Litecoin herhangi bir kişi, kurum veya yöneticiye bağlı değildir ve Bitcoin gibi blok zinciri üzerine kurulmuş açık kaynaklı bir kripto para birimidir. Litecoin, ortaya çıkan ilk altcoinlerden biridir ve pazar büyüklüğü açısından 10. sırada yer almaktadır.
Litecoin Neden Ortaya Çıktı?
Litecoin’in nasıl çalıştığına baktığımızda temelde Bitcoin’in çalışma şekline benzediği söylenebilir. Örneğin; her ikisi de PoW (İşlem Kanıtı) algoritmasını kullanır. Bununla birlikte, iki kripto para birimi arasında da farklılıklar vardır.
Litecoin’in kökenine baktığımızda Bitcoin madenciliğinin giderek daha zor ve karmaşık hale geldiğini görüyoruz. Bitcoin madenciliği yazımızda da bahsettiğimiz gibi, Bitcoin madenciliği 2009 yılından bu yana daha zor hale geldi ve Bitcoin değerli bir kripto para birimi.
Litecoin’in hedeflerinden biri madenciliği ev bilgisayarına getirmekti. Yeni madenciler Bitcoin ağına katıldıkça Bitcoin madenciliği daha zor hale geldikçe, birisinin Bitcoin’i evde kendi ekipmanlarıyla “madenciliği” yapması imkansız hale gelmekteydi.
Bitcoin madenciliği için kullanılan ekipmanlar ve artan madencilik zorluğu ile Litecoin, kısa süreliğine de olsa iyi bir madencilik alternatifi gibi görünüyor. Yani fikrin bir süreliğine kabul gördüğünü belirtebiliriz.
Ancak Litecoin’in Bitcoin’e benzer bir çalışma prensibi izlemesi ve ASIC makinelerinin devreye girmesiyle madenciliğin zorluğu Bitcoin’e benzer hale geldi.
Bu sebeple ortaya çıkış amaçlarından biri olan Litecoin’in madenciliği daha avantajlı hale getirmek olduğunu ve bu konuda başarılı olduğunu iddia edemeyiz. Sonuçlara bakıldığında, eğer evde madencilik yapmak isteseydiniz, elde edeceğiniz tek şey eski ve bozuk bilgisayar donanımı olacaktı.
Litecoin Nasıl Çalışır?
Yazının başında da belirttiğimiz gibi Litecoin yapı olarak Bitcoin’e çok benzer. Tabii ki, temel farklılıklar da bulunuyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, her iki blok zinciri de madencilik sürecinde Proof-of-Work ilkesini kullanır.
İki kripto para birimi aynı prensipleri paylaşsa da Litecoin, daha sonra tartışacağımız Bitcoin’den ayrıdır.
Bildiğiniz gibi, Bitcoin madenciliği bireysel düzeyde madencilik yapmak daha zor ve imkansız hale geliyor. Bu nedenle madencilikte başarılı olabilmek için madencilik havuzlarının kullanımı oldukça popüler hale gelmiştir.
Bunun nedeni, Bitcoin’in SHA-256 algoritmasının çok sayıda cihaz olduğunda daha verimli çalışmasıdır. Başka bir deyişle, Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC’ler, iki işlemi sırayla değil paralel olarak çözer. Bu nedenle, birden fazla ASIC birleştirildiğinde, sorunları paralel olarak daha hızlı çözebilirler.
Litecoin burada farklı. Litecoin madenciliğinde madencilik açısından madencilik havuzu kurmak mantıksız bir durumdur. Çünkü Litecoin’in algoritması, havuzun boyutundan bağımsız olarak işlemleri sırayla çözer. Bu nedenle Litecoin, Bitcoin’den daha adil bir madencilik algoritmasına sahiptir.
Bunu son zamanlardaki bir değişiklikten dolayı söylüyoruz. Bahsetmişken, Litecoin madenciliği nasıl yapılır? Hadi Konuşalım.
Litecoin Madenciliği Nasıl Yapılır?
Bildiğiniz gibi madenciliğin temel amacı, kripto para biriminin bulunduğu ağı güvence altına almak ve kullanıcılar için daha iyi bir ekosistem sağlamaktır.
Girişte görebileceğiniz gibi, Litecoin’in çıkışı madenciliği kolaylaştırmak için tasarlandı. Ve “scrypt” algoritması, madencilik sürecini Bitcoin’den daha adil hale getiriyor.
Ama son zamanlarda işler değişti. ASIC’in çalışma mekanizması Litecoin ile uyumlu değildir. Yani hedefi vurmasa bile en azından daha adil. Ancak, bazı şirketler ASIC’leri scrypt algoritması için daha verimli hale getirdi.
Yani Litecoin’i verimli bir şekilde çıkarmak için hala yüz binlerce dolara ve güçlü ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.
Peki, evde Litecoin madenciliği yapabilir misiniz? Evet, yapabilirsin, ama bu sizin için iyi bir durum olmayacaktır. Bilgisayar donanımınız eskiyecek ve elektrik faturanız artacak. Bu nedenle verimli bir iş yapmış olmayacaksınız.
Litecoin ve Bitcoin Arasındaki Farklar Neler?
Litecoin ile Bitcoin arasındaki daha önce bahsettiğimiz ilk fark kripto paraların sahip olduğu algoritmalardır. Bitcoin, SHA-256 algoritmasına sahipken, Litecoin scrypt algoritmasına sahiptir.
Bitcoin rehber yazımızda da belirttiğimiz gibi Bitcoin’in ulaşabileceği maksimum miktar 21 milyondur. Litecoin’de bu değer 84 milyondur. Yani 63 milyon fark var.
Öte yandan Bitcoin ve Litecoin arasındaki farklardan biri de blok süreleridir. Bitcoin’de blok zincirindeki bir bloğu doldurmak için gereken süre 10 dakikadır. Litecoin’de bu süre 2,5 dakikadır.
Litecoin’de ise madencilere blok başına verilen ödül 25 Litecoin’dir. Bitcoin’de, Mayıs 2020’deki halving sonrası bu miktar 6.25 Bitcoin’e düştü.
Litecoin Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
Litecoin satın almak için önce bir kripto para borsasına kayıt olmalısınız. Bu nedenle, Litecoin satın almak için güvenilir bir kripto para borsasına kaydolmanız ve hesabınıza bakiye yüklemeniz gerekir.
Peki Litecoin nereden satın alınır? Litecoin satın almak için kaydolabileceğiniz en iyi kripto para borsalarından biri Binancedir.
Bu yazımızda Litecoin nedir, Litecoin nasıl alınır ve Litecoin madenciliği nasıl yapılır sorularına cevap vermeye çalıştık. Litecoin ve Bitcoin ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmak için Bitcoin haber linkine tıklayabilirsiniz.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz