Kripto RehberEditörden Seçmeler

Vergi Cenneti Nedir? Dünyanın En Büyük 15 Vergi Cenneti Hangileridir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Vergi cennetleri, işadamlarının ve diğer ultra zenginlerin vergiden kaçınma ve diğer amaçlarla offshore hesaplarında fon bulundurdukları yerlerdir.

Offshore Finans Merkezleri (OFC’ler) olarak da bilinen bu vergi cennetleri, genellikle Karayip Adaları gibi uzak yerlerde bulunan küçük, düşük vergili yargı bölgeleridir. Bu yerlerde, varlıklı insanlar genellikle halka açık şirketlerde ve anonim şirketlerde fon bulundururlar.

Küresel kurumsal kontrol ağlarını inceleyen Amsterdam merkezli bir araştırma kuruluşu olan CORPNET, 2017’de Scientific Reports’ta 24 denizaşırı finansı değerlendiren bir rapor yayınladı. Merkez bir sıralama yaptı; bu, ülkeye kabaca olduğundan daha fazla para geldiğini gösteriyor.

Örneğin Cayman Adaları’nda, ülkeye ekonomisinin 331 katı kadar değer kattı.

Avrupa Birliği, ilk olarak 2015 yılında yayınlanan ve sürekli güncellenen ve belirli ülkeleri küresel vergi yönetimini iyileştirmeye ve vergi dolandırıcılığı, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma ile mücadele etmeye çağıran bir vergi cenneti “kara listesi” yayınladı. Oxfam International, AB kara listesinin ülkelere vergi yasalarında değişiklik ve reform yapmaları için baskı yaptığını ve kara listeye alınan ülkelerin AB yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

CORPNET’e göre Dünyanın En İyi 15 Vergi Cenneti:

15. Seyşeller

Vergi Cenneti Nedir? Dünyanın En Büyük 15 Vergi Cenneti Hangileridir?
Eski bir İngiliz kolonisi olan Seyşeller, Hint Okyanusu’nda Washington, D.C.’nin yaklaşık 2,5 katı büyüklüğünde bir takımadadır.

Ada ülkesi, Trump’la bağlantılı özel güvenlik girişimcileri, Rus CEO ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir temsilci arasında, Trump rolünde Robert Mueller ile Papa’nın bir bölümünün araştırdığı gizemli toplantılara tanık olduğu iddiasıyla 2018’de manşetlere taşındı.

Seyşeller, 2015 yılında AB’nin vergi cenneti kara listesine alınan 30 ülkeden bir olarak yer alıyordu, ancak daha sonra bazı vergi reformu vaatlerinin ardından “gri listeye” transfer edildi.

14. Kıbrıs

Images?Q=Tbn:and9Gctsxcr4Dj7Ff

Yaklaşık 1,2 milyon nüfuslu bir Akdeniz adası olan Kıbrıs, ülkede gayrimenkul veya yerel işletmelere en az 2,2 milyon dolar yatırım yapan yabancılara vatandaşlık veren bir “altın pasaport” planıyla ilgili yolsuzluk iddialarını araştırıyor.

13. Nauru

723 407 0Aa8301E139C2A94B58F716F4D9Bf69E

Kuzeydoğu Avustralya’da bir Pasifik adası olan Nauru, yaklaşık sekiz mil karelik bir alana ve 10.000’den az nüfusa sahip, dünyanın en küçük bağımsız cumhuriyetidir.

Küçük ada ülkesi 2001 yılında uluslararası bir kara listesinde yer aldı ​​ve 2015 yılında Avrupa Birliği tarafından bir kara para aklama merkezi haline geldiğine dair endişeler arasında vergi cenneti olarak listelenen ülkelerden biri olarak listelendi. OECD, 2017 yılında Nauru’nun vergi şeffaflığı standartlarını arttırdı.

12. Lüksemburg

Lüksemburg, büyük ölçüde GSYİH’sının %35’inden fazlasını oluşturan finans sektörü sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biridir.

Hükümet 2002’den beri doğrudan yabancı yatırımı çekmek için politikalar uyguluyor, ancak CIA World Factbook’a göre Lüksemburg, son yıllarda Avrupa Birliği ve OECD’nin baskısı altında bazı avantajlı vergi avantajlarını yitirdi.

11. Mauritius

Images?Q=Tbn:and9Gcstv4Q Lpkhyehlwf2Zouhde6 Jfd9Wmf2T48Lzmbnv Xsznameoz

Mauritius, yaklaşık 1,4 milyon nüfusu ve 32.000’den fazla offshore kurumuyla Afrika’nın güneydoğu kıyılarında bir ada ülkesidir.

Quartz’a göre, yabancı kuruluşların çok az mali ifşa ve son derece düşük vergilendirme ile kurulmasına izin veren Mauritius Offshore Ticari Faaliyet Yasası’nı çıkardığı 1980’lerin sonundan ve 1990’ların başından beri yabancı yatırımı istedi.

Mauritius, 2015 yılında AB’nin vergi cenneti kara listesine alınan 30 ülkeden biriydi, ancak AB onu Ekim 2019’da bu listeden çıkarmış bulundu.

 

10. Malta

Shutterstock 299949458 16 9 1613809616 880X495 1 16 9 1633159593

Malta, İtalya’nın güneyinde, Akdeniz’de yaklaşık 450.000 nüfuslu bir takımadadır.

BBC’ye göre, Malta’daki şirketler AB’deki herhangi bir ülkenin kârları üzerinden en düşük vergiyi karşılamaktadırlar. Yerel işletmeler kâr üzerinden %35 vergi öderken, yabancı şirketler %5 kadar düşük bir vergi ödemektedir.

10. Marshall Adaları

Marshall Adalari Ulkeler Mse

Pasifik Okyanusu’nun ortasında Hawaii ve Filipinler arasında bir takımada olan Marshall Adaları, 1986’daki bağımsızlığına kadar yaklaşık 40 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri tarafından yönetildi.

Yaklaşık 76.000 kişilik ada ülkesi, 2015 yılında AB’nin vergi cenneti kara listesine alınan ülkelerden biriydi, ancak ülke posta kutusu şirketlerinin kaçmak için kullanılmasını yasakladığı için AB, 2019’da onu kara listeden çıkarmaya karar verdi.

8. Curaçao

Dcbe67F9 5Ad0 4E93 95F5 6F91Cebe83Ba

Curaçao, denizaşırı finans merkezi olarak bilinen bir Hollanda Karayip adasıdır

2017 yılında, AB’nin vergi politikasını şeffaflık düzenlemelerine uyacak şekilde iyileştirme taahhüdünün ardından AB’nin “gri listesine” eklendi.

7. Lihtenştayn

Lihtenstayn Hakkinda Temel Bilgiler

Lihtenştayn, gelişen bir finansal hizmetler endüstrisine ve dünyadaki en yüksek kişi başına düşen gelir düzeylerinden birine sahip, Washington DC’den daha küçük bir Avrupa ülkesidir.

AB’ye göre, aynı zamanda bir vergi cenneti olarak da hizmet etti ve birliğin 2015 yılında ülkeyi kara listeye almasına sebep oldu. Lihtenştayn vergi kaçakçılığına son vermeyi kabul etti, ancak yine de Avrupa’daki en düşük kurumlar vergisi oranlarından birine sahiptir.

6. Samoa

2015 yılında, 200.000 nüfuslu Güney Pasifik ada devleti, Tax Justice Network tarafından derlenen vergi cennetleri listesinde dünyanın mali açıdan en gizli ulusu seçildi.

Samoa ayrıca AB’nin küresel vergi cennetleri kara listesinde bulunmaktadır.

5. Cayman Adaları

Image Cayman Islands 2

Cayman Adaları, kurumlar vergisi, kişisel gelir vergisi ve sermaye kazancı vergisi olmadığı için dünyanın en kötü şöhretli vergi sığınaklarından biridir.

2015 yılında AB’nin vergi cenneti kara listesine alınan 30 ülkeden biriydi.

Quartz’ın bildirdiğine göre, Ekim 2019’da Cayman Adaları, 2023 yılına kadar orada bir şirkete sahip olan herkesin kimliğini ifşa etme sözü verdi.

4. Bermuda

South Shore Beaches Warwick

Britanya Adaları bölgesi yaklaşık 71.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır ve ekonomisi büyük ölçüde sigorta ve diğer finansal hizmetlere dayanmaktadır.

3. Jersey

121442278 Gettyimages 940625292

İngiltere ve Fransa arasındaki Kanal Adaları’ndan biri olan Jersey, 1920’lerde varlıklı Britanyalılar oraya taşındığından ve servet ve miras vergilerinin eksikliğinden yararlanmak için paralarını hareket ettirdiğinden beri bir vergi cenneti statüsünün keyfini çıkarıyor.

Vergi Adalet Ağı, Jersey’yi bu yıl dünyanın en agresif vergi cennetlerinden biri olarak adlandırdı.

2. Tayvan

2017 yılında Tayvan, AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi tarafından potansiyel bir vergi cenneti olarak seçildi. Tayvan tartışmalı bir ülkedir; Çin onu kendi topraklarından biri olarak iddia ederken, Tayvan kendisini insan hakları konularını savunan bağımsız bir demokrasi olarak görmektedir.

AB, vergi sisteminde reform yapmayı taahhüt ettikten sonra 2019’da Tayvan’ı kara listesinden aldı.

1. Britanya Virjin Adaları

Img 20161227 152629 Largejpg

En büyük vergi cennetlerinin çoğu, Britanya Virjin Adaları, Samoa ve Malta gibi ada ülkeleridir.

Dünyanın en büyük vergi cenneti olan İngiliz Virgin Adaları, ekonomisinin olması gerekenin 5.000 katından daha değerlidir.

Yaklaşık 35.802 kişiye ev sahipliği yapan İngiltere’nin kendi kendini yöneten denizaşırı bölgesi, 2015 yılında AB tarafından vergi cenneti olarak kara listeye alınan 30 ülkeden biri olarak yer almıştır.

2017’de İngiliz Virgin Adaları yetkilileri, İngiliz topraklarının bir vergi cenneti olmadığını, küresel ekonomiye güçlü bir katkı sağladığını ve uluslararası ticaret ve yatırımın kolaylaştırıcısı olduğunu iddia eden bir rapor yayınladı.

AB, İngiliz Virgin Adaları’na vergi reformlarına uyması ve 2020’de vergi cenneti kara listesine düşmemesi için 2019’un sonuna kadar zaman vermişti.

İngiliz Virgin Adaları ile bağlantılı en ünlü isimlerden biri, 74 dönümlük özel bir ada olan Necker Adası’nın sahibi olan milyarder girişimci Richard Branson’dur ve sık sık Barack ve Michelle Obama gibi arkadaşlarına açtığı özel bir adadır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.