Tron veya TRX adlı kendi kripto para birimine sahip blok zinciri tabanlı merkezi olmayan bir dijital platformdur. Peki TRON (TRX) coin tam olarak nedir? Bu ne işe yarıyor? Rehberimizde sizler için merak edilen Tron Coin’i derledik. İşte detaylar.
2017 yılında piyasaya sürüldüğünde Tron, kripto, kripto veya blok zinciri teknolojisinde herhangi bir yeni gelişme sunmadı. Bunun yerine proje, mevcut platformların çeşitli maddelerini içeriyor. Amaç: Akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar için platformu aracılığıyla merkezi olmayan bir internet kurmaktır.
Yazı İçeriği
Tron (TRX) Coin Nedir?
Tron, Tronix veya TRX adlı kendi kripto para birimine sahip blok zinciri tabanlı merkezi olmayan bir dijital platformdur. Tron Vakfı, dijital içeriği düşük maliyetli bir şekilde paylaşmak için küresel bir eğlence sistemine ev sahipliği yapmak üzere Singapur’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tron Vakfı tarafından 2017 yılında kuruldu.
Öncelikle Asya’da satılan Tron, küreselleşmeye devam ettirdi. Ağustos 2021 itibariyle, platformun 50 milyondan fazla hesabı bulunuyordu.
TRON, şu anki CEO Justin Sun tarafından kuruldu ve Singapur ve San Francisco’da ofisleri bulunuyor. 1990 doğumlu Sun, aynı zamanda dosya paylaşım programı BitTorrent’in CEO’sudur.
Tron, öncelikle eğlence uygulamalarına ev sahipliği yapan blok zinciri tabanlı bir dijital platformdur.
Tronix veya TRX adı verilen kendi kurum içi kripto para birimine sahiptir.
TRX, piyasa değerinde kripto para birimleri arasında 14. sırada yer almaktadır.
Tron’un (TRX) Kurucusu Kimdir?
Tron, Forbes Asia’nın “30 yaş altı 30” listesinde 30 yaş altı en iyi girişimciler listesine iki kez giren Justin Sun tarafından kuruldu.
Sun, XRP kripto para birimini kuran şirket olan Ripple için çalıştı. Sun, 2017’de Tron Vakfı’nı kurmadan önce, Sun’ın tarihi ve itibarı birçok önde gelen yatırımcı ve girişimciyi kendine çekerek Tron’un Eylül 2017’de ilk coin arzına (ICO) yol açtı ve milyonlarca kripto para birimi topladı.
Tron (TRX) Nasıl Çalışır?
Tron, üçüncü taraf sağlayıcılara çok az güvenerek veya hiç güven duymadan yeni bir merkezi olmayan internet oluşturmayı amaçlamaktadır.
Mevcut durumunda İnternet, büyük ölçüde, verilerin, web barındırma ve reklamların çoğunu kontrol eden birkaç büyük şirketin egemenliğindedir. Birçoğu bunun bir sorun oluşturacağını düşünüyor. Çünkü bu, internetin nasıl çalıştığı üzerinde çok az kişinin orantısız kontrolü olduğunu düşündürüyor.
Tron, çeşitli şekillerde “İnternet’i iyileştirmeyi” hedeflemektedir:
• Verileri özgür ve kontrolsüz hale getirerek
• İçeriği doğrudan paylaştıkları için kullanıcıları ödüllendiren bir içerik ekosistemi oluşturarak
• Çevrimiçi bir altyapı oluşturarak oyunlar ve pazar tahminleri de dahil olmak üzere dijital varlıkların merkezi olmayan ticaretini sağlayarak.
Tron’un dünyası , verilerini pazarlamacılara satışını gerçekleştirmek için kullanmak yerine (modern sosyal ağ sitelerinin yaptığı gibi) insanları içerikleri için ödüllendiren dApp’ler için oluşturulmuştur.
Tron Mimarisi
Tron blok zinciri, bilgiyi üç ana katman üzerinden yönlendirir. Bunlar şunları içerir:
• Depolama katmanı: blok zincirinde depolanan verileri (geçmişinin bir kaydı) ve blok zincirinin durum verilerini (akıllı sözleşmelerinin durumu) bölümlere ayırmak için oluşturulmuştur.
• Uygulama katmanı: geliştiriciler tarafından, desteklenen uygulamalar ve cüzdanlar oluşturmak için kullanılır.
• Çekirdek Katmanı: Bu katman, Java programlama veya Solidity olarak Ethereum’a özgü bir dilde uygulanan kullanır. Daha sonra programların yürütüldüğü Tron Sanal Makinesine gönderilir.
Temsil Edilen Proof-of-stake Konsensüs Mekanizması
Tron, birçok kişi tarafından kullanılan geleneksel iş kanıtı veya hisse kanıtı yöntemleri yerine, defter üzerinde fikir birliğine varmak için Delegated Proof of Stake (konsensüs, tüm tarafların fikir birliğine vardığı süreçtir) adı verilen bir şey kullanır. diğer kripto para türleri. Dağıtılmış bir blok zinciri, işlemlerin geçerli olduğunu tanır ve onları izler).
Tron, fikir birliğine varmak için 27 Süper Temsilciler sistemini kullanır. Temsilciler, her altı saatte bir yeni temsilciler seçilerek düzenli olarak değiştirilir. Seçilenler protokol tarafından üretilen yeni TRX paraları kazanabilirler (tıpkı madencilerin Bitcoin gibi iş kanıtı blok zincirlerinde yeni basılmış paraları kazanma fırsatı vardır).
Bloklar Tron blok zincirine nispeten hızlı bir şekilde eklenir ve her 3 saniyede bir yeni bir blok oluşturulur (Bitcoin’in 10 dakikasına kıyasla). Süper aracılar, her geçerli blok oluşturulduğunda 32 yeni TRX jetonu ile ödüllendirilir.
Kullanıcılar, Tron blok zincirinde üç tür düğüm çalıştırabilir. Bunlar tanık düğümler, tam düğümler ve sağlam düğümlerdir. Bu düğümler aşağıdaki işlevleri yerine getirir:
• Tanık düğümler, protokolü değiştiren yeni kararları oylayabilir.
• Tam düğümler blokları ve işlemleri yayınlar.
• Sağlamlık, düğümler, API (API) ve tam düğümlerden blokları senkronize eder.
TRX Staking
Tron kullanıcıları, ağın süper proxy’si olmak istedikleri kişiye oy verir. Bunun için “Tron Gücü” adlı bir şeye ihtiyaçları vardır.
TRX tokenları kripto para birimi kullanımı (stake edildiğinde) engellenen bir hesapta kilitlendiğinde, kullanıcılar eşit miktarda Tron Power alacaktır. Kullanıcılar TRX’lerini serbest bırakırlarsa, ilgili Tron Güçlerini ve Süper Proxy için oy kullanma haklarını kaybederler. Tron Power, TRX gibi takas edilebilir bir varlık değildir.
Bu stake etme süreci, Cosmos veya Tezos gibi diğer PoS blok zincirlerine benzemektedir.
Tron Kripto Ne İçin Kullanılır?
TRX kripto, Tron blok zincirinde çalışan programlara güç sağlar. Konsept, Ether (ETH) token’ının Ethereum blok zincirindeki programlara güç verdiği Ethereum’a benzer.
TRX para birimi, Tron ağında çalışan programlara güç sağlamak için kullanılır. Bu tür teknolojinin en çok aranan kullanımlarından biri, kullanıcıları içerik oluşturma ve iyileştirme için doğrudan ödüllendiren sosyal platformlar tasarlamaktadır.
TRX ayrıca spekülatif amaçlar için kullanılır. Tüccarlar, daha sonra kar elde etmek için daha yüksek bir fiyata satmayı düşünerek jetonları düşük bir fiyata satın almaya çalışırlar.
Tron Coin Yorum
Bu, yatırımcıların sonunda kendileri için cevaplamak zorunda kalacakları bir sorudur. Altcoinler yaygın olarak yüksek riskli spekülatif yatırımlar olarak varsayılır ve risk ve oynaklığa karşı yüksek toleransı olan yatırımcılar tarafından desteklenir.
TRX, kripto madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi olmadığından, ekonomisi büyük ölçüde tokenlerin kilitlenmesine bağlıdır. Tokenlar, Tron Vakfı ve Tron’un merkezi olmayan finans platformuna katılan kullanıcılar (temsil edilen hisse kanıtı bölümünde belirtildiği gibi) stake etmeyi seçen sahipleri tarafından kilitlenir.
18 Aralık 2017’de Justin Sun, Tron Vakfı’nın o tarihte Ocak 2020’ye kadar yaklaşık 34 milyar dolar değerinde TRX’i kilitlediğini açıkladı.
Eylül 2020’de, 5 milyar TRX jetonunun Tron’un JustSwap adlı merkezi olmayan finans (DeFi) platformunda kilitlenmesinden sonra TRX’in fiyatı kısa bir süre içinde iki katına çıktı. JustSwap merkezi olmayan değişim (DEX), birçok yönden Ethereum’un Uniswap’ına benzer. Her ikisi de, kullanıcıların herhangi bir üçüncü taraf aracı olmadan kripto para ticareti yapmaları için bir platform sağlar.
Tron kripto, TRX isteği sabit kalırsa veya yükselirse ve tokenlerin kilitlenmesi nedeniyle arz kısıtlı kalırsa, teorik olarak fiyat artışlarını görebilir. Ama bunun olup olmayacağını bilmenin herhangi bir yolu bulunmamaktadır.
Belirli bir madalyonun belirli bir şekilde performans göstereceğini iddia eden kripto yatırım ipuçları sunan herkes dürüst değildir. Herhangi bir tüccarın yapabileceği en iyi şey, o sırada o an ki bilgilere dayanarak eğitimli bir varsayımda bulunmaktadır.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz