Editörden SeçmelerKripto Rehber

Dijital İmza Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Dijital imza, dijital verilerin doğruluğunu ve bütünlüğünü onaylamak için kullanılan bir şifreleme mekanizmasıdır. Dijital imzaları, el yazısı imzaların daha karmaşık ve güvenli dijital versiyonları olarak düşünebiliriz. Basitçe söylemek gerekirse, dijital imzayı bir mesaja veya belgeye eklenen kod olarak tanımlayabiliriz. Kod oluşturulduktan sonra, göndericiden alıcıya giden yolda mesajın kurcalanmadığını kanıtlayabilir. Dijital imzalar, iletilen bilgilerin bütünlüğünün bozulmamasını ve tarafların kimlikleri doğrulanarak bilgilerin iletilmesini sağlar. Bir web sitesinde karşılaşılan SSL altyapısı, kullanıcılar ve hizmet sağlayıcılar arasında güven oluşturmak için tasarlanmış dijital bir imzadır.

Açık Anahtar

Açık anahtar şifrelemesi (PKC), bir şifreleme yöntemi olarak çeşitli gelişmiş simetrik şifreleme yöntemlerinden daha güvenli olan başka bir dijital imza unsurudur. Her iki tarafta matematiksel olarak birbiriyle ilişkili bir çift anahtar bulunur. Genel anahtarla şifreleyin ve özel anahtarla şifresini çözün. PKC’den önce sistem, şifreleme ve şifre çözme için aynı anahtarı kullanır. PKC’nin ortaya çıkmasıyla birlikte şifre çözme ve şifreleme işlemi farklı anahtarlar kullanılarak yapılmaya başlandı. İki bağ matematiksel olarak birbiriyle ilişkilidir. Bu sayede hem dijital imzalar hem de veri imzaları için kullanılabilir.

Dijital İmza Nedir?

Hash Etme, İmzalama ve Doğrulama

Kripto para bağlamında, bir dijital imza sistemi çoğunlukla üç temel adımdan oluşur: hash etme, imzalama ve doğrulama.  İlk olarak Veri, Hashing algoritması kullanılarak Özet’e dönüştürülür.  Daha sonra Özet, Gönderenler Özel Anahtarı ile şifrelenir.  Gönderenler özel anahtarıyla şifrelenmiş olduğundan, Gönderenlerin Genel Anahtarına (yaygın olarak erişilebilir) sahip olan herkes mesajın şifresini çözebileceğinden bunun gizlilik sağlamadığını unutmamak önemlidir.  Bunun yerine, reddedilmeyi oluşturur, yani imzalayan kişi iletiyi imzalamadıklarını açıkça belirtmez, çünkü özel anahtarla yalnızca onlarda bulunur. Dijital imza sisteminde gizlilik esas alındığı üzere dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, telefonunuza veya mailinize gelen verilerinizi  hiç bir şekilde 3. bir kimseye aktarmamak çok önemlidir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.