Vitaly Dmitriyevich (Vitalik) adıyla bilinen aynı zamanda piyasa değeri en büyük ikinci kripto paranın (Ethereum) kurucusunu gelin yakından tanıyalım.
Yazı İçeriği
“Dahi Rus Çocuk” Vitalik
Vitalik, 1994 yılında Kolomna’da bir bilgisayar programcısı ailesinde doğdu. Ailesi, daha iyi iş fırsatları nedeniyle 6 yaşındayken Kanada’ya göç etti. Bu nedenle Kanada ve Rusya kökenli bir geliştirici olarak bilinir.
Vitalik, okul hayatında çok dikkat çekici bir kişiliğe sahipti. İlkokuldayken “dahi rus çocuk” olarak bilinirdi. Matematik ve programlama konusundaki yetenekleri nedeniyle okula 1-10 yaş arası özel çocuklarında yer aldığı okula girdi. Devam ettiği bu okulda (Abelard Okulu) sosyal becerilerini ve iletişimini geliştirdiğini vurgulamıştı.
Bilgisayar programcılığı konusunda oldukça iyi olan Vitalik, kendisi için oluşturduğu oyunlarla vakit geçirmekten keyif aldı. Rakiplerine rağmen finansal becerilerinin çok yüksek seviyede olması, önümüzdeki yıllarda yapacağı devrimin habercisiydi.
Vitalik Buterin ve WoW
Eski bir World of Warcraft oyuncusu olan Vitalik’in 2010’daki görünümünde büyük etkisi oldu. Oyundaki karakter olan Blizzard, güncellemeyle birlikte bazı özelliklerini kaybetti. Bunların hepsinin merkezilik sorunlarından kaynaklandığını düşünen Vitalik, kısa sürede oyundan ayrıldı. Bütün gece bunu düşünen Vitalik Center, sistemlerin büyük ölçüde başarısız olduğuna karar verdi.
Vitalik Buterinin Bitcoinle Tanışması
Aslında Bitcoin yatırımcısı bir bilgisayar programcısının oğlu olan Vitalik, kripto paraları ilk kez babasından duymuştu. İlk başta bitcoin’in çok dolu olmadığını ve yakında tökezleyeceğini düşündü. Ancak sonradan adını daha sık duyması merak uyandırdı.
Bitcoin ile tanıştığında 2011 yılıydı ve Vitalik o sırada 17 yaşındaydı. İnternette yaptığı araştırma sırasında 5 BTC karşılığında bir forumda içerik üretebileceğini fark etti. 5 BTC o zamanlar 3.5 dolara denk geliyordu ve Vitalik karşılığında makaleler yazmaya başladı.
Yazdığı bu yazılarla gün geçtikçe daha çok şey öğrenmiş ve tanınmaya başlamıştır. Yazdığı yazıları fark ederek Romanya’dan Mihai Alisie ile yaptıkları yazışmalar sonucunda Bitcoin Magazine’i kurdular. Uzun zamanını burada yazılarına odaklanan Vitalik, bir süre sonra okulu bırakmaya karar verdi. Bir süre sonra biriktirdiği Bitcoinleri harcayarak dünyanın farklı yerlerinde konferanslarında yer aldı.
Vitalik’in Ethereuma Giden Macerası
Vitalik, 2013 yılında İsrail’i ziyaret ederek CovertsCoins ve MasterCoin projelerini yakından tanıma fırsatı buldu. Burada bulunan projelerin protokollerini inceleyerek Turing programlama diline genellenebileceğini fark etti. Bu projeyi sunum yaparken bile herkesin kendisine karşı olduğunu ve yanında kimsenin olmadığını anladı. Aslında Vitalik, Ripple (XRP) protokolünün geliştirilmesinde yer almak için ABD’ye gitmek istedi. Ancak yaşadığı vize sorunları nedeniyle Avrupa’yı hedef aldı.
Tarih 2014’ü gösterdiğinde Vitalik, 6 kişilik ekibiyle Ethereum projesini açıkladı. Ekip başlangıçta sistemde bir hata olacağını düşünse de olumlu yanıtlar aldı. Ancak Ethereum geliştirme çabalarına sürekli bir yenisini eklediler. Ethereum hata avı adlı 25.000 ETH ödül yarışması düzenlediler. Ethereum, Microsoft ve IBM de dahil olmak üzere Ethereum üzerinde projeler yürüten şirketlerle hızla ilerledi. Bu nedenle, Ethereum şu anda piyasadaki en yüksek ikinci kripto para birimidir.
Son zamanlarda, Ethereum Merge (bkz: Ethereum Merge’in Gelecek Planları) güncellemesiyle yeşil ışık yaktı. Ethereum madenciliğine de son veren bu güncelleme ile enerji kullanımı da azaltıldı. Verilere göre enerjiye katkısı dünyada üretilen enerjinin %0,2’sine tekabül ediyor. Vitalik’in sonraki hedeflerinden bazıları ölçeklenebilirlik, maliyet etkinliği ve güvenliktir.
Vitalik Buterin’in Ağzından
- “Özellikle büyük teşvik çatışmaları söz konusu olduğunda herkesin bir çember içerisinde oturmasını, birbirlerinin yapısal iyiliğini görmesini ve geçinmesini sağlayamazsınız.”
- “Bence ortaya çıkan sonucun büyük kısmı bu merkezi oyuncuların bazılarının bir miktar güçsüzleşmesi olacak.”
- “Bitcoin saniye 3 işlemden biraz daha azını işliyor. Ethereum ise saniyede 5 işlem yapabiliyor. Uber saniye 12 hizmet sağlıyor. Blokcahin’in Visa’nın yerini alması birkaç yıl sürecek.”
- “İlk kez günde 500 işlemi geçtik. Eğer hesaplamakta zorlanıyor iseniz bu saniyede yedi işlem demek.”
- Ethereum kurucularının projeden ayrılmasıyla ilgi “Onlar parayı seçtiler ve gittiler” dedi.
- “Oğlumun yavaş konuşmasının sebebi, çok küçükken kitap okumaya başlamasından kaynaklı. Beyin hızlı çalıştığı için vücud ona ayak uydurmakta zorlanıyor.”
- “Blok zincir teknolojisi için olabilecek en kötü şey, otoriter sistemlerin eline geçmesi diyebiliriz. Kripto paraların merkeziyetsiz kalması çok önemli. Bu teknolojide var olmamın tek sebebi bu.”
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz