Bitcoin HaberleriHaberler

Tarihsel Verilerle Çin’in Bitcoin (BTC) Yasakları!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Yaklaşık 12 yıldır hayatımızda olan kripto paralar çeşitli zorluklardan geçerek günümüze kadar varlığını sürdürüyor. Kimilerine göre hayatımızdan bir daha iç çıkmayacak denilen kripto paralar deyim yerindeyse en fazla darbeyi Çin‘den yedi. Çin, kripto para birimlerine neredeyse hiçbir zaman pozitif bir perspektif yaklaşmadı. Çin 12 yıllık süreçte devamlı Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili FUD yaratacak açıklamalar yapmaktan kaçınmadı. Son yaptığı yasaklama açıklamaları eskisi kadar etki yaratmasa da kripto piyasasına yeni bir darbe vurmuş oldu.

Coin News TR olarak hazırladığımız Çin’in 12 senelik süreçte yayınladığı FUD’lara (Fear, Uncertainty, Doubt) gelin birlikte bakalım.

Çin Ve İlk Kripto Para Yasağı
Çin Ve İlk Kripto Para Yasağı

Çin ve İlk Kripto Para Yasağı

Çinli düzenleyiciler hiçbir zaman tam olarak kripto savunucuları olmadılar. Blockchain tabanlı dijital para birimlerinin ilk yılladında, Çin Kültür Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, gerçek dünya mallarının alışverişi noktasında dijital para birimlerinin kullanımı yasakladı. Bu açıklamada ilk kripto para birimi olan Bitcoin’den bahsedilmese de ilerleyen yıllarda atılacak adımlar konusunda bu yasak kararının bir emsal teşkil etmiş olduğu düşünülüyor.

Çin’de Bitcoin’e karşı ilk yasağın 2013 senesinde, Bitcoin’i, “gerçek anlamı olmayan bir para birimi” olarak nitelemesiyle başladı. Bu haber sonrası  Biycoin fiyatı bdeğer kaybederek  1.000 doların altına geriledi.

2014 yılına gelindiğinde ise Çin’in Bitcoin ile ilgili farklı adımlar atacağı söylentileri piyasasyı olumsuz etkilediği görüldü. Cointelegraph’ın derlemesine göre, Mart ayında, Sina Weibo web sayfasında gösterilen kurgu bir haber, Çin merkez bankasının ülkedeki tüm Bitcoin işlemlerini bir aydan kısa bir süre içinde durdurmayı planladığını iddia etmişti.

Bu haberle hemen hemen aynı döneme gelen bir başka haber ise Çin merkezli kripto borsası FXBTC, düzenleyicilerin borsaları yasaklama tehditleri sonucunda faailetlerine son vereceğini açıklaması oldu. Bu iki negatif haberin sonucunda Bitcoin fiyatının 709 dolardan 346 dolara kadar düşmesine sebep oldu. Fakat sonrasında bu haberlerin düzmece haber olduğunun ortaya çıkması ile BTC kısa sürede toparlandı ve 600 doların üzerine yükseldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:Güvenilir Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

2016-2017 Yılları Arası Çin'In Bitcoin Yasakları!
2016-2017 Yılları Arası Çin’In Bitcoin Yasakları!

2016-2017 Yılları Arası Çin’in Bitcoin Yasakları!

Çin tarafından direkt kontrol edilmemesine karşın, Hong Kong merkezli  kripto borsası Bitfinex, Ağustos 2016’daki en büyük hacklerden birine mağruz kaldı. Siber saldırganlar, o tarihte 5 milyar dolardan fazla değere sahip 119.756 BTC çaldı ve bunların bir kısmı hala bu güne kadar takip ediliyor. O sırada, büyük borsa hack haberlerinin BTC fiyatının iki gün içinde %10’dan fazla düşmesine neden olduğu düşünülüyor.

2017 senesin geldiğimizde ise Çin arka arkaya iki kez Bitcoin’i yasakladığı yönünde haberler paylaştı. Eylül ayında, Çin hükümeti borsaların ülke içindeki kullanıcılara hizmet vermesini resmen yasakladı ve PBoC, Çin vatandaşlarının ICO tekliflerini finanse etmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Bunun karar sonrasında BTCC, kripto para yasakları sonuncunda kepenk indirdiğini duyurdu ve peşinden PBoC yönetici yardımcısı Bitcoin’in, biteceğini dile getirdi. Bitcoin, bu süreçte bir yükseliş hazırlığındaydı ve haberlerin ardından BTC fiyatı fazlaca küçük düşüşe geçti tabi altcoinlerde bu durumdan etkilenmişti.

[ccpw id=”1937″]

2018-2020 Yılları Arası Çin'In Bitcoin Yasakları!
2018-2020 Yılları Arası Çin’In Bitcoin Yasakları!

2018-2020 Yılları Arası Çin’in Bitcoin Yasakları!

Hemen hemen her yıl bu tarz haberleri gündeme getirmeyi başaran Çin, Bitcoin madenciliğini yasaklayacağı iddialarını 2018 senesinde ortaya çıkardı ve bu durum aslına bakarsanız hali hazırda bir düşüş içinde olan BTC fiyatına büyük bir darbe vurdu. BTC fiyatı, bu haberlerin peşinden Şubat ortasına kadar %70’e yakın düşerek 6.852 dolara geriledi.

2019 senesinde ise “Bitcoin madenciliği yasaklanacak” haberleri giderek yayıldı. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun bir taslağının ülkede madenciliği yasaklamayı düşündüğünü ortaya çıkarmasıyla Nisan 2019’da da Bitcoin fiyatında yeni bir düşüş yaşandı.

Tüm bu haberlerin etkisine karşın Çin FUD’u 2020 senesinde durdu ve Bitcoin her şeye karşın Aralık 2020’de 30.000 dolara ulaşarak tüm zamanlar rekorunu geride bıraktı.

2021 Bitcoin Madencilik Yasakları
2021 Bitcoin Madencilik Yasakları

2021 Bitcoin Madencilik Yasakları

Çin Ulusal İnternet Finansmanı Birliği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Ödeme ve Takas Birliği, Mayıs 2021’deki potansiyel riskler göz önüne alındığında kripto para birimlerine yatırım yapılmasına karşı bir uyarı yayınladı. Ertesi ay, PBoC, Çin bankalarına ve mobil ödeme hizmeti sağlayıcılarına, kripto ile ilgili işlemlerde bulunan müşterilere bankacılık ve takas hizmetleri sağlamamalarını emretti. Ardından Haziran ayında yetkililer, madencilerin ülkeden  kitlesel göçüne yol açaçacak bir kripto madencilik yasağı yayınladı.

Dün yayınlanan son Bitcoin yasağı ile birlikte Çin son 12 yılda 11 Bitcoin yasağı getirdi ve 8 aslı astarı olmayan haber ortaya çıktı. Dolayısıyla Çin Bitcoin’i kaç kere yasakladı sorusunun yanıtı da ortaya çıkmış oluyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.