Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriHaberlerKripto Rehber

ICO Nedir? ICO’lar Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Nisan 2018 itibariyle, endüstri analistlerinin sonunda multi-milyon dolarlık bir alan haline gelebileceğine inandıkları İlk Para Teklifleri (ICO’lar) 5.014.952.132 ABD Doları gibi şaşırtıcı bir artış sağladı.

Toplam piyasa değeri 100 milyar doları aşan kripto para piyasası, birkaç düzenlemeyle hızlı nakit arayan tüccarlar da dahil olmak üzere birçok kişinin dikkatini çekti.

İlk Para Teklifleri (ICO) Nelerdir?

ICO’lar, işletmelerin sermaye artırmak için kullandıkları başka bir kripto para birimi biçimidir. ICO ticaret platformları aracılığıyla, yatırımcılar, işletmedeki parasal yatırımları karşılığında benzersiz kripto para birimi “belirteçleri” alırlar. Proje geliştirmeyi finanse etmek için dijital bir belirteç oluşturma ve satma yoluyla kitle fonlaması oluştururlar.

Bu benzersiz belirteç, yatırımcılara, ihraç eden şirket tarafından yürütülen bir projenin belirli özelliklerine erişim sağlayan bir para birimi gibi işlev görür. Bu belirteçler benzersizdir, aksi takdirde geleneksel yapılarla finanse edilmesi zor olan açık kaynaklı yazılım projelerinin finanse edilmesine yardımcı olurlar.

Beyaz Kağıtlar nedir? Hangi Amaca Hizmet Ederler?

Bir kripto para birimi başlangıç şirketi, bir ICO aracılığıyla para toplamak istediğinde, yatırımcılara önemli bilgiler sağlamak için genellikle planlarını bir “beyaz kağıt” üzerine koyar.

Bu bilgiler bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içermektedir

  • Projenin ne hakkında olduğu
  • Projenin tamamlanmasının ardından hangi hedeflerin geleceği
  • Girişimi üstlenmek için ne kadar para gerekli olduğu
  • İhraççıların kendileri için kaç sanal token tutacağı
  • Ne tür para birimlerinin kabul edildiği
  • ICO kampanyasının ne kadar süreceği
  • Beyaz kağıdın arkasındaki ekibin kim olduğu

ICO’yu yayınlayan şirket, para birimini piyasaya sürmeden önce teknik incelemeyi hazırlar. Birçok yatırımcı yatırım yapıp yapmamaya karar vermeden önce bir teknik inceleme taslağı istediğinden, bu aşama ICO’ların çok önemli bir bileşenidir.

Kripto Para Birimi ICO’su ve Hisse Senedi IPO’su

Bir kripto para birimi ICO’su ile bir hisse senedi ilk halka arzı (“IPO”) arasındaki en büyük fark, düzenleyici gözetimdir. İlk olarak, düzenleyici kuruma kayıt olma zorunluluğunun bir parçası olarak, halka arz düzenlemek isteyen herhangi bir şirketin “izahname” adı verilen yasal bir belge oluşturması gerekir.

İzahname, hisselerini halka arz etme niyetinin yasal bir beyanını temsil eder ve belirli şeffaflık standartlarını karşılaması gerekir. Diğer şeylerin yanı sıra, potansiyel yatırımcıların bilinçli bir karar vermelerine yardımcı olmak için şirket ve yaklaşan halka arzı hakkında önemli bilgileri içermelidir.

Aksine, yakın tarihli ABD düzenleyici eyleminde belirtildiği gibi ICO’lar, aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanan yardımcı program belirteçleri yerine güvenlik belirteçleri olarak verilirse yalnızca düzenleme gereksinimlerine sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Cardano (ADA) Rehberi ve Tarihsel Gelişimi

ICO’lar Nasıl Çalışır?

ICO bağış toplama modeli aracılığıyla, yeni başlayanlar bir blok zincirinde (kriptografi kullanılarak güvence altına alınan bir kayıt listesi) tokenler yayınlayarak ve ardından finansal bir katkı karşılığında tokenleri dağıtarak sermaye artırabilir.

Ağ üzerinden aktarılabilen ve kripto para borsalarında alınıp satılabilen bu tokenler, sahibine belirli bir hizmete erişim sağlamaktan şirket temettülerine hak kazanmaya kadar bir dizi farklı işleve hizmet edebilir. İşlevine bağlı olarak belirteçler, yardımcı program belirteçleri veya güvenlik belirteçleri olarak sınıflandırılabilir.

1.     Yardımcı Tokenler

Kullanıcı tokenleri” veya “yardımcı tokenler” olarak adlandırılan hizmet tokenleri, işletmenin ürün veya hizmetine gelecekteki erişimi temsil eder.

Hizmet belirteçleri aracılığıyla ICO girişimleri, kullanıcıların hizmete gelecekteki erişimi karşılığında blok zinciri projelerinin gelişimini finanse etmek için sermaye toplayabilir.

Hizmet belirteçleri, şirketin bir hissesi için standart bir yatırım olarak tasarlanmamıştır ve uygun şekilde yapılandırılırsa bu özellik hizmet belirteçlerini menkul kıymetleri yöneten federal yasalardan muaf tutar.

Bir girişim, yardımcı program belirteçleri oluşturarak, elektronik perakendecilerin birkaç ay boyunca piyasaya sürülmeyebilecek video oyunları için ön siparişleri kabul etmelerine benzer şekilde geliştirme aşamasındaki hizmet için “dijital kuponlar” satabilir.

Yardımcı program belirtecine bir örnek, kullanıcılara merkezi olmayan bulut depolama programına erişim sağlayan belirteçler satarak 257 milyon dolar toplayan “Filecoin”dir.

Bu hizmet belirteçlerini sunan işletmeler, bir menkul kıymet teklifinde bulunmadıklarından emin olmak için “ICO” terimini kullanmaktan kaçınmaya ve “belirteç oluşturma etkinlikleri” ve “belirteç dağıtım etkinlikleri” gibi terimleri tercih etme eğilimindedir.

2.     Güvenlik Simgeleri

Hizmet belirteçlerinin aksine, bir belirteç değerini harici ticarete ait bir varlıktan alıyorsa veya başkalarının çabalarına dayalı olarak değeri artabiliyorsa bir menkul kıymet belirteci olarak sınıflandırılabilir ve federal menkul kıymetler düzenlemelerine tabi olabilir.

Bu düzenlemelere uyulmaması, maliyetli cezalara neden olabilir ve bir projeyi raydan çıkarmakla tehdit edebilir. Bu nedenle, bir işletme tüm düzenleyici yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Belirteç uygun şekilde sınıflandırıldığında çok çeşitli uygulamalara izin verilir. En umut verici olanı şirket hisse senetlerini temsil eden belirteçleri ihraç etme özelliğidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.