Bitcoin HaberleriHaberler

Kripto Piyasasına Davalar, Enflasyon ve Faiz Baskısı

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para piyasaları günümüzde, makro ekonomik verilerin yanı sıra iç dinamiklerin de etkisiyle belirsiz bir süreç yaşamaktadır. Geçtiğimiz hafta ABD menkul kıymet düzenleyicisi SEC’in açtığı dava süreçleri, kripto paralarda beklenmedik bir kayba neden olmuştur. Bu hafta ise piyasanın odak noktası enflasyon ve faiz oranlarıdır.

Piyasaların Odağı Ne Olacak?

ABD’de bugün enflasyon rakamları açıklandı. Bu veriler, Fed faiz kararlarını belirlemesinde önemli bir rol oynuyor. Ancak enflasyon beklentilerindeki düşüş devam ediyor. Gelecek 12 ay için yapılan beklentiler, Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Amerikalıların yıllık enflasyon beklentileri, New York Fed anketine göre, 0,3 puan düşüşle yüzde 4,1’e geriledi. Bugün açıklanan verilerde, tüketici fiyatlarındaki artışın hafiflemesi bekleniyor. Mayıs ayında enflasyonun yüzde 4,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak, manşet enflasyonun yüzde 4’ün altına inebileceği de belirtiliyor. Bu durum, enflasyonun sürpriz bir şekilde düşmesi halinde gerçekleşebilir. Enflasyon geçen ay yüzde 4,9 olarak gerçekleşmişti.

Çekirdek Enflasyon Ayrıntısı

Fed, enflasyondaki gerilemenin ardından hala ikna olmamış durumda ve çekirdek enflasyona odaklanıyor. Çekirdek fiyatlar, gıda ve enerji maliyetlerini hesaplamadan ölçülüyor. Ancak, çekirdek enflasyon göstergesinde beklenen iyileşme daha az olabilir. Mayıs ayında, çekirdek fiyatların aylık bazda yüzde 0,4 artması bekleniyor. Eğer beklentiler dahilinde gerçekleşirse, çekirdek enflasyon altı ay üst üste artmış olacak. Yıllık çekirdek enflasyonunun ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e düşmesi bekleniyor. Bu arada, eToro, ALGO, MANA, MATIC ve DASH’ın alımlarını durdurduğunu açıkladı.

Enflasyon ve Faiz Kripto Paraları Nasıl Etkiler?

Yarın ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıklayacak. Banka, 15 ay önce başladığı faiz artırım döngüsünü durduracağı düşünülüyor. Trader’ların %74’ü, faizlerin sabit kalacağını tahmin ediyor. %16’sı ise 25 baz puanlık bir artış bekliyor. Enflasyon rakamlarına göre, asıl düşüşün Haziran ayında meydana geleceği söyleniyor. Haziran ayına kadar enflasyonun %3,2’ye kadar düşebileceği aktarılıyor. Fed’in faiz hedefi ise %2 civarında bulunuyor. Analistler, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, kripto piyasalarının olumlu tepki vereceğini ifade ediyor. Enflasyonun düşük seyretmesi, Fed’in faiz politikasında rahatlamaya neden olabileceği de belirtiliyor.

SEC Davaları Kripto Para Piyasasını Sarstı

Son zamanlarda kripto piyasasında yaşanan gerilim, SEC’nin açtığı davaların etkisiyle had safhaya ulaştı. Coinbase ve Binance’e yönelik açılan davalar, yatırımcılar arasında endişe yaratmaya başladı. Bu endişelere, piyasada düşük hacimler ve derinlik sorunları da eklendi. Piyasa yapıcıları Cumberland ve Jump Crypto, Binance US’den ayrılırken; Robinhood bazı kripto paraları liste dışı bıraktı. Davalar öncesinde, birçok kripto uzmanı piyasanın yukarı yönlü olduğunu ifade ederken; davaların ardından ise piyasada yön tayininin zorlaştığı belirtiliyor. Geçen ay Fed, politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Bu karar ile politika faizi, 2007 yılından beri en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.