Kripto para grafik okuma rehberimizin bu içeriğinde, “Mum grafiği nasıl okunur?” konusunu ele alacağız.
Birçok analistin kullandığı grafik şekillerinden birisi de mum çubuğu grafik şeklidir. Bu grafik ilk defa Japonlar tarafından geliştirilmiş önemli bir teknik analiz yöntemidir. Mum çubuğu belirli dönemlerin aralığının açılış, en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatlarını belirtirler.
Kripto Para Grafik Okuma: Mum Grafik Nasıl Okunur?
Bir mum çubuğu, açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkı ifade eden ve gövde denen bir kutucuktan ve bu gövdenin üstünde ve altında yer alan fitil olarak adlandırılan ince dikey çizgilerden meydana gelir.
Kapanış açılış fiyatının yukarısındaysa yeşil (veya beyaz) bir mum gövde, kapanış açılışın aşağısındaysa kırmızı (veya siyah) bir gövde meydana gelir. Burada gövdenin boyutuna göre çeşitli teoriler bulunmaktadır.
Kapanış ve açılış fiyatlarının birebir olduğu piyasada yaygın bir belirsizlik varsa buna Doji mumu adı verilir.
Çoğu analist piyasa hakkında sadece şamdanlara bakarak değerlendirmede bulunur. Fakat bu doğru değil çünkü tek tek mumlara bakıp yorumlamak hata payını yükseltir. Bu sebeple mum grafiklerini daha başarılı ve güvenilir bir şekilde değerlendirmek için birbiri ardına oluşturulmuş mumlara bakmak en doğrusu olacaktır. Orta vadeli ve ayriyeten kısa vadeli grafiklerde diğer yöntemlere göre başarı oranı daha yüksektir. Bu özellikle günlük ticaret yapanlar için önemli bir metotdur.
Kripto Para Grafik Okuma ve Mum Grafik Analizi Nasıl Yapılır?
Mum çubukları tek tek değerlendirildiğinde, ayriyeten de bir hisse senedi ile ilgili tüm olası bilgilerin ve temel analizin ışığında yorumlanıyor ise; piyasanın psikolojisi ve fiyat dinamiğinin altında yatan sebepler hakkında faydalı bilgiler sağlarlar. Özellikle belirgin olan destek veya direnç seviyelerinde belirlenen mum çubukları yukarıdan veya aşağıdan dönüş belirtileri olarak ciddi bir ilgiyi oluşturur.
Fakat, her an mum çubuğundan önceki trend yönüne bakılmalıdır. Özellikle şamdanlar yukarıda ve aşağıda çok güvenilir ışıklar oluşturur. Bu sebeple teknik analizde mum grafikleri kesinlikle kullanılmalıdır..
Özellikle kısa vadeli yatırımcılar bu grafiği daha fazla faaliyete koymalıdır. Çünkü bazen en düşük ve en yüksek noktaları oluşturmak zor bir durumdur. Fakat mum grafiklerini iyi bilen birisi, aşağıyı ve yukarıyı daha çabuk bir şekilde bulabilir.
Hisse senedi alış verişlerinde başarılı olmak, ayrıca alım veya satım faaliyetlerinden önce formasyonların teyidini sabırla beklemekten geçer. Bu teyit bekleme kuralı piyasadaki dönüşleri yüksek bir yüzde ile tahmin eden formasyonlar için de geçerlidir.
Teyit oluşuncaya kadar sabretmek çok önemlidir. çünkü bazen bir formasyon çok kısa bir trendin veya yatay bir hareketin sonunda da meydana gelir ve formasyon hiç teyit edilmemiş olabilir.
Bir teyidin oluşmadığını böyle zamanlarda, zarara yol açacak bir işlemden korumak için, eğer bu süre içerisinde stop loss (zarar kes) tetiklenmemiş ise, yeni bir formasyon gelinceye kadar beklemek en iyi hamle olacaktır.
Mum Grafik Çeşitleri
Oluşum mum şekillerine göre farklı şekillerini barındırmaktadır. Mum grafik; gövdenin uzunluğuna, fitilleri var olup olmamasına ve fitilerin boyuna göre sınıflandırma yapar ve farklı adlar verilir. Günlük fiyat hareketinin gücünü gösteren gövde uzunluğu kısa, normal veya uzun olarak üç farklı şekilde adlandırılır.
Küçük bir gövde uzunluğuna sahip bir “üst” şamdan veya gövdesi olmayan bir “doji” şamdan, piyasadaki belirsizliğinin sinyalini verir. Günün açık, yüksek, alçak ve kapanışı beraber olduğunda, gövdesi ve fitili olmayan düz bir doji meydana gelir. İki fitili olmayan uzun yeşil (veya beyaz) veya kırmızı (veya siyah) saplara “marubozu” denilmektedir.
Gövde renginin ne olduğu o gün piyasayı alıcıların mı (gövde yeşilse) yoksa satıcıların mı (gövde kırmızıysa) kontrol ettiğinin sinyallerini verir.
Birbirini takip eden iki, üç, dört veya beş mum çubuğundan meydana gelen, birlikte belirlenen ve yorumlanan birkaç mum çubuğunu ifade eden kalıptır. Bunlardan en çok bilineni iki mum kalıbıdır. Dört veya beş mumlu oluşumlar çok nadir rastlanır. Çoğu yapı simetrik bir şekildedir. Bir boğa formasyonunda, aynı şekle ancak farklı gövde renklerine ve göreli konumlara sahip düşüş çiftleri bulunur. Fakat bu simetri kuralına uymayan bazı kalıplar bulunmaktadır.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz