Kripto RehberEditörden Seçmeler

Wall Street Nedir? Wall Street’in Tarihi

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Wall Street, New York şehrinin aşağı Manhattan semtinde bir caddedir. Wall Street, ülke genelindeki borsalarda halka açık olarak işlem gören finansal piyasalara ve işletmelere atıfta bulunmak için kullanılan her şeyi kapsayan bir ifadedir.

Wall Street Nedir?

New York’ta Wall Street aslında bir caddedir. Ancak Wall Street, bir mecaz olarak bundan çok daha fazlasıdır.
Çok sayıda aracı kurum ve yatırım bankası geleneksel olarak New York Menkul Kıymetler Borsası’na yakın olmak için cadde içinde ve çevresinde merkezler kurduğundan, bu anlamın kökenleri oradadır.

Finans sektöründeki (birçoğu aslında ülke genelinde yerleşik olan) ve hatta hisse senedi ticareti (şu anda çoğunlukla çevrimiçi olan) için Wall Street’te artık zorunlu olmasa da, “Wall Street” terimi hâlâ iş anlamına gelir Yatırımcı firmaların ve katılımcılarının ilgi alanları, motivasyonları ve tutumları.

Önem

  • Wall Street, New York Menkul Kıymetler Borsası’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük aracı kurumların ve yatırım bankalarının bazılarına ev sahipliği yapmıştır.
  • Wall Street, küçük işletmeler ve şirketler ile bireysel yatırımcılar ve çalışanlar için genellikle ana metafordur.
  • Wall Street’teki veya çevresindeki olaylar genellikle yalnızca yatırım endüstrisini değil, ABD (ve hatta küresel) ekonomisini de etkiler.

Wall Street’i Anlamak

Wall Street ve güney Manhattan’ın çevresindeki mahalleler (yerel olarak “Finansal Bölge” olarak bilinir) birçok finans kurumu için birincil konum olmaya devam ederken, finans ve yatırımın küreselleşmesi ve dijitalleşmesi birçok ABD broker-satıcısının ortaya çıkmasına neden oldu.

Yine de, “Wall Street” finansal piyasalar, kamu şirketleri ve yatırım topluluğunun kendisi için ortak bir addır: borsalar, yatırım ve ticari bankalar, aracı kurumlar ve aracı kurumlar, finansal hizmetler ve sigorta şirketleri. ABD yatırım endüstrisini ve bir dereceye kadar ABD finansal sistemini simgeleyen, dünya çapında tanınan bir ifadedir. Hem New York Menkul Kıymetler Borsası (dünyanın en büyük borsası) hem de New York Federal Rezerv Bankası (muhtemelen Fed sistemindeki en önemli bölgesel banka) Wall Street bölgesinde yer almaktadır.

Wall Street genellikle finans dünyasında ve medyada sıklıkla kullanılan bir terim olan “the Street” olarak kısaltılır. Örneğin, bir şirketin kazançlarını bildirirken bir analist, bir şirketin kazançlarını Street’in beklentileriyle karşılaştırabilir. Bu durumda analistler, şirketin kazançlarını finansal analistlerin ve yatırım firmalarının dönem için bekledikleriyle karşılaştırırlar.

Wall Street Nedir? Wall Street’in Tarihi

Wall Street’in Tarihi

Hollandalı sömürgecilerin 1653’te Aşağı Manhattan’da kendilerini İngilizlerden ve Yerli Amerikalılardan korumak için inşa ettikleri ahşap duvar, Wall Street’in adını aldığı yerdir. Duvar 1699’da yıkıldıktan sonra bile devam etti.

Wall Street bölgesi, New York limanlarına yakınlığı nedeniyle 1700’lerde gelişen bir iş merkezi haline geldi.
Ancak 1792’de, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en tanınmış 24 komisyoncu ve trader  Buttonwood Anlaşmasını imzaladığında, bir finans merkezi olarak gelişmeye başladı. Sözleşmede standart, komisyona dayalı menkul kıymet alım satım yöntemi açıklanmıştır. First Bank of the United States, Bank of New York ve Bank of North America gibi kuruluşlar için savaş tahvilleri ve bankacılık hisse senetleri, ticareti yapılan ilk menkul kıymetlerden bazılarıydı.

Bu anlaşmanın meşe palamutlarından New York Menkul Kıymetler Borsası haline gelen meşe büyüdü. 1817’de Buttonwood komisyonculuğu adını New York Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olarak değiştirdi. Grup, 1865’e kadar Wall Street ve Broad Street’in köşesine yerleşmeden çeşitli yerlerde kiralık alanlarda işlem gördü.

Amerika Birleşik Devletleri büyüdükçe, New York Ticaret Borsası, New York Vadeli İşlemler Borsası (NYFE) ve şu anda olarak bilinen Amerikan Menkul Kıymetler Borsası da dahil olmak üzere Wall Street bölgesindeki birkaç büyük borsanın merkezini kurdu. Borsayı desteklemek ve eylem yeri olmak için bankaların, komisyoncuların ve finansörlerin ofisleri Wall Street’in etrafında kümelenmiştir. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley’nin selefi, resmi olarak şu anda 23 Wall Street’te bulunan New York Menkul Kıymetler Borsası olan JP Morgan & Co. Morgan Binasıydı.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra New York, dünyanın en büyük ve en önemli finans merkezi olarak Londra’yı geride bıraktı ve New York’un finans merkezi Wall Street oldu.

Images?Q=Tbn:and9Gcsr576Vpn Fwzvmo766B Auz0Ptzqzcezbvtg&Amp;Usqp=Cau

Wall Street ve Main Street

Wall Street ve Main Street sıklıkla karıştırılır. Main Street genel ekonomiyi, küçük işletmeleri, işçileri ve bireysel yatırımcıları temsil eden mecazi bir kelimedir. Wall Street, Mahalle dükkanlarının çoğunluğunun bulunduğu bir kasabanın ana caddesinin popüler adından alınmıştır.

Main Street ve Wall Street’in hedefleri, özlemleri ve itici güçleri sıklıkla birbiriyle çelişen olarak görülür.
Main Street tipik olarak küçük işletmeler ve yeni kurulan şirketlerle ilişkilendirilirken, Wall Street daha çok büyük şirketler ve finans kurumlarıyla ilişkilendirilir.

Wall Street Örnekleri

Wall Street içindeki ve dışındaki olaylar genellikle yalnızca yatırım endüstrisini değil, ABD (ve hatta küresel) ekonomisini ve toplumunu da etkiler. İşte Wall Street tarihindeki bazı önemli anlar.

1889: The Wall Street Journal

8 Temmuz 1889’da Charles Dow, Edward Jones ve Charles Bergstresser, nesnel finans ve iş haberlerini bildirme konusunda uzmanlaşmış dört sayfalık bir öğleden sonra gazetesi olan The Wall Street Journal’ı kurdular. Üçü de gazeteciydi, ancak Dow aynı zamanda tüm borsayı temsil edecek bir karşılaştırmalı şirket listesi ve hisse senedi fiyatları oluşturma fikrini ortaya atan bir dijital bozucuydu. Kısa bir süre sonra dergi, Dow Jones Endüstriyel Ortalama (DJIA) endeksini, yüzlerce kurumsal hisse senedi, tahvil ve vadeli işlem fiyatlarının yanı sıra banka kredilerinin ortalama faiz oranını yayınladı. Neredeyse bir yüzyıl boyunca, canlı internet listelerinin ortaya çıkmasından önce, Wall Street Journal finansal piyasalar için bir rekor kağıttı.

Ayrıca, önde gelen ve saygın bir finans ve iş haberleri kaynağı olan haftada altı günlük önde gelen süreli yayın (1996’dan beri çevrimiçi) haline geldi.

Üç kurucu, Manhattan’daki ofislerinde faaliyet gösteriyordu. Yeni yayınlarının adının “The Wall Street Journal” olması, Wall Street’in zaten finans dünyası ve sakinleri için bir şemsiye terim olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, makale geliştikçe, halkın zihninde kelimenin anlamını belirlemeye yardımcı oldu.

1920: Wall Street Bombalaması

16 Eylül 1920, JPMorgan Chase & Co., 23 Wall Street’te. Öğle vakti, karargahın önünde bir araba durdu. Mahalledeki en işlek köşelerden biri, özellikle öğle yemeği yiyenlerle doluydu. Araba aniden patladı: patlayıcılarla dolu, uçan kanat ağırlıklarıyla doluydu.

O zamana kadar, ABD tarihindeki en kötü iç bombalamaydı. Toplamda 40 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. JPMorgan Chase binası tahliye edildi. Şarapnel izleri hala dışarıda görülebiliyor.

Kimse kredi talebinde bulunmadı ve dava hiçbir zaman çözülmedi. Ancak patlama, Amerikan kapitalizminin bir sembolü olarak bilinen Morgan Binası’nın önünde gerçekleştiği için, patlamanın sonunda “Kızıl Ordu”, anarşistler ve komünist sempatizanlar tarafından bir terör eylemi olarak değerlendirildi. Wall Street’ten bir blok ötede bir posta kutusunda bulunan bir yığın anarşist el ilanı bu teoriyi desteklemektedir.

Sonuç olarak, yetkililer yüzlerce şüpheli kırmızıyı tutukladı ve sınır dışı etti. Bombalama, 1920’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde gelişen ve daha sıkı göç kısıtlamalarına yol açan yerlici duygulara da katkıda bulundu.

1929: Borsa Çöküşü

1929’daki borsa çöküşü, ABD tarihindeki en kötü mali kriz olmaya devam ediyor. Dijital öncesi ticaret çağında, merkezi New York Menkul Kıymetler Borsası idi.

Neredeyse on yıllık rakipsiz kesintisiz büyümenin ardından, borsa 24 Ekim’de önceki seanstan daha düşük bir açılışla düştü. Hisse senedi fiyatları gün boyunca düşmeye devam etti ve haberler yayıldıkça borsa binasının önünde kalabalıklar toplanmaya başladı. O gün piyasa tekrar kapandığında inlediler, sonraki iki gün içinde piyasa toparlanmaya başlayınca brokerleri neşelendirdiler ve ardından 28 Ekim ve 29 Ekim’de tekrar düşmeye başlayınca paniklediler. Borsanın içi de bir karışıklıktır, fiyatlar o kadar hızlı düşer ki, kasetler ve kara tahtalar bile bunu kaydedebilir.

Sonuç olarak, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Eylül 1929’daki zirvesinden %89 düşerek kurumsal ve kişisel serveti yok edecekti.

Kaza, Büyük Buhran’ı başlattı. Amerika’nın çalışan nüfusunun dörtte biri, ABD ekonomisi bir çıkmaza girerken işini kaybedecekti, bunu Avrupa’daki ekonomiler izledi. Sonunda, borsa çöküşü ve ardından gelen on yıllık depresyon, toplumun neredeyse her kesimini doğrudan etkiledi ve tüm neslin bakış açısını ve finansal piyasalarla olan ilişkisini değiştirdi.

Z26944099Q,Wall Street

Wall Street Spekülasyon Ne Demektir?

Tipik olarak, “spekülasyon” terimi, hisse senetleri, emtialar veya yüksek risk-ödül profiline sahip diğer varlıkların alım satımı gibi finansal ticarete girme eylemini ifade eder; bu, hem büyük kazançlar hem de önemli kazançlar için önemli bir potansiyel olduğu anlamına gelir.

Spekülatif bir yatırım satın alan bir yatırımcı, muhtemelen varlığın temellerinden çok fiyat dalgalanmalarına dikkat edecektir; piyasanın yanlış fiyatlandırdığına inanıyorlar ve piyasa projeksiyonu düzeltilmeden önce bu eşitsizlikten kâr elde etmek istiyorlar. Spekülatif yatırımlar tipik olarak nispeten kısa bir ömre sahiptir.

Hisse senetleri veya diğer varlıkları alıp uzun süre elinde tutan bireysel yatırımcıların aksine, Wall Street spekülatörleri genellikle profesyonel traderlar olarak çalışırlar.

Occupy Wall Street nedir?

Occupy Wall Street, Manhattan’ın finans bölgesindeki Zuccotti Park merkezli sosyal ve ekonomik eşitsizliğe karşı 2011 protesto hareketiydi. Olay, 17 Eylül’de yüzlerce protestocunun parkta kamp kurmasıyla başladı. İki ay sonra, 15 Kasım’da polis onları kovdu ve tutukladı. Daha dengeli bir gelir dağılımı, daha iyi ücretli işler, bankacılık reformu ve siyasette daha az kurumsal etki için gün boyunca yürüyüşler ve konuşmalar yapılıyor. Occupy Central protestocularının sloganı “Biz %99’uz”.

Black Wall Street Nedir?

Black Wall Street, 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ve en zengin Afrikalı-Amerikalı iş topluluklarından biri olan Tulsa, Oklahoma’nın Greenwood bölgesinin takma adıdır. Mayıs-Haziran 1921’deki Tulsa Yarış İsyanı’nda otuz beş blok yıkıldı, ancak hızla yeniden inşa edildi ve 1922’ye kadar 80’den fazla işletme yeniden açıldı.

Daha genel olarak, “Black Wall Street”, Afrikalı-Amerikalı yüksek ekonomik veya finansal faaliyetin herhangi bir alanını da ifade edebilir.

Son Sözler

Wall Street hem gerçek bir sokak hem de bir semboldür. New York Menkul Kıymetler Borsası ve New York Federal Rezerv Bankası gibi kurumların yanı sıra birçok finans ve yatırım firmasına ev sahipliği yapmaktadır. Küresel olarak, ABD finans ve yatırım topluluğu ve endüstrisine de ilgi uyandırdı: ilgi alanları, tutumlar ve davranışlar.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.