Editörden SeçmelerAltcoin HaberleriBitcoin HaberleriHaberler

Kripto Para Satın Alırken Yapılan Hatalar

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

İlk kripto para birimi, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bilinmeyen bir kişi tarafından oluşturuldu. Kripto paralar, işlemleri güvence altına almak ve yeni birimlerin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografi kullanan dijital ve anonim bir para birimidir; anonim olmaları işlemlerin herhangi bir ülkeye bağlı olmadığı anlamına gelir.

Enflasyon oranlarının yükselmesiyle beraber Türkiye dahil birçok ülkede gittikçe yaygınlaşan bu alternatif yatırım aracı zamanla ana yatırım aracı haline dönüştü. Bu yazımızda sizlere kripto para alınırken dikkat edilmesi gerekenleri detaylı inceleyeceğiz.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi kripto paralar, 2009 yılından süregelen bu gelişim süreci zaman içerisinde tüm dünya tarafından benimsenen bir yatırım aracına dönüşmeyi başardı. Kripto para sektörüne önemli isimler ve şirketlerin girmesiyle beraber, herkes tarafından hızla benimsenmeye başladı. Global kripto para borsalarının hızla büyümesiyle görünen kârlılık ile hemen hemen her ülkede kripto para borsaları açıldı. Ülkemiz de kapanan borsaları da sayarsak bu sayı 20’nin üzerindedir.

Kripto Para ve Sosyal Medya Yorumları

Öncelikle kullanıcıların kripto para piyasalarını günün her dakikasında takip etmesi mümkün değildir.  Zira bu iş teknik bilgi ve ciddi mesai gerektiren bir durumdur. Sizler de yanlış yönlendirilmek istemiyorsanız aşağıdaki uyarılarımızı dikkate almanızı öneririz.

  • İlk olarak Twitter, Tiktok veya Youtube gibi sosyal medya platformlarında bulunan birçok analistten muhakkak uzak durmalısınız. Unutmayın takipçisinin çok olması o kişinin her söylediğinin doğru olacağı anlamına gelmez. Bildiğimiz üzere sosyal medya aracı botları ile takipçiden tutun izlenmeye kadar satın almış olabilirler. Ya da organik takipçi olsa bile tamamen uydurma tahminlerde bulunup, tutmayan tahminleri silip tutan tahminleri ise gözünüze sokarlar sürekli. Sizlere tavsiyemiz birçok kişi yerine güvenilir 1-2 kişiye odaklanmanız yatırımınız açısından daha sağlıklı karar vermenize neden olur.
  • Sosyal medyada dolaşan olumlu veya olumsuz yorumları dikkate almamalısınız. Her alanda olduğu gibi kripto para sektöründe de sosyal medyada ciddi bilgi kirliliği bulunuyor. Yanlış yatırım hamlesi yapmak istemiyorsanız, bu bilgi kirliğinden uzak durmalısınız. Bu bilgi kirliğine neden olan yorumları yapan kötü niyetli insanların amacı sizleri yanlış yönlendirmek.

ÖNERİLEN: Dikkat Etmeniz Gereken Yaygın Kripto Para Dolandırma Yöntemleri

Kripto Para Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kripto Para Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto Para Seçimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Kripto para alırken, satın alacağımız kripto paranın CoinMarketCap, Coingecko gibi sitelere gidip geçmiş grafiklerini, sosyal medya hesaplarını, internet siteleriniincelemeniz gerekir.
  2. Projeye güven açısından alacağımız kripto paranın sitesinde bulunan Team, About Us sayfalarında ekip ve geçmişleri hakkında bilgiler edinmeniz gerekir.
  3. İncelediğiniz bu ekip üyelerinin geçmişlerine bakmamız sosyal medya veya Linkedin aracılığıyla incelemeniz gerekmektedir.
  4. Kripto parayı araştırırken projenin internet sitesinde bulunan whitepaper’ına bakarak projenin detaylarına inceleyebilirsiniz.
  5. Dikkkatlice incelemeniz gereken başka bir nokta da sosyal medya hesaplarıdır. Araştırdığınız projenin hesapları onaylı değilse; bu hesapların hangi tarihte açıldığını, takipçilerin bot mu organik mi olduğunu muhakkak kontrol etmeliyiz.
  6. Kripto para sitesinde bulunan başlangıç tarihi ile Whois üzerinden açılış tarihlerini karşılaştırmalısınız. İki tarih arasında ciddi bir fark var ise nedenini bulana kadar projeye yatırım yapmamalısınız..
  7. Yatırım yapmayı düşündüğünüz kripto paranın CoinMarketCap veya Coingecko’da bulunan 24 saatlik hacmive hangi kripto para borsalarında listelendiği önem teşkil etmektedir. Önemli borsalarda listelenmesi proje açısından önemli bir artıdır.
Kripto Para Nasıl Alınır?
Kripto Para Nasıl Alınır?

Kripto Para Nasıl Alınır?

Öncelikle hangi kripto parayı satın alacağınıza karar verdikten sonra güvenilirliğini araştırdığınız kripto para borsasına üyeliğinizi gerçekleştiriyorsunuz. Üyelik işlemlerinde unutmayacağınız parolalar koyduğunuza dikkat etmelisiniz. Daha sonra gerekli doğrulama ve güvenlik işlemlerini yaptıktan sonra belirlediğiniz kripto parayı satın alabilirsiniz. Kripto para almadan önce şunu bilmenizde fayda var; yatırım yapmak için ayırdığımız para, 6 veya 12 aydan uzun süre ihtiyacınız olmayacak bir para olmalıdır. Unutmayın kripto paralara şans oyunu olarak bakmamanız gerekir.

Kripto Para Satın Alırken Yapılan Hatalar

Kripto para satın alırken yapılan en yaygın hataların başında bakkal, manav, kuruyemişçi gibi sağdan soldan gelen duyumlara göre hareket etmektir. Bu hataları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Profesyonel olmayan insanların tavsiyelerini dinlemek
  2. Vur-kaç yapacağı her halinden belli olan borsalardan alım yapmak
  3. Evini, arabasını satıp veya kredi çekip kripto para satın almak

Kripto Para Satın Aldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto para satın aldıktan sonra yapılması gereken en önemli hareket sabırlı olup, panik alım ve satımlardan uzak durmanız gerekir.  Yatırım yaptığınız kripto paranın kaderini başkalarının sözlerine bırakmamanız gerekir. Satın aldığınız kripto para 1 günde %100 değer kazanabilir ya da %50 değer kaybedebilir. Bundan dolayı yatırım yaptığınız kripto parayı uzun vadede destekleyecek kasa ayırmayı unutmayın. Asla ani kararlar vermeyin.

Kripto Para Ne Zaman Satılır?
Kripto Para Ne Zaman Satılır?

Kripto Para Ne Zaman Satılır?

Yatırım yaptığınız Kripto paranın, 3-6 ay veya 6-12 aydan sonra ana paramızın istediğimiz şekilde arttığını varsayalım.  Söz konusu artış sizi tatmin ediyorsa kripto paranızı satmalısınız. Ancak bu noktada doyumsuzluk hissi devreye girip daha fazla kazanma ihtimali sizi yanılgıya düşürebilir.  Bu noktada dikkatli olmanız ve düşünerek karar vermeniz gerekir. Şunu bilmelisiniz ki değerini bulan her şey satılır. Şunları unutmamalıyız; kar cepte güzeldir, Eldeki elma daldaki elmadan iyidir.

Başka bir örnek verecek olursak, paranızın dörde katlanacağını düşündüğünüz bir yatırım planında üçe katlandığı ana denk geldiniz. Fakat herhangi bir işlem yapmayıp dörde katlanmasını beklediniz. Tam burada yaşanan ani bir düşüşle tekrardan iki katına düştüğünü varsayalım. Korkmayın! Kazancınız hala iki kat durumunda, tabi bu senaryonun tersi bir durumda yaşanabilir paranızı 10’a bile katlayabilirsiniz. Böyle bir durumda şu yoldan gidebiliriz: kripto varlığınızın %25 veya %50’sini belli bir fiyattan kalan varlığınızı da başka bir fiyattan satabilirsiniz. Tabi yatırdığınız ilk ana paranızı çekip, yatırıma sadece olan kârınızla devam edebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere kripto para satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları, kripto para aldıktan sonra yapılması gerekenleri bilgi ve tecrübelerimize dayanarak anlatmaya çalıştık. Yazımız hakkında görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.