HaberlerAltcoin HaberleriEditörden SeçmelerKripto Rehber

DeFi Projesi Nedir? DeFi Tabanlı Coinler Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Son günlerde popüler hale gelen Defi coinleri kripto para severlerin yönün bu tarafa çevirdi. DeFi projesi blockchain ağları üzerine kurulu finansal uygulamalar bütününü ifade eder. Merkeziyetsiz finans (Decentralized Finance) anlamına gelen DeFi, açık kaynaklıdır. Merkezi bir otorite olmadan faaliyet gösterir.

İzne dayalı değildir, herkesin kullanımına açıktır. Varlıkların kontrolü kullanıcının elindedir. P2P (eşler arası) etkileşim, dapp’ler (merkeziyetsiz uygulamalar) vasıtasıyla gerçekleşir.

DeFi projeleri, finansal hizmetlere kolay erişimi amaçlar.

DeFi Avantajları

Geleneksel finansta aracı kurumlar vardır. Bankalar buna örnektir. mahkemeler hakemlik eder. Oysa DeFi uygulamaları hiçbir hakeme veya aracıya gereksinim duymaz.

Muhtemel anlaşmazlıkların çözümü kodlarla belirlenir. Fonların kontrolü kullanıcının elindedir. Bu da hizmet sunumuna ve kullanımına yönelik masrafların azalması demektir.

DeFi Kullanım Alanları

  • Merkeziyetsiz Pazar Yerleri: DEX’ler, (merkeziyetsiz borsalar), en önemli DeFi uygulamaları arasındadır. Bu platformlar sayesinde kullanıcılar dijital varlıklarını alıp satma imkânı bulur. Bunun için fonlarını aracılara emanet etme ihtiyacı duymazlar. Alım satım işlemleri kullanıcı cüzdanları arasında akıllı kontratlar aracılığıyla yapılır. Merkeziyetsiz borsaların işlem ücretleri merkezi borsalara göre daha düşüktür.
  • Parasal bankacılık hizmetleri: Sigorta, mortgage ve sabit coinlerin çıkarılması bunlardandır. Sabit coin, dijital transferi mümkün olan kripto varlık türlerinden biridir. Blockchain üzerinde gerçekleştirilen sigortalama, aracı ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu ise daha düşük prim ve eşit kalitede hizmet anlamına gelir.
  • Borç Alma ve Borç Verme: DeFi ekosistemini oluşturan öğelerden biri de açık borç verme protokolleridir. Bu sistem, geleneksel kredi sistemine göre pek çok avantaja sahiptir. Örneğin dijital varlıkların teminatlandırılması mümkündür. Kredi kontrolü yoktur. Ânında işlem sonlandırabilme fırsatı vardır.
 
2021 Defi Projeleri Ve Defi Coinleri
2021 Defi Projeleri Ve Defi Coinleri

2021 DeFi Projeleri ve DeFi Coinleri

Merkeziyetsiz finans sektörü DeFi’nin kullanıcı sayısı 2018 yılında %600’den fazla artış gösterdi. Bu yükseliş hızla devam etti. Büyük bir patlama yaparak yatırımcıların gözdesi hâline gelmeyi başaran DeFi üzerine çeşitli projeler gerçekleştiriliyor. En popüler DeFi Projeleri arasında ise şunlar bulunuyor:

1.   yEarn. FİNANCE

Bu, Ethereum ağı üzerine kurulmuş bir toplama platformu. Şubat 2020’de Andre Cronje tarafından tanıtıldı. Likidite, depişik merkeziyetsiz finans alanı sektörlerine çeşitleniyor. Bunun amacı kullanıcılara en iyi getiriyi sunmak. Compound ve Dydx gibi yield farming platformları arasında geçiş yapıyor.

Yearn kullanarak yatırım yapmanız, yTokens’a dönüştürmeniz mümkün. Likidite sağlayıcınız, Likiditenin en kârlı borç verme hizmetine taşınması, verimin artırılması için protokol tarafından otomatik olarak yeniden dengelenir. Curve.fi entegrasyonu vardır.

2.   DIA

Türkçe karşılığı ‘merkezi Olmayan Bilgi Varlığı’. Açık erişimli veriyi hedefleyen, açık kaynaklı bu proje kâr amacı gütmüyor.

3.   SYNTHETİX (SNX)

DeFi projeleri arasında piyasa değeri bakımından 2020 yılının Temmuz ayından beri önemli bir konumda yer alıyor. Proje 2017 yılında tasarlandı. Kullanıcılara merkeziyetsiz bir borsa ve sentetik varlık ihraç platformu sağlıyor.

SNX, Synthetix Network Token anlamına geliyor. Söz konusu ekosistem, SNX altında çalışıyor. Kullanıcılar token alıp stake yapabiliyor. Yüksek yatay geçiş oranından dolayı fiyat dalgalanmalarından korunuyor.

4.   Hathor Network (HTR)

Akıllı kontrat yerine nano kontrat kullanılıyor. likidite sorununu aşacak bir proje olması öngörülüyor.

5.   ORION PROTOCOL (ORN)

Orion ağı kullanıcılarına 13 ayrı gelir akışı oluşturuyor. Çekirdek üzerinde ORN tokenı yer alıyor. Proje, Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilen KUCoin Seçim Topluluğu oylamasında gâlip gelerek KuCoin tarafından listelendi.

6.   DeFi YİELD PROTOCOL (DYP)

Bu ağ, akıllı sözleşme tabanlı olarak çalışıyor. Yield farming modeli ile Ethereum madencilik havuzunu birleştiriyor. Piyasa manipülasyonuna dirençli. Herkese likidite sağlama imkânı veriyor.

7.   DeFiCHAİN

DeFi projesi olarak Mayıs 2020’de hayata geçti. Yüksek güvenlik ve hızlı iş hacmiyle tercih sebebi. Küresel bir dağıtıma sahip. Merkeziyetsiz token ambalajına, temettü dağılımına, varlık tokenizasyona, merkeziyetsiz borçlara, merkeziyetsiz kredilere, merkeziyetsiz gizli borçlara ve alacakları devretmeye destek veriyor. Pazar sermayesi şu anda 165 milyon doların üzerinde.

8.   AaVE

Bu DeFi projesi ile Aave kullanıcıları herhangi bir aracı olmaksızın, sabit faiz oranıyla borç verebilir. Böylelikle diğer ülkeler arasında farklılık gösteren faiz oranları kullanıcıları etkilemez.

9.   UNİSWAP

Merkezi olmayan bu borsa Ethereum tabanlıdır. Güvenli ve hızlı işlem olanağıyla tercih sebebidir. Token swapları için emir defterleri yerine likidite havuzları kullanılır. Limit emri yoktur. ERC-20 token’ları takas edilebilir ya da protokole likidite sağlanarak ücret kazanılabilir. Mevcut havuzlara likidite eklenebilir. Kullanıcılar kendi havuzunu oluşturma imkânına da sahiptir.

DeFi coinleri içinde popüler olan UNİ, ücretsiz olarak çekilip yatırılabiliyor. Piyasanın en güvenli tokenlerinden biri budur. Ethereum sahibiyseniz UNI ticareti yapabilirsiniz.

10.  UMA

ETH üzerinde açık kaynak altyapısı sunuyor. Veri doğrulama mekanizması ve Fiyatsız finansal protokoller üzerine kurulu.

11. MAKERDAO

Ethereum üzerine inşa edilen bu platform borç verme ve borç alma amacıyla kullanılıyor. Merkezi olmayan bu platformda DAI ve MKR adlı ERC-20 token’ları kullanılıyor. İşlem ücretleri token MKR ile ödeniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Altcoin Yatırım Tavsiyeleri

12. CHAİNLİNK

DeFi tokenleri arasında ‘Link’ blockchain üzerine kurulu. Chainlink merkezi olmayan ve akıllı sözleşmelerde kullanılan bir oracle sistemi. BTC değerindeki düşüş ve Covid-19’un küresel piyasaları olumsuz etkilemesi fiyatının düşmesine yol açsa da istikrarlı bir şekilde yükseldi. Şu an popüleritesini devam ettiriyor.

13. CURVE FİNANCE

Ethereum tabanlı olup Ocak 2020 itibariyle piyasaya sürüldü. Merkezi olmayan bir likidite ve değişim havuzu. Kullanıcılar süper verimli stablecoin ticaretiyle düşük ücretli işlemler yapabiliyor. Likidite sağlayıcılarının kazandıkları ücreti daha üst seviyeye çıkarabilmek amacıyla yearn.finance ya da Compound gibi protokollere likidite sağlıyor.

14.WBTC

Kullanıcıların sahip olduğu Bitcoin’ler, ‘wrapping’ yöntemiyle Ethereum ekosistemi üzerinde çalıştırılıyor. Bitcoin’in WBTC ERC-20 token’ desteği var. Kullanıcıların BTC yatırması ve eşit oranda WBTC alması mümkün. BTC teminat olarak tutuluyor ve WBTC’nin çeşitli protokollerde kullanımı mümkün oluyor.

15. COMPOUND

Eylül 2018 tarihinde başlatılan bu algoritmik para piyasası da Ethereum tabanlı. Likidite kazanmak isteyen kullanıcılar varlıklarını ödünç verebiliyor. Yahut kendi kripto paralarını teminat olarak kullanıp kredi alabiliyor. Faiz ânında tahakkuk ediyor. Kullanıcılar, ilk teminatının %75’ine kadar borçlanıp fazla teminatlı krediler alma fırsatına sahip.

Compound yönetişimi 2020’nin Mayıs ayında COMP token sahiplerine geçti. Böylece platform, merkeziyetsizlik yolunda büyük bir adım attı.

16.Balancer

Bu otomatik piyasa yapısı da Ethereum ağı üzerine kuruludur. Kullanıcılara, özelleştirilebilir likidite havuzları oluşturma imkânı tanıyor. Trader’lar havuzları yeniden dengeliyor ve likidite sağlayıcıları işlemler için ücret alıyor.

17. 1 İNÇ

DeFi tokenleri arasında bu, hem bir yönetişim hem de yardımcı program tokeni. Merkezi Olmayan Exchange Toplayıcı için geliştirilmiş olup Ethereum tabanlıdır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.