Kripto RehberEditörden Seçmeler

Blockchain Testnet, Mainnet, Devnet Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Blockchain ağları büyük ölçüde farklılık gösterse de çoğu, deneme ve geliştirme için test ağları ve/veya devnet’ler içeren canlı ana ağ ortamlarını kullanır.

Testnet, devnet ve mainnet tanımlayıcıları, çoğu protokolün ana geliştirme aşamalarını etkin bir şekilde tutar. Blok zinciri ana ağı her zaman daha geniş ağın aktif, halka açık bir versiyonudur. Blok zinciri test ağları ve geliştiriciler, geliştiricilere daha yüksek canlı kripto para birimleri, madenciler ve işlemsiz işlemler oluşturma ve deneme fırsatı sağlamak için ana ağın işlevini taklit eden alternatif ortamlar tanır. Merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) oluşturmak, doğrulayıcı olarak hareket etmek, akıllı sözleşmeleri test etmek veya yeni token yayınlamak olsun, blok zinciri geliştirme ağları ve test ağları, hizmet ettikleri blok zinciri ana ağlarına önemli değer oluşturabilir.

Blockchain Ana Ağ Teknolojisi ve Web 3.0

Web 2.0’ın çevrimiçi dünyası neredeyse tamamen istemci-sunucu altyapısından oluşmuştur. Bu ağ mimarisi, bilgiyi bir veri deposu görevi gören merkezi bir sunucu aracılığıyla erişilebilir duruma getirir. Örneğin, İnternet kullanıcıları, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve alternatif mobil cihazlar gibi “istemci” makineler aracılığıyla sunucu verilerine kolayca erişimi sağlar. Sunucu isteği aldığında, veriler tıpkı bir web sayfasındaki bilgiler gibi net bir biçimde istemciye geri gönderilir. Bu altyapı önemli çevrimiçi etkinlikleri kolaylaştırırken, çoğu kişi Web 2.0 veri yapılarının merkezi doğasının potansiyelini artırdığına inanıyor:

  • Tek bir arıza noktasını kolaylaştırır (bir arıza durumunda internetin sağlığını tehdit edebilir)
  • Ağ güvenliğini tehlikeye atmak için tek bir vektör oluşturarak bilgisayar korsanlarının dikkatini çeker.
  • Merkezi sistemler tarafından gözetleme nedeniyle gizliliği azaltır
  • Merkezi ağ geçidi Denetleyicinin aşırı kontrolü sebebiyle Verilere açık erişimi engeller.

Buna ithafen, Web 3.0’ın blok zinciri ana ağı, dağıtılmış bir node ağında çalışacak şekilde oluşturulmuştur: ağ etkinliğini doğrulamak için düşünce birliğine varması gereken bağımsız makineler. Bu şekilde, bir blok zinciri ağı, merkezi bir otoriteye olan bağımlılığı düşürür ve tek bir arıza kaynağı ihtimalini azaltır. Dijital varlıklar ve blok zincir teknolojisi arasındaki ortak ilişkiye rağmen, birçok işletme hukuk, emlak ve sağlık gibi veri yoğun sektörlere hizmet etmek için merkezi olmayan ağlar geliştirmeye çalışıyor. Blok zinciri teknolojisine ilişkin farkındalık açıkça yükselirken, bu sektörlerde blok zincir tabanlı merkezi olmayan ortamların uzun vadeli kurumsal uygulanabilirliği daha az netliğini koruma altına alıyor.

Blok zinciri geliştirme aşaması protokole göre de değişebilir – örneğin, Ethereum üzerinde oluşturmak, EOSIO veya Binance Akıllı Zincir üzerine bir uygulama dağıtmaktan daha da farklıdır. Bu tür platformlar, farklı sistem mimarilerini, fikir birliği mekanizmalarını ve komut dosyası dillerinden meydana gelebilir. Bu değişikliklere rağmen, blok zinciri endüstrisi, birlikte çalışabilirlik standartlarının kalitesini ve miktarını ve zincirler arasındaki sistemler arasındaki işbirliğini geliştirmek için çaba sarf ediyor. Her ne olursa olsun, blok zinciri geliştirmenin üç aşamasını etkili bir şekilde tutar: devnet, testnet ve mainnet.

Blockchain Mainnet Nedir?

Blockchain Mainnet’in kısaltması olan Blockchain Mainnet, gerçek zamanlı ana protokoldür. Ana ağda gerçekleşen işlemler, ağın yerel kripto para birimini kullanır ve dağıtılmış defterinde tutulur. Ethereum ve Bitcoin gibi açık kaynaklı blok zinciri protokolleri, evrensel olarak doğrulanabilir olacak ve gerçek ekonomik değeri olan gerçek işlemleri yürütecek şekilde oluşturulmuştur. Proof-of-work blok zinciri ağında madenciler bu işlemleri doğrular ve blok ödülleri alır. Proof-of-Stake blok zinciri ana ağında, seçili hissedarlar, ağ paylarına göre işlemleri doğrular ve kullanıcılar tarafından ödenen işlem ücretlerini alır.

Blok zinciri test ağları ve devnet’ler, ana ağın işlevselliğini taklit eden alternatif ortamlar sağlayarak geliştiricilere daha yüksek gerçek zamanlı kripto para birimleri, madenciler ve işlemsiz işlemler oluşturma ve deneme fırsatı verir. Testnet ve devnet ortamlarındaki kripto para birimlerinin aksine, ana ağda kullanılan kripto para birimleri “gerçek”tir ve diğer dijital varlıklar veya yerel para birimleri ile takas edilebilir.

Blockchain Testnet, Mainnet, Devnet Nedir?

Blockchain Testnet Nedir?

Bir blok zinciri test ağı veya test ağı, ana ağ veya ana ağdan bağımsız olarak işbirliği içinde çalışmayı kabul eden nodeleri temsil eder. Örneğin, Ethereum’un her biri benzersiz amaç ve programlama parametrelerine sahip beş test ağı vardır – Kovan, Rinkeby, Sokol, Görli ve Ropsten. Blok zinciri test ağları, benzer işlevsellik sağlamak için aynı teknolojiyi ve yazılımı kullanarak orijinal protokolün tam kopyaları olarak faaliyette bulunur.

Ancak, ana ağ işlemlerinden farklı olarak, testnet işlemleri yalnızca simülasyonlardır – kripto para birimlerinin testnet ortamı dışında “gerçek” bir değeri bulunmamaktadır. Bu, geliştiricilerin ve test uzmanlarının, gerçek ana ağ değerini kaybetme riski olmadan işlemler gerçekleştirerek sistemin uygulanabilirliğini değerlendirebilecekleri anlamına gelir. Bu dinamik, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları (dApps) test etmek için ideal bir ortam sağlar. Ek olarak, test ağı simülasyonu, canlıya geçmeden önce projenin canlı sürümünü sürekli olarak değiştirmek ve geliştirmek için bir sanal alan ortamı oluşturur.

Bu avantajlara rağmen, birçok testnet kripto para biriminin “değersiz” doğası, kullanıcıları güvenlik riskleriyle karşı karşıya bırakabilir.  Blok zinciri ağları daha karmaşık hale geldikçe daha az verimli hale gelirken, bir blok zincirindeki geçerli bir işlem kötü niyetli veya hileli bir şekilde başka bir tekrarda tekrarlandığında, örneğin test ağı ile ana ağ arasında çift harcama meydana geldiğinde olduğu gibi Replay saldırıları meydana gelebilir. Ek olarak, bazı dolandırıcılıklar, “gerçek” ana ağ sürümleri gibi görünen testnet kripto para birimlerini satmaya çalışacaktır. Bu nedenle, sistemin teknik doğasına ilişkin temel bir anlayış, blok zinciri test ağı ortamında gezinmede yardımcı olur.

Bazı Proof-of-Work blok zinciri protokolleri, kullanıcıların testnet kripto para birimleri madenciliği yapmasına izin verirken, birçok kullanıcı zamandan ve paradan tasarruf etmek için faucet’lere yönelmiş durumda. Bu web tabanlı hizmetler genellikle ücretsiz olarak bırakmak istedikleri çok fazla testnet coin’leri olan kişiler veya kuruluşlardır.

What Is Blockchain 1

Devnet Nedir? Blok Zinciri Geliştirme Ağı

Testnet’e benzer şekilde, devnet veya geliştirme ağı, ana ağdan bağımsız olarak faaliyet gösterir. Her blok zinciri protokolü hem geliştiricileri hem de test ağlarını kullanmasa da, bazı protokoller bu ortamlar arasında kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Örneğin, Solana protokolü, devnet’in, protokolü blok zinciri kullanıcıları, token sahipleri, uygulama geliştiricileri veya ağ doğrulayıcıları olarak deneyimlemek isteyenler için bir “oyun alanı” olduğunu iddia ediyor. Buna karşılık, Solana blok zinciri test ağı, ağ performansına, kararlılığa ve ağ doğrulayıcılarının davranışına odaklanarak son sürümün stres testi için bir ortam görevi görür.

Çoğu testnet ortamında olduğu gibi, devnet kripto para birimlerinin genellikle “gerçek” bir değeri yoktur ve devnet işlemleri, ana ağdaki muadillerinden daha az hesaplama gerektirir. Devnet blok zinciri için, kullanıcılar ayrıca kripto para madenciliği yapabilir veya kripto para madenciliği yapmak için musluk hizmetlerine erişebilir. Alternatif olarak, bazı protokoller, stres testini hızlandırmak için geliştirici katılımını teşvik etmek için airdrop gerçekleştirir. Ancak, testnet ortamının riski olması gibi, blok zinciri geliştiricileri de benzer güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle, kullanıcılar yanlışlıkla “değersiz” devnet varlıkları satın almadıklarından emin olmak için ana ağ varlıklarını satın almayı planlarken dikkatli olmalıdırlar.

Blockchain Ortamı

Blok zinciri protokolleri farklı ortamları veya aşamaları kullanıp referans gösterse de, testnet, devnet ve ana ağ tanımlayıcıları çoğu protokolün ana geliştirme aşamalarını etkin bir şekilde yakalar. Testnet ve devnet bazen eş anlamlı olsa da, amaçlanan uygulamalarındaki ince farklar onları benzersiz kılabilir. Ne olursa olsun, blok zinciri ana ağı her zaman daha geniş ağın aktif, halka açık bir modelidir.. Merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) oluşturmak, doğrulayıcı olarak hareket etmek, akıllı sözleşmeleri test etmek veya yeni belirteçler yayınlamak olsun, testnet ve devnet ağları, hizmet ettikleri blok zinciri ana ağına önemli değer sağlar.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.