de ibadet yapılıp yapılmayacağı sorusu bugünlerde sıcak bir konu ve ilahiyatçıların bu konuda farklı bakış açıları bulunuyor. Yeni Şafak‘ın bir makalesinde birçok ilahiyatçı konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Doç. Dr. Muhammed Kızlıgeçit yorum yapmak için çok erken olduğuna inanıyor. Konuyla ilgili olarak Kızlıgeçit tarafından şu açıklamalar yapıldı:

Son dönemlerde gittikçe yoğunlaşan metaverse’te ibadet olup olmayacağını konusunun İslam Hukukçularına ve Diyanet İşleri Başkanlığına sorulması isabetli olacaktır. Bununla birlikte alanım olan Din Psikolojisi açısından bu durumun Dini bir tecrübe olabileceğini fakat henüz ibadet edilebilir denilemeyeceğini, bu şartlarda bunu söylemenin erken olacağını düşünüyorum. Metaverse’te ibadet arayışı daha ziyade spiritüel/maneviyatçı bireysel anlam arayışının bir yansımasıdır. Bazı ibadetler bireysel ve manevi nitelikte gerçekleşebilse de buna karşın bir kısım ibadetler bedenin ve mekanın birlikteliğini gerektir ve bu ibadetler bireyselliği aşan tecrübelerdir.

Metaverse'De İbadeti İlahiyatçılar Yorumladı!
Metaverse’De İbadeti İlahiyatçılar Yorumladı!

 

 

Öte yandan Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Muhammet Özdemir, sanal ortamda yapılan ibadetlerin geçersiz olacağına inanıyor. Özdemir’den şu açıklamalar yapıldı:

 

 

Sanal alanda ibadet, engeli bulunan kişiler için Diyanet’in yayınlayacağı ruhsatla beraber uygun olacaktır. Onun dışında ibadetleri kişilere öğretirken, eğitim amaçlı kullanılabilir. Metaverse, ticaretin yapıldığı ve bu temele dayanan bir evren olduğu için de burada ibadet yapılması uygun değildir.

“Eğitim İçin Uygun”

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi. Öğretim üyesi Mehmet Haberli, metaverse ibadetinin eğitimde uygun olacağını iddia etti:

Metaverse bedenen ifa edilmesi gereken namaz benzeri ibadetler için uygun değildir. Fakat kurumsal olarak Metaverse içerisinde varlık gösteren dini kurum ve kuruluşlara zekâtın verilmesinde bir sakınca olmayabilir. Bunun yanında kişinin kendisinde dini duyguları uyandıracaksa sanal hac veya benzeri kutsal mekânları Metaverse’de ziyaret etmesi manen faydalı olabilir. Ben de 2010 yılında Second Life içerisinde sanal haccı deneyimlemiştim. Bu noktada ben de dini duygular uyandırdığını hissetim ve gözlemledim. Örneğin bu sene Arabistan, pandemi önlemleri sebebiyle 65 yaş üstü kişilerin, hac yapmalarına izin vermiyor. Bu kişilerin sanal da olsa haccı deneyimlemeleri onları manen iyi hissettirip özlemlerini bir nebze giderebilir.

“İbadet Söz Konusu Olamaz”

Diyanet İşleri, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, daha önce yaptığı açıklamada, “Metaverse ile Kabe’yi ziyaret edeceğiz ama ibâdetten söz edilemez” dedi.

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı’nın bize bildirmiş olduğu şekliyle haccımızı yapacağız. Bize oradan gelen bir yazı yok. Metaverse ile Kabe’yi gezeceğiz ama bir ibadet söz konusu olamaz. Mesela Arafat’ın belli bir sınırı var. Siz o sınırın dışına çıkamazsınız, toprağa ayağınızın değmesi lazım.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Abdullah Tırabzon şunları söyledi:

Sanal ile gerçeklik kesinlikle bir olamaz. Sanal olarak Kabe’yi ziyaret edince hacı olmuş olmazsınız, umre yapmış olmazsınız. Dolayısıyla Metaverse ile hac ibadeti diye bir kavram çıkarsa birileri de kalkıp Metaverse ile namaz ibadeti eder. Oturduğum yerden sanal alemden namaz kılabilirim sonuçta hissediyorum diyebilir. Fakat bu kesinlikle fıkhi olarak geçerliliği olmayacak bir şeydir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.