Metaverse sanal dünyanın yeni versiyonu olarak karşımıza çıkmakta olan bir terimdir. İnternetin geleceği olarak da adlandırılan bu terim sanal gerçeklik tanımıyla sanal dünyayı ardına kadar aralayan projenin de ismidir.
Adından son zamanlarda sık söz ettiren Metaverse, Facebook gibi dev yatırımcıların da projeleri arasında yer almakta. Geçtiğimiz aylarda Facebook bu anlamda ismini ‘’ Meta’’ olarak değiştirmiş ve pek çok önemli şirketler de yatırımlarını ileriye dönük olarak Metaverse üzerinden yapmaya başlamıştır.
Metaverse deyince akla ilk olarak genişletilmiş kocaman sanal bir evren gelmektedir. Bu sanal evrende 3 boyutlu oyunlar oynamak, alışveriş yapmak, sosyal ağlarda gerçek hayatta yapılan aktiviteleri gerçek dünyaya yakın şekilde gerçekleştirmek gibi daha pek çok şeyi dada gerçekçi bir şekilde yapabiliriz.
Metaverse büyük girişimciler için de kazançlarını katlayacak önemli yatırım araçlarından birisi olarak görülmektedir. Bu genişletilmiş ya da arttırılmış sanal dünya sayesinde kripto, token gibi para dünyalarında sanal paralarla büyük kazançlar sağlanması beklenmektedir.
Facebook gibi sosyal ağlarda Metaverse sayesinde daha çok kişinin gerçeğe yakın şekilde geliştirilmiş bir sanal evrende sosyal paylaşımlarını yapacakları için bu ortama büyük ilgi duyacağı kanaatinde. Bu amaçla adını dahi ‘’ Meta’’ olarak değiştirerek Facebook’ da geleceğin bu dev projesinde yerini almış ve yatırımlarını Metaverse üzerinden yapmıştır.
Yazı İçeriği
Sanal Dünyada Metaverse Projeleri
Metaverse projeleri sanal dünya içinde pek çok alanda yapılması planlanmaktadır. Eğitimden, iş hayatına, sosyal hayattan alışverişe kadar hayatın pek çok sahasında sanal projeler gerçekleştirilmek istenmektedir. Metaversenin genel olarak gerçekleştirmek istediği bu projeleri tek tek ele alalım.
Ekonomi Alanında Metaverse
Metaverse’nin sanal platformlarda en çok gerçekleştirmek istediği alanlardan birisi ekonomidir. Bu anlamda şirketlerinden pazarlama stratejilerinden, online reklam ağlarına kadar pek çok ekonomi piyasasında kazanımların daha iyi şekilde olması, daha çok müşteriye ulaşmak ve satıl yapmak için Metaverse’nin olanaklarından yararlanılması planlanmaktadır.
Bu anlamda yatırımcı ve müşteriler dev bir sanal markette buluşarak karşılıklı etkileşim ve bunun sonucunda alım- satım gerçekleştirilecektir. Örnek verecek olursak örneğin bir araç satın almak istiyorsunuz aracı belki de ilk defa bu sanal ortamda deneyimleme şansına sahip olabileceksiniz. Bu heyecan verici deneyimler Metaverse sayesinde gerçek olabilecek.
Eğitim Alanında Metaverse
Metaverse ile eğitim alanında da pek çok deneyimler ve kazanımlar elde etmesi beklenmektedir. Günümüzde zoom gibi uygulamalarla sanal ortamlarda kültürel eğitimler gerçekleşmektedir. Metaverse hayata girdiğinde bu etkileşim çok yönlü bir şekilde gelişebilecek. Daha gerçekçi bir şekilde insanlar eğitim platformlarında yer alabilecek. Kendileri gibi aynı amacı paylaşan guruplarda etkileşim içerinde olabilecek.
Sosyal Yaşamda Metaverse
Metaverse’nin sosyal yaşam içinde en kapsamlı bir şekilde yer alması planlanmaktadır. Sanal gerçeklik adı altında insanlar etkileşimde bulunduğu kişilerle dijital ortamda daha yakın ilişkiler kurabilir, kendi gibi düşünen insanlarla farklı projeler yapabilir, kendilerini geliştirebilir ya da vakitlerini değerlendirebilecekleri arkadaşlıklar kurabilirler.
Örneğin maddi olarak gerçekleştirmekte zorluk çektiğimiz bir yere sanal dünyada gerçekmişçesine gezintiye çıkabiliriz. Metaverse sayesinde yeni ülke ve yerleri keşfedebilir ve buralarda sanal evrende keyifle yolculuk yapabiliriz. Ya da istediğimiz müzeyi sanal dünyada ziyaret edebilir, sevdiğimiz bir konsere online olarak katılabiliriz.
Metaverse’nin Gerçek Dünyaya Göre Avantajları Nelerdir?
Metaverse avantajları dezavantajlarına göre daha fazla olduğu düşünülmektedir. Sanal gerçeklik adı altında ileri derecece büyük bir sanal dünya olarak algıladığımız Metaverse pek çok açıdan avantajlar sağlasa da sosyal ve gerçek yaşamdan koparacağı düşünülürse eksileri de bu anlamda var gibi gözükebilir ancak avantajlarının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin önceden internetin bile olmadığı zamanlarda işler daha yavaş ilerliyordu. Online dünya hayatımıza girdiğinden beri pek çok işlerin daha hızlı bir süreçte işlediği tartışılmaz bir gerçektir. En gözde örneklerden misal verecek olursak eğitim hayatında bir öğrencinin okula gidip gelmesi, yol masrafı, diğer masrafları düşünüldüğünde maddi açıdan pek çok külfetler olduğu aşikardır. Dijital ortamda bu gerçekleştiğinde hem hızlı bir etkileşim kurulabilmekte hem de yol, kitap, yurt vesaire diğer maddi külfetler cebe kalmakta.
Metavarse projeleri gerçek olursa internetin sınırları geniş anlamda kullanılabilecek gerçek bir ortamdaki gibi eğitimden, iş hayatına kadar pek çok alanda avantajlı kazanımlar elde edilebilecektir. Böylece zamandan, ekonomiden ve daha pek çok şeyden kazanç elde edilebilecektir.
Başka bir örnek de alışveriş yapmak istediğimizde satın almak istediğimiz biri ürünü mağazaya gitme zahmetine girmeden dijital ortamda üzerimize bile deneyimleme fırsatı bularak satın alma ayrıcalığını yakalayabileceğiz. Bunun gibi akla gelebilecek pek çok alanda küçük ya da büyük avantajlar elde etme şansımız olabilecek.
Metaverse’nin sağlamış olduğu olumlu gelişmeler dışında sanal dünyaya kendini fazla kaptırmak ve gereğinden fazla bu ortamda bulunmak olumsuz bazı durumlar yansıtabilir. Metaverse’nin sağlayacağı olanakları ve kazanımları en iyi şekilde ve yararlı biçimde kullanmak için bu alanda belki de uzman desteği sunulabilir ve böylece Metaverse geleceğin inşasında bu anlamda insanlara daha olumlu yönde katkılar sağlayabilir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz