Kripto Rehber

Polygon (MATIC) Nedir, Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Polygon, Ethereum uyumlu blok zinciri ağlarının inşasında ve birbirine bağlanmasında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir protokoldür. Açık kaynak kodludur. Polygon tarafından oluşturulan token ise MATIC olarak bilinir. Bu, bir ERC-20 tokenidir.

Polygon bir katman 2 ölçekleme (Layer 2) çözümüdür. Hızlı işlem süreçlerine destek verir. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla Ethereum ağında ekstra güvenlik sağlayan emniyetli bir ağ oluşturma ve yan zincir dağıtımı için çeşitli araçlar sunar.

Geliştiriciler Polygon doğrulayıcıları sayesinde Ethereum ana zincirinin kontrolünü gerçekleştirir.

Eğer yan zincirlerden birinde işlem açısından bir anlaşmazlık meydana gelirse, bunu kriptografik bir ispat vasıtasıyla çözüme kavuşturur. Bu sayede kullanıcılar üçüncü şahıs riskleri ve piyasa likidite kısıtlamaları gibi olumsuzluklarla karşılaşmadan tokenlerini Polygon genelinde aktarabilirler.

Tokenler Ethereum ağından ayrıldıktan sonra kilitlenerek Polygon ağı üzerinde sabitlenir. Kullanıcı Ethereum ağına tekrar döndüğünde tokenleri yakılır.

Polygon Ne Zaman Kuruldu?

2017 yılının Ekim ayında Matic Network çatısı altında faaliyete başlayan Polygon, bir iş danışmanı ve iki blockchain geliştiricisi tarafından kuruldu.

Bu isimler; Hindistanlı Anurag Arjun, Sandeep Naiwal ve Jaynti Kanani idi. Önceden MATİC Network olarak biliniyordu. Şubat 2021 tarihinde Polygon adını aldı. Bu gelişme Polygon’un markalaşmasını sağladı.

Ethereum ekosistemine ciddi katkılarda bulunan Polygon ekibi, Dagger olay bildirim motoru, WalletConnect protokolü ve Plasma MVP’nin Ethereum üzerine uygulanmasına yönelik çalışmalar yaptı. Şu anda Polygon’un CEO’su Jaynti Kanani’dir.

Polygon Ne İşe Yarar?

Polygon altyapısı Ethereum ağında bulunan blockchain projelerinin büyümesine destek olur. Daha fazla işlemi daha düşük maliyetlerle gerçekleştirmeye imkân sağlar.

Merkezi olmayan, Ethereum ağıyla uyumlu uygulamalar oluşturulmasına yardım eder. Geliştiriciler için cazip bir platform olan Polygon, CargoX, SushiSwap ve Aave gibi projeleri de kendi ağında barındırır.

Polygon, yan zincirler kullanarak ölçeklenebilirliği artırır. Bunlar, Ethereum ana zinciri ile beraber çalışır. Yani Ethereum ağı, Polygon sayesinde çok zincirli bir sisteme dönüşür. Bu ise “’lokzincirlerin İnterneti’ diye tanımlanır. Polkadot ve Cosmos bu açıdan Polygon ile benzerlik gösterir.

Ethereum ağının ağ etkilerini, güvenlik ve açıklık gibi avantajlarını bir arada sunan Polygon; Ethereum ağındaki düşük işlem sayısı, topluluk yönetişimi ve kullanıcı deneyimi gibi sorunlara çözüm arar.

Öte yandan Polygon, Ethereum ekosisteminde bulunan Merkeziyetsiz Finans (DeFi) protokollerine destek verir.

Polygon Nasıl Çalışır?

Polygon’da Plasma çerçevesine dayalı, hisse ispatı üzerine kurulmuş bir versiyon kullanılır. Bu, Ethereum ana zincirinde de yer alır.

Kullanıcılar kullanıcı arası ödemeleri ve staking işlemlerini MATIC adlı token ile gerçekleştirir. Ayrıca işlem ücretlerini ödeme, ağ yönetimine katılım sağlama gibi görevleri yerine getirmek için de MATIC kullanılır.

Polygon Özellikleri

Popüler Ethereum ölçeklendirme uygulamalarından biri olan Polygon, blockchain projelerinin işlenmesine yardım etmeyi amaçlar. Bunu yaparken güvenliği korur. Polygon’un özellikleri ise şöyle sıralanabilir:

  1. Ethereum Proof-of-Work (İş Kanıtı) modeli kullanır. Oysa bu, bilgi işlem yönünden oldukça maliyetlidir. Fakat Polygon, Proof-of-Stake (Hisse Kanıtı) modelini kullanır.
  2. Cosmos tarafından yaygınlaştırılan Heimdall teknolojisi de Polygon bünyesinde kendine yer bulur. Heimdall sisteminde Blok üreticileri, ağdaki hisse kanıtı doğrulayıcılarından rastgele seçilir.
  3. Polygon’da saniyelik işlem kapasitesi 65 bin olup, tek bir yan blok zincirde bu kadar işlemin eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesini mümkün kılar.
  4. Blok zincirine dâhil olan yeni blokların onaylanma süresi de 2 saniyeden daha azdır.
  5. Polygon bir altcoindir fakat MATIC tokenleri borsalarda alım-satım için kullanılabilir.
  6. Temel blok zincirinde merkeziyetsiz finansal uygulamaların oluşturulmasını destekler. PoS korumalı Ethereum yan zincirine şimdiye kadar 60’a yakın dApp’i çekmiştir.
  7. Birçok altcoin gibi, Polygon’un da dijital bir cüzdanda saklanmasına ihtiyaç vardır. Dilerseniz aşağıda bildireceğimiz borsalardan birine ait bir cüzdan kullanabilir, dilerseniz de üçüncü taraf cüzdanınıza aktarım yapabilirsiniz.

Polygon Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bu token türünün madenciliği yapılmaz. Ancak stake edilebilir. (Bu, fonların kripto para cüzdanında blok zinciri ağının operasyonel süreçlerini desteklemek amacıyla saklanması anlamına gelir.) Yani kripto paraların, ödül kazanmak amacıyla kilitlenmesidir. MATIC varlığınızı artırmak için bu yolu deneyebilirsiniz.

Polygon (MATIC) Piyasa Grafiği

Toplam arzı 10 milyar olan Polygon (MATIC), düzenli olarak her ay piyasaya sürülür. Dolaşımdaki arz 6,45 milyar civarındadır.

[ccpw id=”18641″]

18 Mayıs 2021 itibariyle 2,68 dolara ulaşan Polygon, bu tarihte en yüksek rekorunu kırmıştır. 9 Mayıs 2019’da ise 0,0030 dolara düşerek tüm zamanların en dip seviyesini görmüştür.

Polygon (MATIC) Kaç TL?

Polygon fiyatı 2021 yılının son aylarını yaşadığımız bu dönemde 1.82 dolar seviyesindedir.

Polygon piyasa değeri 2021 yılının başlangıcında 85,710,293 dolar olarak açıklanmıştır. Şimdi ise piyasa değeri 2,507,720,007 dolardır.

Polygon Hangi Borsalarda?

Bunlardan en popüleri şüphesiz ki Binance’tır. Fakat yatırımcıların Polygon’u başka borsalarda değerlendirmesi de mümkündür. Polygon’un işlem gördüğü borsalar şöyle sıralanabilir:

  • Binance
  • eToroX
  • OKEx
  • Bittrex
  • Poloniex
  • Bithumb
  • Kraken
  • Gemini
  • Gateio
  • KuCoin
  • CoinEx
  • Coinbase Pro
  • UniSwap
  • Huobi Global
  • ZebPay
  • BiONE
  • WhiteBIT
  • Hotbit
  • FTX

Polygon Gelecek Vaad Ediyor mu?

Polygon alınır mı? Diye tereddüt yaşıyorsanız haklısınız. Çünkü analistler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bazıları Polygon’u uzun vadede yatırım aracı olarak görmezken, bazıları tam tersini düşünüyor.

Bazı kripto para uzmanları, ilerleyen süreçte Polygon fiyatının artacağını öngörüyor. Öyle ki, 20 Haziran 2026 tarihinde 30,595 doları bulacağı düşünülüyor.

Yani birkaç senelik bir yatırım, kazancınızın %+2523,93 artmasını sağlayabilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.