BankacılıkEkonomi

ABD Uyardı, İş Bankası Rus Ödeme Sistemi Mir’i Dondurdu!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Rus turistlerin en çok kullandığı ödeme sistemlerinden biri olan Mir sistemi, ABD’nin yaptırım uyarısı üzerine İş Bankası tarafından donduruldu.

Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasını inceleyip değerlendirdiğini ve sistemin kullanımını askıya aldığını söyledi.

Karar, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in Rusya dışında kullanılmasına yardımcı olanlara yaptırım uygulamaya hazırlandığını açıklamasının ardından geldi.

Türkiye, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara katılmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşme sonrasında, Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi canlandırdığını söyledi.

ABD ve AB, Türkiye’ye Baskı Yapmaya Hazır

İngiltere medyası ABD ve AB’nin bu konuda Türkiye’ye baskı yapmaya hazır olduğunu duyurdu

Financial Times tarafından iki Batılı yetkiliye dayanarak yayınlanan bir rapora göre, ABD ve Avrupa Birliği, Türk bankacılık sektörünün yasadışı finansal işlemler için bir mekan haline gelmesinden ve Rusya’nın yaptırım ihlalleri için yollar açmasından endişe duyuyor .

Batılı yetkililer, ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarına odaklandığını, Brüksel’in ise endişelerini doğrudan Türk yetkililere iletmek için bir grup düzenlediğini söylüyor.

Türkiye’nin en büyük bankaları Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil edilmiştir.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard’a alternatif olarak geliştirildi.

Ne oldu

ABD Hazine Bakanlığı, NPSK sisteminin (Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir ulusal ödeme sisteminin operatörü) kullanımının yaptırım uygulanan kişileri uluslararası finansal sisteme sokabileceğini söyledi. ABD Hazine Bakanlığı da aralarında NPSK Başkanı Vladimir Komlev’in de bulunduğu 22 kişiye yönelik yaptırımlar açıkladı.

Rusya Merkez Bankası, Mir kartlarının ve diğer NSPK hizmetlerinin Rusya’da her zamanki gibi çalışmaya devam edeceğini duyurdu. Banka, “Yabancı ortaklar Mir kartlarını kendi takdirlerine göre kabul ediyor. Amacımız, Mir kartlarının kabulünü genişletme konusundaki görüşmeye devam etmek” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.