Kripto RehberEditörden Seçmeler

Zcash Coin Nedir? Zcash Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Gizlilik odaklı kripto para birimleri her zaman olduğu gibi dikkatleri üzerine çekmiş ve benimsenmiştir. Artışıyla dikkat çeken bu paralar yatırımcılar tarafından arama motorlarında sıkça aranmaktadır. Bunlardan biri de Zcash coin‘dir. Kullanıcılar Zcash nedir, projesi nedir, amacı nedir, nereden alınır gibi aramalar yaparak en güvenilir bilgiye ulaşmaya çalışıyorlar. Coinnewstr olarak Zcash ile ilgili önemli bilgileri bu içerikte paylaşacağız. İşte detaylar…

Zcash Nedir?

ZCash nedir sorusuna basitçe cevap verecek olursak; Zcash, 2016 yılında bir grup bilim insanının Bitcoin’e benzer ancak bazı ek özelliklere sahip bir kripto para birimi oluşturmak istediklerine karar verdikten sonra oluşturulmuştur. Gelişmiş kullanıcı güvenliği ve anonimliği ile Bitcoin blok zincirinin bir çatalının gelişimi sağladılar. Bilim adamları ilk olarak, ilk piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Zerocash haline gelen Zerocoin’i kurdu. Sonunda, kripto para biriminin adı ZCash olarak değişimi gerçekleşti. Zcash, kullanıcılarına Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine kıyasla gelişmiş gizlilik sağlamak için kriptografi kullanmayı amaçlayan bir kripto para birimidir. Zcash, Bitcoin’in kod tabanından meydana gelmiştir. 21 milyon adetlik sabit toplam arz gibi birçok benzerliği içinde barındırıyor.

Zcash, işlemleri korumak için sıfır bilgi kanıtlarını (ZKP’ler) kullanan, bir işlemin içeriğini halka açık bir blok zincirinde bile özel yapan, gizlilik odaklı, blok zinciri tabanlı bir ödeme ağıdır. Zerocash protokolünden doğan Zcash, 2016 yılında Bitcoin blok zincirinden çatallandı. Yerel tokeni ZCash, token kısaltması için ZEC kullanır.

ZKP’ler, 1980 yılına dayanan bir şifreleme tekniğinin ürünüdür. İki tarafın, bu bilgilerle ilgili temel verileri paylaşmadan bilgileri birbirleriyle doğrulamasını sağlar. Örneğin, gerçek doğum tarihinizi (veya ehliyetiniz gibi bazı kimlik formlarının içerebileceği diğer yabancı bilgileri) açıklamak zorunda kalmadan 21 yaşından büyük olduğunuzu ispatlayabilirsiniz.

Bu kriptografik iyileştirme, temelde korumalı Zcash işlemlerinin blok zincirinde tamamen şifrelenmesini desteklerken, işlemin ağın konsensüsü tarafından geçerli olarak doğrulanmasına da olanak tanır.

Zcash Coin Nedir? Zcash Madenciliği Nasıl Yapılır?

Zcash iki farklı adres yöntemine başvurur:

Şeffaf adresler: Açık adresler veya t-adresleri olan işlemler, Bitcoin’inde gerçekleştirebildiği gibi Zcash blok zincirinde takip edebilir.

Korumalı adresler: Korumalı adresler veya z-adresleri şifrelenir, yani blok zincirindeki verileri açık bir şekilde görüntüleyemezsiniz, bu nedenle onlara gönderilen işlemler veya z-adreslerinin tuttuğu fon miktarı akışta görünmez.

Bir t-adresi bir z-adresine para gönderirse, gözlemciler nereye gittiklerini belirtemezler. Bir z-adresi başka bir z-adresine bir işlem gönderirse, işlem tamamen ilgi merkezinden korur ve piyasadaki en özel ve güvenli seçeneklerden birini ortaya koyar.

Zcaah

Zcash Projesinin Amacı Nedir?

ZCash projesinin amacı temelde mahremiyet sağlamaktır. Proje verimli, güvenli ve anonim olacak şekilde oluşturulmuştur. ZCash’in arkasındaki geliştiriciler, yasal gerekliliklere uyumu da sağlamak istiyor. Buna ek olarak, ZCash kullandığınızda tam şeffaflığı tercih edebilirsiniz, bu durumda şeffaflığı transferleri işlerken Bitcoin’inkine benzer özelliklere sahiptir. Piyasadaki en önemli gizlilik odaklı kripto para birimlerinden biri olan Zcash (ZEC), işlem yaparken kullanıcılara isteğe bağlı anonimlik sağlamak için kriptografideki ilerlemelerden faydalanır. Zcash, güçlü bilim üzerine kurulmuş, gizliliği koruyan bir kripto para birimidir. Zcash ile insanlar düşük ücretlerle verimli ve  daha güvenli bir biçimde işlem gerçekleştirebilirler. Proje, bireylerin, işlemlerin gizli kalmasını sağlarken, denetim veya mevzuata uyum sağlamak için adres ve işlem bilgilerini seçici olarak paylaşmalarına olanak tanır.

Zcash’ten önce, kripto para birimleri çoğunlukla Bitcoin (BTC) gibi “takma ad” olacak şekilde oluşturuldu, yani kullanıcıların takas ettiği miktar, fon gönderdikleri adresler ve fon aldıkları adresler hakkındaki veriler her zaman blok zincirinde yer aldı.

2016 yılında piyasaya sürülen Zcash, blok zincirinde depolanan işlem ve adres verilerini şifrelemek için oluşturulmuş “korumalı adresler” sunarak daha yüksek seviyede gizlilik ortaya koydu.

2016’daki çatallanmasından bu yana Zcash, sunduğu temel hizmetleri tekrarlamaya ve alanını büyütmeyi sürdürdü. Son birkaç yıldaki büyük gelişmelerden bazıları, ZKP’lerin “güvenilmez özyinelemeli” bir versiyonu olan Halo’nun piyasaya sürülmesi, 2020’de ilk açık kaynaklı, korumalı, tamamen işlevsel Zcash cüzdanının piyasaya sürülmesi ve Heartwood’un 2020’de Shielded Coinbase ve FlyClient için yeniden destek eklemesini içeriyor. .Ağ Yükseltme etkinleştirildi.

Zcash Nedir

Zcash Madenciliği Nasıl Yapılır?

Zcash madenciliği  nasıl yapılır sorusu da kullanıcıların merak ettiği konular arasında. Proof of Work  mekanizmasını kullanarak ZCash, tıpkı Bitcoin gibi kişisel bilgisayarlarla çıkarılabilir. Zcash, 13,7 milyonu dolaşımda olmak üzere maksimum 21 milyon coin arzına sahiptir. Dolaşımdaki 21 milyon ZCash ile artık tıpkı Bitcoin gibi madencilik gerçekleştirilemez ve yalnızca bir borsadan veya bir kişiden satın alarak kazanabilirsiniz.

Zcash Geleceği

Zcash’in Halo ve Halo 2 geliştirmeleri, gizlilik madeni parasının en belirgin eleştirilerinden bazılarını ele alması için en iyi imkanı sunuyor. Ancak, özel kripto para birimlerinin borsalar tarafından listeden çıkarılma potansiyeli azalıyor gibi durmuyor. Bununla beraber, etiket ve korumayı neredeyse tamamen terk eden Dash gibi mahremiyet paraları ve önceki yarışmacılar söz konusu olduğunda, Zcash kesinlikle en iyi gizlilik coin’lerinden söz ediyor ve bunu yapmaya devam edecek gibi duruyor.

Zcash

Zcash Kime Ait?

ZCash, orijinal Bitcoin kod tabanından çatallandı. 2014 yılında Eli Ben-Sasson, Alessandro Chiesa, Christina Garman, Matthew Green, Ian Miers, Eran Tromer ve Madars Virza dahil olmak üzere geliştiriciler tarafından oluşturulan, Bitcoin blok zinciri aracılığıyla işlemlerin takip edilmesinde bir güvenlik açığı olduğuna inanıyorlardı.

Daha sonra, Zcash, Electric Coin Company ve Zcash Foundation tarafından geliştirilmeye başlandı. Öte yandan, Electric Coin Company’nin CEO’su Zooko Wilcox’dur.

ZCash Nereden ve Nasıl Alınır

Piyasanın en eski kripto paraları arasında yer alan Zcash hemen hemen bütün kripto para platformlarında listelenmektedir. Binance, Coinbase, Huobi, Bitfinex, Kraken, Gemini, Bybit ve KuCoin gibi başlıca borsalardan USDT, BTC, ETH pariteleriyle alım satımı gerçekleştirilebiliyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.