Kripto RehberEditörden Seçmeler

Chainlink Nedir? Chainlink Nereden Satın Alınır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Blockchain teknolojisinin en büyük sorunlarından biri, harici verilere sınırlı erişim olmasıdır. Bu sorunu çözmek için geliştirilen akıllı sözleşmeler bazen yetersiz kalabiliyor. Zincir içi ve zincir dışı verileri bir araya getirmeyi amaçlayan bu soruna en büyük alternatif ise “oracle” olarak adlandırılıyor. Oracle hizmetleri, bir ayna görevi görerek blok zinciri verilerini blok zinciri için anlaşılır bir hale sokar. Bu rehberimizde sizlere Chainlink projesinden bahsedeceğiz. İşte detaylar…

Chainlink, blok zincirindeki harici veri sorununu çözmeyi amaçlayan bir oracle projesidir.

Kısaltması: LINK

Block zinciri: Ethereum

Token tipi: “Utility”, Belirli Bir Amaca Uygun Token

Toplam arz: 1,000,000,000

Dolaşımda: 492 milyon (12 kasım itibari ile)

Chainlink Ekibi

Projenin ve Chainlink Labs’in kurucu ortağı Sergey Nazarov, kripto ekosisteminde adından söz ettiren bir isimdir. Nazarov, New York Üniversitesi’nde işletme bölümünü tamamlamayı amaçlıyor. Kendisinin, Chainlink’ten önce hayata geçirdiği birçok projesi mevcuttur.

Nazarov, profesyonel hayatına eğitimini tamamladığı kurumda öğretim görevlisi olarak başlamıştır. Ardından, 2009 yılında ExistLocal isimli eşlerarası tecrübe alım ve satımının yapıldığı bir pazaryeri kurmuştur.

2014 senesinde ise CryptaMail adını sahip blok zinciri temelli bir mail sistemi geliştirmiştir. Bu girişiminin ardından, SmartContract isimli bir platform kurup ve SmartContract platformunun kuruluşu Chainlink’e giden yolu açmış oldu.

Chainlink Nereden Satın Alınır?

Market büyüklüğü bakımından ilk 20 içerisinde yer alan $LINK, birçok global kripto para borsasında piyasaya sürülmüştür. Binance, Coinbase ve FTX başta olmak üzere merkezi borsalardan LINK token alabilirsiniz. Ayrıca, Uniswap, Sushiswap ve Pancakeswap gibi merkeziyetsiz borsalardan da LINK token satın alabilirsiniz.

BtcTürk ve Paribu gibi önde gelen yerli borsalardan da LINK token satın alabilirsiniz.

Temel Özellikler

  • Chainlink, farklı node’ları sayesinde gerçek dünya verilerinin işlendiği bir sistemdir. Akıllı sözleşmelere transfer edilen verilerin olabildiğince güvenli ve şeffaf bir şekilde gönderimini gerçekleştirir.
  • Chainlink’in buradaki en büyük farkı ise farklı kaynaklardan veri akışını sağlayabilmesidir. Böylelikle, yüksek doğruluk payı olan bir tablo karşımızda yer alır ve akıllı sözleşmeler, gerçekleşebilecek mutlak saldırılara karşı önlemini alırlar.
  • Merkezi olmayan finans sektörünün genişlemesiyle beraber, oracle teknolojisine olan ihtiyaç yükselmeye başladı. Dolayısıyla, flash loan tipi saldırılara karşı Chainlink kullanımı artmaktadır.
  • Kimi projeler, veri akışı için merkezi oracle’ları tercih ederler ve, bu durum, güvenlik açıklarına sebep olabilir. Chainlink, merkeziyetsiz bir oracle’dır.
  • Chainlink projesinin kullandığı üç farklı akıllı sözleşme tipi bulunuyor. Bu sözleşmeler aracılığıyla, zincir üstü ve zincir dışı veriler arasındaki bağlantı gerçekleşiyor. Tam da bu noktada Chainlink gibi oracle’lar zincir dışı verilerin aktarımında etkili olarak karşımızda yer alıyor.

Haydi gelin projenin bizlere sunduğu farklı tiplerdeki sözleşmeleri detaylı inceleyelim.

Chainlink Nedir? Chainlink Nereden Satın Alınır?

Chainlink Akıllı Sözleşmeleri

Chainlink Repütasyon Sözleşmesi – Bu sözleşme aracılığıyla, oracle sağlayıcısının işlem geçmişi performansının  Böylelikle, performans geçmişi ve güvenilirliği onaylanır. Ardından, değerlendirmeleri sonucunda repütasyonu az nodelar çıkarılır.

Chainlink Emir Eşleştirme Sözleşmesi –Talep Sözleşmesi üzerinden gelen işlem taleplerini nodelara transfer edilir. Ek olarak, doğru sayıdaki ve tipteki nodelar sayesinde gelen talep tamamlanır.

Chainlink Kümeleme Sözleşmesi – Bu sözleşme aracılığıyla, seçilmiş oraclelar ve onaylayıcılardan tüm veriler alınır ve bir bütün haline getirilir. Böylece, daha doğru sonuçlar gerçekleşir.

Projenin Geleceği

Merkezi olmayan oracle fikri ile ortaya çıkan Chainlink, sunduğu teknoloji açısından yenilikçi bir fikre sahiptir. Ayrıca sık sık başka projelerle ilgilenmesi de bir avantaj. Örneğin Chainlink projesi günde 1.4 anlaşma gerçekleştiriyor.

Anlaşmalı olduğu proje sayısının fazla olması ve her geçen gün yenilerinin eklenmesiyle beraber proje ciddi anlamda gelecek sunuyor. Başlı başına kendi dünyasını kurması partnerlikleri kontrol edebileceğiniz bir internet sayfasının bulunuyor olmasından da fark edilebilir.

Rgeg

LINK Deniz Piyadeleri

Bir projenin, özellikle de kripto piyasasındaki bir projenin başarısındaki en büyük etkenlerden biri topluluktur. Çünkü toplumun entegrasyonu projenin başarısını doğrudan etkiler. Chainlink projesi de topluluğu tarafından elde üstünde tutulan popüler bir projedir.

“LINK Marines” olarak bilinen kuruluş, birçok Telegram grubu ve sosyal medya platformu aracılığıyla Chainlink projesinin tanıtımına katkıda bulunmuştur. Paralel olarak, Link Marines’i bir şilin yürüten organik bir varlık, yani bir pazarlama kampanyası olarak düşünebiliriz.

Bu oluşumun lideri olarak görülen ChainLinkGod lakaplı Twitter kullanıcısının etkisinin de büyük olduğunu belirtmek gerekir. Anonim olarak paylaşım yapan bu kullanıcı, profil resminde “rare peep” dizisinden sakallı bir dede tutuyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.