Değer yatırımı, gerçek veya defter değerinden daha düşük bir fiyata işlem görüyor gibi görünen hisse senetlerinin seçilmesini içeren bir yatırım hamlesidir.
Yazı İçeriği
Değer Yatırımı Nedir?
Değer yatırımı, yatırımcıların hisse senetleri, tahviller, gayrimenkul veya diğer varlıkları değerlerinden daha düşük bir fiyata satın almaya çalıştığı bir stratejidir. Değer yatırımı peşinde koşan yatırımcılar, bir varlığın gerçek değerini ortaya çıkarmayı öğrenir ve bu gerçek değerin altında bir fiyattan satın almak için beklemek için sabır geliştirir.
Değer yatırımı, satın alarak satmaya yatırım yapmaktan daha az değildir.
Değer yatırımının kökenleri, her ikisi de Columbia Business School’da ders vermeye başladığı 1920’lerde Benjamin Graham ve David Dodd’un araştırmalarına dayanmaktadır. Değer yatırımı kavramlarının çoğu, “Güvenlik Analiz” adlı kitabında ele alınmıştır ve Graham’ın “Akıllı Yatırımcı >” adlı kitabında, açıkladı. Değer yatırımının en başarılı uygulayıcısı olan Warren Buffett, Columbia Üniversitesi’nde Graham’ın öğrencisiydi.
Değer yatırımının temeli, şirkette hisse satın alan yatırımcının işin bir kısmına sahip olmasıdır. Bu açık gibi görünse de, birçok yatırımcı, sahip oldukları şirketlerin temellerini düşünmeden “piyasada oynuyor”
İşletme sahipleri olarak yatırımcılar, şirketin gerçek değerini değerlendirmek için bir şirketin mali tablolarını değerlendirmelidir. Bu tür değerlendirmeye temel analiz denir.
İçsel değer nadiren bir sayıdır. Bunun yerine, içsel değer genellikle bir aralıktır çünkü karmaşık bir girişimin değerlendirilmesinde birçok varsayım vardır. Bu belirsizlik yatırımcıları endişelendirmemelidir.
Bay Buffett’ın sözleriyle, “Tam olarak yanlış olmaktansa yaklaşık olarak doğru olmak daha iyidir.” Değer yatırımcısı, gerçek değerinde veya altında fiyatlandırılmış bir şirkete yatırım yapmayı düşünür.
İç Değer Nasıl Hesaplanır?
Temel olarak, bir şirketin gerçek değerinin hesaplanması, şirketin gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerinin belirlenmesini kapsar. Bu, gelecekteki nakit akışlarının tahminlerini ve bu nakit akışlarının bugünkü değerini belirlemek için kullanılan faiz oranını gerektirir. Bu varsayımlar göz önüne alındığında, gerçek değerin neden tam bir sayı yerine genellikle bir aralık olduğunu anlamak kolaydır.
Buffett, yatırımların ve işletmelerin göreceli çekiciliğini değerlendirmek için gerçek değeri “tek mantıklı yaklaşım” olarak ifade eder.
“İç değer basitçe tanımlanabilir: Bir işletmeden kalan ömür boyu elde edilebilecek nakdin iskonto edilmiş değeridir” diye yazdı.
Bir şirketin satışlarının gerçek değerinin altında olup olmadığını belirlemek için kullanılabilecek birkaç ölçüm vardır. Bunların hiçbirine körü körüne güvenilemezken, faydalı bir başlangıç noktası olabilirler.
PB Oranını Kullanarak Gerçek Değeri Ayarlayın
Fiyat/defter oranı, bir şirketin hisse senedi fiyatını, hisse başına defter değeriyle karşılaştırır. Hisse başına defter değeri, şirketin net değerinin (varlıklar eksi borçlar) mevcut hisse sayısına bölümüdür. Bazı durumlarda, yatırımcılar GB oranını hesaplarken belirli maddi olmayan varlıkları (şerefiye gibi) hariç tutar.
Teoride, 1.0’ın altındaki herhangi bir değer, şirketin hissesinin şirketin net değerinden daha düşük bir fiyata satıldığını gösterir. Bugün, bazı bankalar defter değerinin altında işlem görürken, bazı büyüme şirketleri net değerlerinin katları ile işlem görüyor.
Ancak, bu rakamlar iş döngüsüyle birlikte değiştiğinden, değer yatırımı ile büyüme yatırımını tanımlayan tek bir fiyat/defter oranı yoktur. Hisse senedi fiyatı yükseldiğinde P/B oranı yükselir ve hisse senedi fiyatı düştüğünde P/B oranı da yükselir.
Fiyat-Kazanç Oranı ile Gerçek Değeri Belirleyin
Fiyat-kazanç oranı veya fiyat-kazanç oranı, bir şirketin hisse senedi fiyatını yıllık kazançlarıyla karşılaştırır. Örneğin, 15’lik bir AP/E oranı, şirketin stok maliyetini cari kazançlarla eşitlemesinin 15 yıl alacağı anlamına gelir.
F/K oranı ne kadar düşükse, şirketin değerli hisse senedi olarak değerlendirilmesi o kadar yüksektir. Bir hisse senedini otomatik olarak değer yatırımı olarak nitelendiren sabit bir seviye bulunmamakla birlikte, PE oranı bir bütün olarak piyasanın ortalama F/K oranından daha düşük olmalıdır.
Fiyat-kitap oranında olduğu gibi, daha düşük bir fiyat-kazanç oranının şirketin iyi bir yatırım olduğu anlamına gelmediğini aklınızdan çıkarmayın. Bu metrikler, daha fazla analiz için başlangıç noktası olarak kabul edilir.
Değer Yatırımına Alternatifler
Hisse senedi seçmenin tek yolu değer yatırımı değildir. Belki de en önemli seçenek büyüme yatırımıdır. Değer yatırımı, hisseleri satılık olan şirketleri arar ve büyüme yatırımı, diğer birçok şirketten çok daha hızlı büyüyen şirket arayışına girer.
Değer yatırımcıları düşük fiyat/kazanç veya fiyat/defter oranları ararken, büyüme yatırımcıları daha çok bir şirketin gelirinin ve kârının ne kadar hızlı büyüdüğüyle ilgilenir. Aslında, birçok büyüme şirketi şaşırtıcı derecede yüksek fiyat/kazanç ve fiyat/kitap oranlarına sahiptir.
Her iki yöntem de zaman içindeki ortalama piyasa getirilerinden daha iyi performans gösterebilir. Mevcut piyasada, büyüme yatırımı, uzun yıllardır değer yatırımından daha iyi performans göstermiştir. Bu en açık şekilde Amazon, Apple ve Tesla gibi şirketlerin getirilerinde görülüyor. Ancak değer yatırımı uzun bir süredir daha iyi performans gösteriyor.
Değer yatırımı ve büyüme yatırımının yanı sıra, bazı alternatifler temel analizden tamamen kaçınır. Örneğin, gelecekteki piyasa fiyatlarını tahmin etmek için geçmiş piyasa verilerini kullanan teknik analiz yöntemlerini takip edenler. Aynı şekilde, günlük tüccarlar, içsel değerin bir değerlendirmesinden ziyade piyasadaki kısa vadeli oynaklığa güvenirler.
Yatırım Fonları ile Değer Yatırımı
Yatırım fonları, yatırımcılara değere yatırım yapma fırsatı sağlayabilir. Çoğu büyük fon şirketi, aktif olarak yönetilen ve pasif olarak yönetilen değer fonları sunar (yani endeks fonları). Örneğin, Vanguard Value Index Fund Admiral Shares (VVIAX) değer şirketlerine yatırım yapar. Bu fonun Vanguard Growth Index Fund Admiral Shares (VIGAX) ile basit bir karşılaştırması, iki yatırım yaklaşımı arasındaki farkı gösterir.
Değer fonunu oluşturan hisse senetlerinin ortalama fiyat/kazanç oranı 18.1’dir. Büyüme fonlarının ortalama fiyat-kazanç oranı 38.8’dir. Benzer şekilde, değer fonlarının fiyat/defter oranı 2.1 iken, büyüme fonlarının fiyat/defter oranı 8.2’dir.
Daha önce de belirtildiği gibi, büyüme fonları son birkaç yılda değer fonlarından daha iyi performans gösterdi ve bu, her iki fonun da 10 yıllık performansına yansıyor. Değer fonlarının ortalama getirisi %10,91, büyüme fonlarının getirisi ise %16,79’dur.
Ancak bu veriler, değer yatırımı yerine büyümeyi destekleyen yatırım olarak yorumlanmamalıdır. Hepsi günlerini güneşte geçirecekler. Birisi bu iki yatırım stilinin bir kombinasyonunu arıyorsa, S&P 500 Endeks Fonu bu yaklaşımı sağlayacaktır.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz