Editörden SeçmelerKripto Rehber

Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Deflasyon, mal ve hizmetlerin fiyat seviyesindeki genel düşüşünü ifade etmektedir. Deflasyon genellikle para ve kredi arzındaki bir daralma ile varsayılabilir, fakat yükselen üretim ve teknolojik ilerleme sebebiyle fiyatlar da düşüş yaşanabilir.

Ekonominin, fiyat seviyesinin ve para arzının düşmesi veya artması, farklı yatırım seçeneklerinin çekiciliğini değiştirir.

Deflasyon Nedir?

Deflasyon, genellikle ekonomideki para ve kredi arzındaki düşüş ile bağlantılı olarak mal ve hizmet fiyatlarında genel bir düşüşü ifade etmektedir. Deflasyon esnasında, bir para biriminin satın alma gücü zamanla yükselir.

Deflasyonu Anlamak

Deflasyon sermaye, emek, mal ve hizmetlerin nominal maliyetlerinin, göreli fiyatları aynı kalsa bile düşmesine sebep olur. Deflasyon, birkaç yıldır ekonomistlerin ortak sorunu haline gelmiştir. İlk bakışta, deflasyon tüketicilere fayda sağlayabilir gibi gözükse de , ilerleyen zamanda aynı nominal gelir için daha fazla mal ve hizmet satın alabilirler.

Bununla beraber, herkes daha düşük fiyatlardan kazanım sağlamaz ve ekonomistler, özellikle finansal konularda, düşen fiyatların ekonominin çeşitli piyasalar üzerindeki sonuçlarından genellikle endişe duyarlar. Özellikle deflasyon, borçlarını, ödünç aldıkları paradan daha değerli bir fon ile ödemek mecburiyetinde kalacak borçlulara ve ayrıca artan fiyatlara yatırım yapan veya spekülasyon yapan herhangi bir finansal piyasa katılımcısına olumsuz etki yaratabilir.

Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Deflasyonun Nedenleri

Terim olarak, parasal deflasyon, yalnızca para arzındaki veya dönüştürülebilir finansal araçlardaki bir azalmadan oluşabilir. Modern zamanlarda, para arzı en çok Federal Rezerv gibi merkez bankalarından etkileşim sağlar. Ekonomik çıktıda karşılık gelen bir azalma olmaksızın para ve kredi arzı azaldığında, tüm malların fiyatları düşüşe geçer. Deflasyon dönemleri çoğunlukla uzun bir insan yapımı parasal yayılma dönemini izler. 1990’larda Japonya gibi diğer ülkeler de son yıllarda deflasyonu dibine kadar yaşadı.

Dünyaca ünlü ekonomist olan Milton Friedman, optimal politikada merkez bankalarının devlet tahvillerindeki reel faiz oranına eşit bir deflasyonist oran aradığına, nominal faiz oranının sıfır olması gerektiğine ve reel fiyat seviyesinin sabit bir oranda düşmesi gerektiğini kanısındadır. Teorisi, para politikası kuralları olan Friedman kurallarının oluşumunu sağladı.

Bununla birlikte, diğer birçok faktör fiyatların düşmesine neden olabilir: azalan toplam talep (mal ve hizmetler için daha düşük toplam talep) ve artan verimlilik. Toplam talepteki bir azalma, genellikle fiyatlarda müteakip bir düşüşe yol açar. Bu kaymanın nedenleri arasında hükümet harcamalarının azalması, borsa başarısızlığı, tüketicilerin daha fazla tasarruf etme isteği ve daha sıkı para politikası (yüksek faiz oranları) sayılabilir.

Ekonomik çıktı, dolaşımdaki para ve kredi arzından daha hızlı büyüdüğünde, fiyat düşüşleri de doğal olarak meydana gelebilir. Bu, özellikle teknoloji ekonomik üretkenliği artırdığında ve genellikle teknolojik ilerlemeden yararlanan mal ve endüstrilerde yoğunlaştığında geçerlidir. Teknoloji ilerledikçe, şirketler daha verimli çalışır. Bu operasyonel iyileştirmeler, üretim maliyetlerini düşürür ve tüketicilere daha düşük fiyatlarla maliyet tasarrufu sağlar. Bu farklıdır, ancak genellikle fiyat düzeyinde bir düşüş ve paranın satın alma gücünde bir artış olan genel fiyat deflasyonuna benzer.

Bazı endüstrilerde, artan verimlilik yoluyla fiyat deflasyonu farklılık gösterir. Örneğin, artan üretkenliğin teknoloji endüstrisini nasıl etkileyebileceğini düşünün. Son birkaç on yılda, teknolojik gelişmeler, gigabayt veri başına ortalama maliyeti önemli ölçüde azalttı. 1980’de 1 GB verinin ortalama maliyeti 437.500 dolardı; 2014’e kadar ortalama maliyet 3 sentti. Bu düşüş, teknoloji kullanılarak yapılan ürünlerin fiyatlarında da önemli bir düşüşe neden oldu.

Deflasyon Nedir? Deflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Deflasyonun Etkisine İlişkin Değişen Algılar

Büyük Durgunluktan sonra, para birimi deflasyonu yüksek işsizlik ve artan temerrüt oranlarıyla çakıştığında, çoğu ekonomist deflasyonu olumsuz bir fenomen olarak gördü. Daha sonra, çoğu merkez bankası para politikasını, uzun vadeli fiyat enflasyonunu teşvik etse ve borçluları aşırı borçlanmaya teşvik etse bile, para arzında devam eden artışları teşvik edecek şekilde ayarladı.

İngiliz ekonomist John Maynard Keynes, varlık sahiplerinin varlık fiyatlarının düştüğünü gördüğü resesyonlar sırasında aşağı yönlü bir ekonomik karamsarlık döngüsüne yol açacağına inandığı için deflasyon konusunda uyardı. Bu onların yatırım yapma isteklerini azaltır. Ekonomist Irving Fisher, borç deflasyonuna dayanan eksiksiz bir ekonomik depresyon teorisi geliştirdi. Fisher, olumsuz bir ekonomik şoktan sonra borcun tasfiye edilmesinin ekonomideki kredi arzında daha büyük bir azalmaya yol açabileceğini, bunun da deflasyona yol açabileceğini, bunun da borçlular üzerinde daha fazla baskı yaratarak daha fazla tasfiyeye ve daha fazla tasfiyeye yol açabileceğini savunuyor.

Daha yakın zamanlarda, ekonomistler, özellikle Andrew Atkeson ve Patrick Kehoe tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırmadan sonra, eski deflasyon açıklamalarına giderek daha fazla meydan okudular. Atkeson ve Kehoe, 180 yıllık bir süre boyunca 17 ülkeyi inceledikten sonra, 73 deflasyon döneminden 65’inde durgunluk olmadığını ve 29 depresyonun 21’inde deflasyon olmadığını buldular. Şimdi deflasyonun faydaları ve fiyat deflasyonu hakkında farklı görüşler bulunuyor.

Deflasyon Değişiklikleri Borç ve Özsermaye Finansmanı

Deflasyon, hükümetler, işletmeler ve tüketiciler için borç finansmanı ekonomisini azaltır. Ancak deflasyon, tasarruf temelli öz sermaye finansmanının ekonomik gücünü yükseltmiştir.

Bir yatırımcının perspektifinden, büyük nakit kaynakları biriktiren veya nispeten az borcu olan şirketler deflasyon altında daha cazip hale gelir. Bunun zıttı, az sayıda nakit varlığı ve çok fazla borcu olan işletmeler için geçerlidir. Deflasyon ayrıca yükselen getirileri teşvik eder ve menkul kıymetler için gerekli risk primini yükselişini sağlar.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.