Kripto RehberEditörden Seçmeler

Polygon (MATIC) Nedir? Poligon (MATIC) Projesinin Amacı Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Polygon (MATIC) Nedir?

Polygon‘un amacı, herkese açık ve sınırsız bir dünya vizyonuna katkıda bulunmaktır. Bunun için, makinelerin ve insanların, aracılar olmadan küresel ölçekte özgürce işbirliği yapabileceği ve değer alışverişinde bulunabileceği bir platform oluşturur.

Özetle, günümüzde uygulanamayan yapay sınırlar ve düzenlemelerle kısıtlanmayan, toplulukların geliştiği bir dünya hayalinden yola çıkıyor.

Projeyi incelerken beni en çok heyecanlandıran kısım; Web sitelerine girdiğimde şu sloganla karşılaştım: “Bu yeni ve daha iyi dünyaya zahmetsiz bir şekilde dahil olmanız için oldukça çaba göstereceğiz.” idi.

Nerede Kuruldu? 

Eskiden Matic olarak bilinen Polygon platformu, 2017 yılında Hindistan’da piyasaya sürüldü.

Polygon’u Kim Geliştirdi?

Daha önce Ethereum dünyasında ismini duyduğumuz Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun tarafından geliştirildi.

Janynti Kanani – Kurucu Ortak
Kariyerini “yazılım ve teknoloji” üzerine odakladı.

Sandeep Nailwal – Kurucu Ortak
“Finans ve Tedarik Zinciri” ve “Proje Yönetimi”ne dayalı bir özgeçmişe sahiptir.

Anurag Arjun – Kurucu Ortak
Profesyonel geçmişi ağırlıklı olarak “Analist”, “Ürün” ve “Proje Yönetimi” alanlarındadır.

Mihailo Bjelic – Kurucu Ortak
“Girişimcilik”, “Bilgisayar Bilimi” ve “Proje Yönetimi” alanlarında zengin bir kariyere sahiptir.

Ayrıca danışma kurulu deyim yerindeyse Şampiyonlar Ligi’ni andırıyor. Ethereum topluluğundan büyük isimler, en büyük borsalardan biri olan Coinbase ve Bankless projeye danışmanlık yapıyor.

Polygon (Matic) Nedir? Poligon (Matic) Projesinin Amacı Nedir?

Danışma Kurulu

Hudson Jameson – Ethereum Vakfı
Ryan Sean Adams – Bankless
Anthony Sassano – EthHub
Pete Kim – Coinbase
John Lilic – eski ConsenSys

Polygon (MATIC) Token Bilgileri

Kısaltma: MATIC
Poligon (MATIC) değeri: 17.80TL
Blockchain: Ethereum Blockchain
Token Standartları: ST-20, ERC-20
Kilitlenen Toplam Varlıklar (TVL): 11.492.756.774 dolar
Dolaşımdaki Arz: 8.73milyar MATIC
Toplam Arz: 10 Milyar MATIC
Mevcut Jeton Sıralaması: #11
Piyasa Değeri (kripto para dolaşım arzının toplam piyasa değeri): 10.579.279.802 dolar
MATIC satın alabileceğiniz başlıca borsalar: Binance, OKX, Kucoin, Gate.io

Yukarıdaki güncel veriler 3.11.2022 tarihinden alınmıştır.

MATIC’in toplam arzı 10 milyon ile sınırlıdır. Matic Token, platformda yerel ödeme işlemleri için kullanılmaktadır. Matic tokenları aylık olarak dolaşır. İşlem gücüne dayalı madencilik yoktur.

Poligon (MATIC) Ürünleri Nelerdir?

1) Poligon Cüzdanı

wallet.matic web cüzdan ürünü, 3 farklı cüzdan yazılımı bağlayabilirsiniz. Metamask cüzdanı genellikle tercih edilir. Para çekme ve para yatırma gibi klasik işlem hizmetleri sağlayan modüler bir web cüzdanıdır.

Kullanıcı deneyimi açısından oldukça basit bir arayüz ve kullanışlı bir varlık yönetimi modülü yapılmıştır. Ek olarak, bu web cüzdanında bağlı cüzdanlarınızdaki jetonları görebilir ve bu web cüzdanı üzerinden Ethereum üzerindeki varlıklarınızı Matic’e bağlayabilirsiniz.

Bunu yapmanın en önemli faydası; yeni bir cüzdan hesabı açmadan mevcut cüzdanınızla işlem yapmak için Polygon Matic üzerinden merkezi olmayan bir uygulama kullanabilirsiniz.

2) Polygon Bridge

Bu hizmet, yukarıda açıklanan Poligon Wallet hizmetini kullanmak için iki farklı ağda dönüşüm sağlar.

3) Stake Matic

Tokenları elinizde tutabilir ve ödüller alabilirsiniz. Ayrıca stake işleminde sahip olduğunuz varlık miktarına bağlı olarak ağda “Onaylayıcı” veya “Yetkili” rolünü üstlenebilirsiniz.

Ağda 100 doğrulayıcı var ve toplam Matic stake edilen miktar 1.649.224.597 MATIC.

60A3B22486B2441E0C60Da2B 1638368016

4) Polygon’da Çalışan Merkeziyetsiz Uygulamalar (DApps)

Poligon ile bağlanabilen düzinelerce merkezi olmayan uygulama var. https://awesomepolygon.com sitesine baktığımızda DApp’ler 4 farklı kategoriye ayrılmıştı.

1. DEFI

Aave, Curve Finance, 1inch, SushiSwap, Pooltogether gibi birçok önemli proje için kullanılabilir.

2.NFT+Oyunlar

MATIC ile Atari, OpenSea, Decentraland, Terra Virtua, Aavegotchi ve daha fazlası dahil olmak üzere düzinelerce nft ve oyun alanında entegre bir şekilde ticaret yapılabiliyor.

3. DAO

Alchemy “DAO”, QiDao gibi bazı “DAO” projelerinde poligon izleriyle karşılaşılabilir.

4.B2B

Benzer şekilde, işletmeler arası, şirketler arası pazarlama veya satışla ilgili merkezi olmayan uygulamalara Polygon MATIC üzerinden erişilebilir.

DApp’ler ayrıca iki kategoriye ayrılır: cüzdanlar ve oracle’lar.

Cüzdanlar: Metamask, Torus, Fortmatic, Math Wallet ve WalletConnect ve daha birçok cüzdan Polygon (MATIC) ağında mevcuttur.

Oracle: Chainlink, Band Protocol, Razor ağı ve diğer hizmetler vardır.

Son olarak, yazılım araçları için uygulamalar vardır.

Poligon (MATIC) Projesinin Amacı Nedir?

Polygon, Ethereum blok zincirinin 2. Katmanında ölçeklenebilirlik ve altyapı geliştirme sağlayan ilk projelerden biridir.

Poligon, onu bir “sidechain”  olarak geliştirir. Başka bir deyişle, Ethereum ağından tamamen bağımsız olarak çalışan bir yan zincirdir. Kendi node’larına (düğüm) ve blok üretecine (doğrulayıcı/temsilci) sahiptir.

Ayrıca, platformun modüler ve esnek ana bileşenleri çeşitli uygulamaların oluşturulmasına izin verdiği için geliştiriciler çapraz zincir ve blok zinciri gibi farklı altyapılara sahip olabilir.

Layer 2 çözümü olduğu için daha yüksek ölçeklenebilirlik sağladığını söyleyebiliriz. Polygon’un internet olarak Ethereum blok zincirini çoklu blok zincirine dönüştürdüğü söylenebilir. Ek olarak, zincirler arası mesajlaşma protokolleri, veri hizmetleri, paylaşılan güvenlik hizmetleri, harici blok zincirlerine bağlantı seçenekleri, uygulamaya özel modüller ve çözümler sağlayabilir.

MATIC Coin/ Tokenleri Nasıl Alınır

MATIC’i Binance, OKEx Coinbase Exchange, Huobi Global, FTX, Gemini, Gate.io, BtcTurk|Pro, Binance Dex, Kyber Network, Crypto.com Exchange ve daha birçok platformda satın alabilir, satabilir, stake edebilir veya takas edebilirsiniz.

Polygon (MATIC) İle İlgili Son Sözler

Polygon şu anda Ethereum uyumlu bir projedir. Ancak diğer blockchainlerle yapılan anlaşmalar sayesinde bu sayının zamanla artması bekleniyor.

Etherium’u Layer 2’de desteklemek ve Layer 2 çözümleri sunan bir blockchain platformu olması bu projeyi önemli bir noktaya taşıyacaktır. Çünkü DeFi ekosisteminde kilitli ETH miktarına ve katman 2 olarak Polygon çözümlerinin tercih oranına baktığımızda veriler Matic’in başarısını gözler önüne seriyor.

Hız ve düşük işlem ücretleri projenin artılarıdır. Bir mobil uygulamasının olmaması (kendi cüzdanı gibi) bir dezavantajlı bir durum olarak görebiliriz.

Plazma çerçevesi sayesinde işlemler Ethereum’dan çok daha hızlıdır. Dolayısıyla bu, merkezi olmayan finansta daha fazla ilerleme kaydetmeyi amaçlayan bir Poligon projesi görebileceğimizi gösteriyor.

Ayrıca Polygon, tamamen ayrı bir blok zinciri olduğu için Ethereum zinciri için gerçek bir ölçeklendirme yöntemi değildir. Çünkü Polygon gibi yan zincirler, Ethereum’daki darboğaz işlemlerini kendi zincirlerine getiriyor.

Sonuç olarak, Ethereum üzerindeki işlemler farklı zincirlere gönderilerek ölçeklenebilirlik sağlanırken, ağ güvenliği ve ademi merkeziyetçilikten ödün veriliyor.

Son olarak, Ethereum ağından bağımsız şekilde çalışan, paralel yan zincirler (sidechain) yazılımcılara daha fazla esneklik sunsa da, merkeziyetsizlik ve güvenlik açısından bu durum ödün vermeyi gerektiriyor. Fakat hızlı işlem ihtiyacı olduğunda bu ağlar çok daha kullanışlı hale geliyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.