Editörden SeçmelerKripto Rehber

Stop Loss (Zarar Kes) Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

stop loss (zarar kes) yönteminin ne olduğuna bir bakalım, yatırımcının can damarıdır ve ciddi kayıpların önüne geçen bu yönteme bir göz atalım.

Stop Loss (Zarar Kes) Nedir?

Ticarete girdikten sonra, yatırımcı “Stop Loss” olarak adlandırılan belirli bir fiyattan zarara satar. Buradaki amaç olası sert hamlelerde büyük kayıpları önleyerek dengeyi korumaktır. Stop loss’unuzu nereye koyacağınızı belirlemek, bunun en önemli yönlerinden biridir. Durmak istediğiniz fiyat seviyesine yaklaşmak veya uzaklaşmak yerine, pozisyonunuzun riskini kolayca kontrol edebileceğiniz alanları düşünün. Çünkü bir stop-loss ticaretini kapatmadaki ortalama kayıp azalırken, başarı oranı da azalır. Aynı şekilde uzun vadeli işlemlerin başarı oranı artarken, ortalama kayıp da artar.

Stop Loss Yöntemleri Nelerdir?

Grafik Stopu: Bu yöntemde, stop noktası olarak teknik analiz yöntemlerinden faydalanılır. Yani direnç kırılımı ile alım yönlü işlem alan bir yatırımcı stop noktası olarak kırılan direncin bir tık aşağısını oluşturabilir. Yine benzer oranda destek kırılımı ile satış yönlü işlem alan bir yatırımcı stop noktası olarak kırılan desteğin bir tık üstünü çizebilir. Başka bir örnek verecek olursak işleme girilen zaman diliminde yaşanacak trend kırılımı ile işlem stoplanabilir.
Yüzde (%) Stop: Bu yöntemde, yatırımcı stop noktasını işleme giriş seviyesine göre oluşturur. Yani alım yönlü işlem alan bir yatırımcı, “Giriş seviyemden %15 düşer ise işlemi stoplarım.” düşüncesi ile stop noktasını belirler. Bu yöntemde genel stop oranı diye bir oran yer almamaktadır. Çünkü bu durum her yatırımcının risk oranına göre farklılık göstermektedir.
Para Stopu: Bu yöntemde, yatırımcı açtığı işlemler için riskini önceden kestirir ve stop noktasını buna orana göre oluşturur. Örneğin; “Bu işlemde 100 TL riske edeceğim.” diyen bir yatırımcı stop noktasını, stop olduğunda 100 TL kaybedecek şekilde oluşturur. Bu yöntemde de stop noktası yatırımcıların risk oranına göre farklılık göstermektedir.

Resim 2022 03 01 090035

Stop Loss Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?

Belirlediğiniz durdurma koşulları sağlandığında ekrandaki işlemi gerçekleştiremeyecekseniz borsanın stop limitleri bölümünü kullanabilirsiniz. Bu sayede işlemi takip edemeseniz bile işleminiz durdurulacak ve bakiyenizi korumuş olacaksınız.

Örneğin, bir satın alma tarafı anlaşması açtığınızı varsayalım. Fiyat, yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden birini kullanarak belirlediğiniz seviyeye düşerse durmak istiyorsunuz. Diyelim ki 0,5’lik bir fiyat seviyesi belirlediniz. Bu durumda işlem yaptığınız borsanın “Sat” bölümüne ve ardından “Stop Limit” bölümüne tıklayarak işleminizi durdurabilirsiniz. Aşağıdaki resimde bir örneği verilmiştir.

Stop-Limit-19.07-1

Burada kafanızı karıştıracak bir şey, neden 0,6 fiyat yazdığınızdır. O halde hemen ne anlama geldiğini açıklayalım: “0,6 seviyesinin altında bir ürün alırsam 0,5 seviyesinden sipariş veririm.” yöntemi. Bu, satış siparişinizin yürütülmesi için bir koşuldur.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.