Kripto RehberEditörden Seçmeler

Filecoin Nedir? Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Filecoin, yeni başlayanlar için kılavuz görevi gören makale serimizin bir sonraki bölümüdür. Öncelikle en çok merak edilen “Filecoin Nedir?” sorusunun cevabını bulalım. Filecoin, başlangıç ​​kılavuzu olarak serimizdeki bir sonraki taksittir. İlk olarak en çok merak edilen “Filecoin Nedir?” sorusunun cevabını bulalım. Filecoin, kullanmadığınız depolamayı almanıza veya satmanıza izin veren merkeziyetsiz bir platformdur.

Filecoin, kripto para piyasasında belki de en çok beklenen projelerden biridir. 2017 yılında ortaya çıkan proje, aynı yıl token satışı veya ICO ile 200 milyon doları aştı. Filecoin’in 2017’den Ekim 2020’ye kadar da piyasaya sürüldü. Ekip, Filecoin’in tanıtım tarihini sürekli olarak erteledi. Birkaç gecikmeden sonra platform sonunda 15 Ekim 2020 itibariyle yayınlandı.

Filecoin Nedir? Madenciliği Nasıl Yapılır?

Amazon Web Services Gibi Varlıklara Merkezi Olmayan Alternatif

Filecoin, temel olarak Cloudflare veya Amazon Web Services gibi popüler web hizmeti sağlayıcılarına merkezi olmayan bir seçenek oluşturmayı hedeflemektedir. Proje kurucuları, eğer internette yeterli sayıda kişiye ulaşabiliyorsa, veri depolamanın en hızlı ve en ucuz yolu olabileceğini düşünüyor. Ayrıca, Filecoin merkezi bir otoriteye bağlı değildir, bu sebeple dosyalar hükümetler veya diğer aktörler tarafından sansürlenemez. Ağın piyasaya sürülmesiyle gelen son rakamlar, Filecoin’in bu platformlar için güçlü bir rakip olabileceğini düşündürmektedir.  FilStats verilerine göre Filecoin’de veri depolamanın maliyeti GB başına 0.104 USD. Bu, Filecoin’i Amazon’dan %74 daha ucuz hale getiriyor.

Filecoin’in Destekçileri

Filecoin ayrıca risk sermayesi firmaları tarafından da büyük ölçüde desteklenmektedir. Başlangıç ​​turunda Digital Currency Group ve Winklevoss Capital gibi şirketlerin yanı sıra Naval Ravikant gibi önemli oyunculardan 120.000 dolar topladı. 2017 yılında Union Square Ventures ve Sequoia Capital gibi risk sermayesi firmaları Winklevoss Capital ve Andreessen Horowitz ile birlikte Filecoin’e 52 milyon dolar yatırım yaptı. Coinbase kurucu ortağı Fred Erhsam, Filecoin’in yatırımcılarından biridir.

Filecoin’in piyasaya sürülmesi ve kripto para biriminin borsalarda listelenmesi büyük bir ses getirdi. 2017 yılında ICO’su sırasında 5 dolardan satılan Filecoin, borsadaki ilk gününde 430 dolara yükseldi. Daha sonra düşen kripto para birimi 18 Ekim 2020 itibariyle 42 dolardan işlem gördü.

Filecoin’i Kim Kurdu

Filecoin, Protocol Labs tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir yazılımdır. Aynı şirket, IPFS ve Libp2p gibi teknolojilerin arkasındadır. Protokol Laboratuvarları, Loki Studios adlı bir oyun geliştiricisinin kurucu ortağı olan Juan Benet tarafından Stanford’da bilgisayar bilimi okurken kuruldu. Loki Studios 2013 yılında Yahoo tarafından satılışı gerçekleşti. Benet daha sonra Protocol Labs’ı başlatmak için Y Combinator başlangıç hızlandırıcı programına katıldı.

Juan Benet Headshot Mic

Filecoin’in Rakipleri

Storj ve Siacoin kuşkusuz projenin rakipleri arasında yer almaktadır. Storj, 100 petabayttan fazla ağ kapasitesine ulaştığını iddia ediyor. Öte yandan Siacoin, 2020 yılında 2 PB ağ kapasitesi oluşturdu. Filecoin’in 16 Ekim 2020 itibariyle 656 petabayta ulaştı.

Filecoin Madenciliği

Filecoin China

Peki Filecoin madenciliği nasıl yapılır? Filecoin madencileri genellikle depolama sağlayan kullanıcılardır. Bu, herhangi bir kullanıcının Filecoin yazılımını faaliyete geçirerek depolama pazarında disk alanı sağlamaya başlayabileceğini ifade eder. Bu madencilere “depo madencileri” denmektedir.

Depolama sağlayanlar Filecoin token’ları ile ödüllendirilir.. Madenci, boş disk alanı olan herhangi bir ağa bağlı bilgisayar veya özellikle Filecoin için oluşturulmuş, çok fazla depolama alanı olan özel bir sistem olabilir.

Sonuç

Filecoin yarattığı büyük beklentileri karşılayabilirse Amazon, Microsoft, Dropbox gibi merkezi sağlayıcılara çok ciddi bir seçenek olabilir. Merkezi sağlayıcılar, kullanıcıları hizmetlerini değiştirmeye, kaldırmaya veya reddetmeye zorlamak için şirketler veya hükümetler tarafından baskı altına alınabilir. Bu, merkezi depolama için bir güven sorun yaratabilir. Böyle bir senaryoda Filecoin, Storj, Siacoin gibi projeler faydalı olacaktır.

Filecoin ise ucuz maliyetinden kurtulabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi mevcut veriler, Filecoin’de depolamanın Amazon Web Servislerinden yüzde 74 daha ucuz olduğunu gösteriyor. Filecoin, dünya çapındaki disk alanının büyük çoğunluğunun şu anda boşta ve kullanılmadığını iddia ediyor. Mali teşvikler ve kriptografi yoluyla kullanılamayan bu disk alanı serbest bırakılabilirse, dosya depolama fiyatları daha da düşüşe geçirebilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.