Editörden SeçmelerKripto Rehber

Cenralized Exchange (CEX) Nedir? Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Centralized Exchange, merkezi bir kuruluş tarafından özel olarak yönetilen ve alıcılar ile satıcılar arasındaki kripto varlık işlemlerini basit hale getirerek köprü görevi gören üçüncü taraf platformdur.

Cenralized Exchange (CEX) Nedir?

Centralized Exchange (CEX), kullanıcıların kripto para birimlerinin alım satımının ve rakas işlemlerinin gerçekleştiği ortamdır. Esasen, işlemler merkezi olarak onaylanana kadar kullanıcının fonlarını veya dijital para birimini dijital bir cüzdanda depolayan bir platformdur. CEX’ler genellikle işlem hacminden bağımsız olarak işlem ücretlerinin bir yüzdesini alır. Fiat para birimiyle kripto para birimleri satın alabilir veya bir borsa aracılığıyla bir kripto para birimini başka bir kripto para birimiyle değiştirmeyi seçebilirsiniz. Ödemeleri basit hale getirmek için CEX, doğrudan banka aktarmalarına veya kredi kartı ödemelerine izin vermek için ticari bankalarla anlaşma sağlayabilir.

CEX ayrıca platformdaki işlemlerin kara para aklama gibi kötü niyetli veya yasa dışı olmamasını sağlamak için merkezi yetkililerle birlikte çalışabilir. Merkezileştirilmiş bir CEX, kripto para birimleri için güvenliği gerçekleştirebilir ve çok çeşitli hizmetlerle kullanıcı tecrübesini yenileyebilir. Bu hizmetler, işlemleri kullanıcılar için daha güvenilir, verimli ve güvenli hale sokar. Ayrıca, merkezi olmayan veya hibrit borsalara kıyasla CEX’lerin kripto kullanıcıları arasında daha yaygın olarak kullanılmasının ana nedenidir.

CEX merkezileştirilmiş olmasına rağmen, işlemlerde kullanılan kripto para birimleri hala merkeziyetsiz şekildedir, bu da CEX’in herhangi bir kripto varlığının ağını veya işlemlerinin kontrolünü sağlamadığını gösterir. CEX, alıcılar ve satıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştırmak için oluşturulmuş merkezi bir varlık tarafından yönetilen bir üçüncü taraf platformudur.

Cenralized Exchange (Cex) Nedir? Nasıl Çalışır?

Centralized Exchange Nasıl Çalışır?

Üçüncü taraf bir platform olarak CEX, kullanıcılar arasında kripto varlık işlemlerinde tarafsızlık, güvenlik ve verimlilik sağlar. Bu nedenle, kullanıcılar kripto varlıkları aralarında takas etmek yerine borsanın dijital cüzdanlarına para yatırmayı seçebilirler. CEX fonları emanet ettikten sonra, kullanıcılara karşılık gelen miktarda IOU veya Kredi verecektir. CEX, işlemleri gerçekleştirirken bu tahvilleri veya kredileri takip eder ve geri çekildiklerinde onları gerçek itibari para birimine dönüştürür. Bu, tüccarlar arasındaki alış ve satış emirlerini kaydeden bir emir defteri tutularak yapılır.

Bu alış ve satış emirleri, esasen kullanıcılardan belirli bir fiyattan kripto para almak veya satmak için yapılan taleplerdir. Bu, platformu kullanıcılar arasında alım ve satım emirlerini hesaplayabilen, eşleştirebilen ve yürütebilen CEX tarafından toplanır. CEX’in işlemleri hızlı ve verimli bir şekilde işleme yeteneği, kripto kullanıcılarının platformda kripto varlıkların alım satımını kolay hale getirir.

Centralized Exchange Sınırlamaları

CEX’te işlem yapmak istikrar ve kolaylık sağlarken, işlem başına alınan işlem ücretlerinin yüzdesi işlem hacmine bağlı olarak artabilir. Bu, kullanıcıların CEX’i kripto varlıkları için bir ticaret platformu olarak görmelerini engelleyebilir.

Ek olarak, CEX’ler genellikle dahili işlemlerini kullanıcılara ifşa etmez. Bu şeffaflık eksikliği, kötü niyetli fiyatlandırmaya ve piyasa manipülasyonuna yol açabilir. Tek bir varlık tarafından etkilenmeyen işlemlerin merkeziyetsizleştirilmesine ve şeffaflığına değer veren bir kullanıcı topluluğu için, CEX’in fonların merkezi kontrolü ve istedikleri zaman fonları dondurma veya dondurma yeteneği kullanıcılar için endişe kaynağı olabilir.

Platformda ticaret yapmak isteyen kullanıcılar için kripto varlıklarının koruyucusu olan CEX, hem dahili hem de harici saldırganların yaygın bir hedefi oldu ve 2019’da 292 milyon dolardan fazla zarara neden oldu. Bu tür koordineli saldırılar ve teknik aksaklıklar, CEX hizmetlerinin kesinti süresine neden olabilir ve bu da kullanıcılar için ticaret fırsatlarının kaçırılmasına sebep olabilir.

A Bitcoin Graphic Next To Little Cubes With Code In The Background

Merkezi ve Merkezi Olmayan Borsalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Merkezi borsalar, itibari paradan kripto para birimine (veya tam tersi) alım satım yapmak için kullanılabilir. Ayrıyeten iki farklı kripto para birimi arasında işlem yapmak için de gerçekleştirilebilir.

Merkezsiz borsalar bir alternatiftir; genellikle “güvenilmez” bir ortam olarak varsayılır. Bu tür borsalar, eşler arası pazarlar olarak faaliyet gösterir. Varlıklar asla bir emanet hizmeti tarafından tutulmaz ve işlemler tamamen akıllı sözleşmelere ve atomik takaslara dayalı olarak gerçekleştirilir.

Merkezi bir borsa ile merkezi olmayan bir borsa arasındaki temel fark, bir aracı olup olmadığıdır. Merkezi olmayan borsalar, merkezi borsalardan daha az yaygındır ve daha az popülerdir. Ancak, her zaman daha merkezi olmayan borsalar vardır ve gelecekte merkezi borsaların para kazanma fırsatları olabilir.

Fiat/Kripto Çiftleri

Şu anda, merkezi borsaların kripto para birimi/kripto para birimi eşleştirmeleri sunması daha yaygın. Bu, örneğin müşterilerin bitcoin’i eterle değiştirmesine olanak tanır. Daha az borsa, fiat/kripto çiftleri sunar, örneğin bitcoin‘in USD ile değiştirilmesine izin verir.

Bununla birlikte, dünyanın en büyük kripto para borsalarından bazıları bu itibari para/kripto çiftlerini sunanlardır. Bunun bir nedeni, kripto para piyasasına doğrudan erişim noktası olabilir.

Bu alandaki birçok yatırımcı dijital para birimleri konusunda piyasada yeni var olduğundan, bu tür borsalara yönelme ihtimalleri daha fazla olabilir. Bu borsalardan bazıları Coinbase, Robinhood, Kraken ve Gemini şeklindedir.

Merkezi Değişimin Temel Öğeleri

Her zaman yeni merkezi kripto para borsaları vardır. Ancak, tüm işlemler başarılı olmayacak ve bu borsaların kapanması nadir görülen bir durum değil. Değişimin başarısı veya başarısızlığı birçok çevresel faktöre bağlıdır. Ancak, başarı için kilit faktörlerden biri işlem hacmidir.

Genel olarak, işlem hacmi seviyesi ne kadar yüksek olursa, o borsada oluşabilecek oynaklık ve piyasa manipülasyonu o kadar düşük olur. Volatilite çok önemli bir husustur. Bir işlemin tamamlanması için gereken süre nedeniyle, belirli bir madeni paranın veya kripto para biriminin fiyatı, işlemin başlaması ve tamamlanması arasında değişebilir. Hacim ne kadar yüksek olursa ve işlemler ne kadar hızlı işlenirse, bu oynaklığın sorun olma olasılığı o kadar az olacaktır.

Başarılı bir merkezi değişim için bir diğer önemli faktör de güvenliktir. Hiçbir borsa, bilgisayar korsanlığı gibi kötü niyetli faaliyetlere karşı tamamen bağışık olmasa da, bazı borsalar diğerlerinden daha güvenlidir.

Takasların bilgisayar korsanlığı gibi olaylara nasıl tepki vereceği konusunda belirsizlik vardır. Bazı borsalar müşteri kayıplarını telafi etmekte zorlanırken, diğerleri daha az başarılı oldu. Diğerleri bu tür saldırılar sonucunda kepenklerini kapattı.

Merkezi borsalar, kripto para birimi alanına girmek isteyen yatırımcılar için hala en yaygın yoldur. Bir borsa seçerken, hangi döviz çiftlerinin alınıp satıldığı, ne kadar hacmin alınıp satıldığı ve borsanın müşterileri korumak için uyguladığı güvenlik önlemleri gibi kullanıcı deneyimini etkileyen bir dizi faktörü düşünmek son derece önemlidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.