Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriHaberler

ABD Senatosundan Önemli Kripto Para Oylaması!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Beyaz Saray, bir süredir tartışması yapılan kripto para altyapı tasarı çalışmalarında, kripto para camiasının aleyhine sayılabilecek görüşte olan Warner, Portman gibi senatörlere doğrudan destek verdi.

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin uzun zamandır tartıştığı trilyon dolarlık tasarı, senatoyu 2 cepheye ayırmış durumda. Beyaz Saray ve Kripto para camiasının yanaştığı cephe göründüğü kadar birbirinden ayrılmış durumda.

Aracı’ Tanımlaması Sorun Yaratıyor!

Çalışmaları yapılan tasarı, altyapı için 8 yılda toplam 1 trilyon dolar harcamasının önünü açıyor. Bu maliyetin yaklaşık 27 milyar dolarını kripto para alanında uygulanan vergi uygulanarak elde edilebileceği öngörülüyor.

Bu uygulamada “dijital para transferlerinin gerçekleşmesinden sorumlu olan, bunu düzenli gerçekleşmesini sağlama hizmeti veren herkes” aracı olarak kabul görülüyor. Bu tanımlama kripto para madencilerinin, staking yapan, cüzdan üreticilerinin ve merkezi olmayan kripto para borsaların da aracı olarak tanımlanmasına neden oluyor.

Göstermelik olması beklenmeyen bu statülendirme, aracı olarak tanımlanan kuruluş ve kişilerin gerçekleşmesine aracılık ettikleri işlemlere ilişkin bildirimde bulunmazorunluluğu getirme ihtimali bulunuyor.

Örnek verecek olursak; cüzdan sağlayıcılarından bazı durumlarda yazılım cüzdanı altyapı sağlayıcılarından bilgi talebinde bulunabilecek. Bu cüzdanların kullanıcılara ilişkin bilgi depolamadığı için bu talep yerine getirilmesi pek mümkün olmayacak.

Coinbase’in Eski Cto’su Balaji Srinivasan
Coinbase’in Eski Cto’su Balaji Srinivasan

Amaç “Bitcoin cüzdanını yasa dışı hale dönüştürmek.”

Bu konuyla ilgili bazı görüşlerde bu maddenin doğuracağı sıkıntıların başında Bitcoin’i dolaylı yasaklamak amaçları olduğunu görüşü bulunuyor.  Kripto para borsası Coinbase’in eski CTO’su Balaji Srinivasan, söz konusu maddeyi şu sözleriyle yorumladı:

“Şüphesiz ki bu madde Bitcoin’e dolaylı getirilecek bir yasaktır. Buna uyum sağlamak imkansızdır. Bunu yapanlarının amaçları lightning nodelarını, full nodeları ve birçok Bitcoin cüzdanını yasa dışı hale dönüştürmek.”

Tasarıda bulunan bu maddeye uyulmasının imkansız olduğu görüşünde birleşen kripto para topluğu, söz konusunu maddenin kapsamdan çıkarılması talebinde bulunuyorlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:Kripto Paralar ve Geleceği

Cynthia Lummis, Pat Toomey ve Ron Wyden Cephesi

Kripto para camiasındaki görüş, Senatör Cynthia Lummis, Pat Toomey ve Ron Wyden tarafından yankı gördü.

Bu üç senatör;

  1.  Dağıtılmış defter teknolojisindeki işlemleri onay verenlerin
  2.  mevcut işlevi dağıtılmış defterde bulunan dijital paralara ulaşmak için kullanılan özel anahtarların kontrolünü yapan donanım veya yazılım cüzdan satıcılarının
  3.  Yatırımcıların kullanabileceği dijital fonlar veya bu fonlara merbut protokoller geliştirmenin butasarı kapsamından çıkarılmasına yönelik bir değişiklik önerisinde

Cumhuriyetçi Senatör Cynthia Lummis, sundukları bu değişiklik önerini şu şekilde ifade ediyor:

“Üçümüzün verdiği öneri aslında basit. Çoğu kişinin zaten inandığışeye, yasalar çerçevesinde de açıklık getiriyor. Bu, dağıtılmış defter verilerini onaylayan madenciler/staking yapanların, donanım cüzdanı sağlayıcılarının ve yazılım geliştiricilerinin, ABD Vergi Dairesine bildirim yapmak zorunda kalmaması gerektiğidir.”

 

Demokrat Senatör Mark Warner Ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman
Demokrat Senatör Mark Warner Ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman
Portman-Warner Cephesinden Farklı Bir Öneri

Demokrat Senatör Mark Warner ve Cumhuriyetçi Senatör Rob Portman ise 3 senatörden farklı bir öneride bulundu. İkilinin önerisinde sadece “dağıtılmış defter işlemlerini proof-of-work ile doğrulama işlemi yapanların” ve “işlevi dağıtılmış defterde bulunan dijital varlıklara ulaşmak için kullanılan özel anahtarların kontrolünü sağlayan donanım veya yazılım cüzdan satıcılarının” bu madden kapsamı dışına çıkarılmasını öneriyor.

Farklı bir şekilde söyleyecek olursak, Warner-Portman ikilisi blockchain’de proof-of-stake ile işlem onaylayanları veya yazılım geliştiricilerini madde kapsamı dışına çıkarmıyor.

 Beyaz Saray Sözcü Vekili Andrew Bates, sabah saatlerinde Twitter’da yapılan bir paylaşımı rtweet ederek, Beyaz Saray’ın Warner-Portman ikilisinin önerisine daha yakın olduğunu gösterdi:

 

 

Kripto Para Camiasından Ortak Açıklama

Yapılan iki önerinin de Senato’da oylamaya sunulması bekleniyor. Oylama öncesi Kripto para camiası, Warner-Portman önerisi ve Beyaz Saray’ın açıklamasından pek de memnun değil.

Blockchain Coinbase, Coin Center, Association, Square ve Ribbit Capital tarafından ortak açıklamasında; madencilerin, yazılım/donanım cüzdanı üreticilerinin ve trading faaliyeti yürütmeyenkişilerin “aracı” olarak tanımlanmaması gerektiğini belirtti.

Bu kuruluşların amacı, senatörleri Warner-Portman’ın önerisinin kabul edilmesinin doğuracağı olumsuz sonuçları için uyarak. Bu uyarıların sonuç verip vermeyeceği Cumartesi günü yapılacak oturum öncesinden Wyden-Lummis-Toomey üçlüsünün, ardından Warner ile Portman’ın önerileri oylamaya sunulacak.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.