EkonomiHaberler

Son Dakika! TCMB’den Ağustos 2023 Faiz Kararı Açıklaması!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

TCMB, merakla beklenen Ağustos 2023 faizini yüzde 25’e yükselterek, yatırımcıları şaşırttı. Ekonomi sürecinde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan liderliğinde yapılan çalışmalarda, politika faizinde sıkılaşmaya karar verildi ve faiz artışı gerçekleştirildi.

Bu süreçlerin içinde TCMB, son iki politika faizinde artışa gitti. Ağustos için faiz beklentisi yüzde 20 iken, açıklanan faiz kararı yüzde 25 oldu, bu da piyasaları şaşırttı.

Merkez Bankasi Iha 16 9 1593088570 16 9 1616061831
Son Dakika! Tcmb'den Ağustos 2023 Faiz Kararı Açıklaması! 3

(TCMB), Ağustos 2023 Faiz Kararını Yüzde 25 Olarak Belirledi

Piyasaların göz önünde bulundurduğu ve heyecanla beklediği faiz kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı politika faizinde, yüzde 25 seviyesini belirledi. Önceden TCMB, parasal sıkılaşmanın başlatılmasına karar vermişti. Bu çerçevede, faizlerin yüzde 8,5 seviyesinden 17,5 seviyesine yükseldiği görüldü.

Piyasalar ve beklentiler, bugün açıklanan kararla politika faizinin yüzde 20 seviyesine çıkarılması yönündeydi. TCMB, beklenenden daha güçlü bir adım atarak yüzde 17,5’lik politika faizini yüzde 25’e çekti. Bu büyük artışla birlikte, piyasalar ne tür bir süreç izleyecek merak ediliyor.

Para Politikası Kurulu, politika faiziyle ilgili karar hakkında aşağıdakileri söyledi;

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir. 

TCMB’nin faiz kararından sonra Dolar/TL paritesinde büyük bir değişim gözlendi. Dolar, TL’ye karşı önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar/TL, faiz kararı öncesi hareketli bir seyir izliyordu ve 27,20 seviyelerindeydi. Ancak faiz kararıyla birlikte, doların TL karşısındaki değeri 26,70 civarına kadar düştü. Bu durum, piyasalarda büyük bir şaşkınlık yarattı ve yatırımcıların tahminlerini zorlaştırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.