Merkezi olmayan finansın öne çıkan özelliğini nasıl kaçırmazsınız?
“ICO Balonu”nu hatırlıyor musunuz? Birkaç yıl önce, piyasaya giren her kripto para girişimi bir pazarlama kampanyasına katılır ve bir ICO yürütürdü. Şimdi de aynı senaryo tekrarlanıyor gibi görünüyor ama bu sefer DeFi sektöründe gerçekleşiyor. Dolayısıyla IDO ikiz kardeş değildir, ICO’nun bir kopyası da değildir. Yüzeye bakarsanız, geçmişte yapılan hataların da merkezi olmayan bir düzeyde yapıldığını göreceksiniz. Peki nasıl ve neden? Projenin başarılı olup olmayacağını nasıl bileceğiz? Bu çabamıza değer mi? Şimdi bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde açıklayarak kafanızdaki soru işaretleri cevaplandırmaya çalışacağım.
Merkeziyetsiz borsa teklifi yani IDO, aracılara ihtiyaç duymadan merkeziyetsiz borsada (DEX) token çıkarma yoludur. Klasik kripto paralarda merkeziyetsiz finansa katılım için birçok ara bağlantı kullanılırken, IDO gibi bir çözüm çok daha fazla insanın katılımına olanak tanır.
Yazı İçeriği
Neden IDO?
Bir IEO veya ICO aracılığıyla fon toplarken, geliştirici önce ücreti öder ve ardından borsanın projeyi kabul etmesini bekler. Proje daha sonra borsada listelenir. Öte yandan, İDO projelerinin merkezi olmayan bir ortamda teklifler verildiği için yüksek komisyon ödemesi ve kimse tarafından onaylanması gerekmemektedir.
Tedarik süresi gerektiren IEO’lar ve ICO’ların aksine, IDO’lar likidite ve işlemlere anında giriş sağlar. Ancak tek bir arayüzde yerleşik ticaret platformu ile güvenli bir cüzdan sayesinde destek sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirir. Birçok IDO cüzdanının desteği sayesinde kullanıcılar ve sistem arasındaki etkileşim de basitleştirilmiştir.
Kısacası, İDO yalnızca yeni projelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda projelerin kullanıcılarla etkileşime girmesini sağlar. Bu nedenle, bu format kripto para geliştiricileri ve meraklıları arasında hızla ilgi çekebilir.
İDO doğrudan, adil ve açık bir şekilde iletişim kurar. Kripto para birimlerinin ilk günlerde popüler olmasının nedeni, ademi merkeziyetçi olmalarıydı ve bu paralar en iyi şeklini DeFi projelerinde aldı.
Başarılı Projeler
Sektörün ilk başarılı projesi, geliştiricileri kabul etmese de Raven Protocol’üdür. Raven, merkezi olmayan dağıtılmış bir öğrenme ağı protokolüdür. Proje, katılımcıları bilgi işlem kaynaklarını paylaştıkları için ödüllendirmek için RAVEN token’ları kullanır. Bu uygulama tokenı, yapay zekayı (AI) eğitmek için kullanılır.
Başarılı bir diğer IDO projesi, erken sorunlar olmasına rağmen, Küresel Pazar Erişim Anlaşması UMA‘dır. UMA, DeFi geliştiricilerinin Ethereum ağında teminat token’ı oluşturmasını sağlar. Proje ilk olarak Nisan ayında merkezi olmayan borsada Uniswap üzerinde 0.26 dolardan token’ı piyasaya sürmüştü. Bu fiyata ulaşmak için UMA, yeni oluşturulan likidite havuzuna 535.000 dolarlık Ethereum koymak zorunda kaldı. Ve tahmin edin ne oldu, bu proje başladı! Coin’i almak için neredeyse uzun bir kuyruk vardı. Traderler IDO’ya saldırdı, ancak fiyat token başına 1 dolar olarak sabitlenmişti. Şu anda 850 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip olan UMA’da, bir token 0,000592 dolardır.
Başka bir örnek, Ethereum üzerine kurulu merkezi olmayan bir kripto para borsası olan SushiSwap. Proje, bu unvanı en popüler Ethereum tabanlı merkezi olmayan değişim olan Uniswap’tan alıyor. Geçen Eylül ayında SushiSwap kullanıcıları, SushiSwap platformuna Uniswap’a (geri dönüş elde etmek için mevduatların dondurulması) 1,14 milyar dolar değerinde kripto varlığı aktardı. İlginç bir şekilde, proje bir ICO oluşturmadı, bunun yerine Uniswap’ın likidite sağlayıcılarını (LP’ler) LP tokenlerini Uniswap’tan SushiSwap’a aktararak ödüllendirdi.
Kullanıcılar SUSHI token’larıyla bunun karşılığında ödüllendirilir. SushiSwap’ın ilk iki haftasında, Uniswap LP token’larını SushiSwap protokolüne yerleştiren ilk kullanıcılar, her 12 saniyede bir Ethereum bloğu başına bin SUSHI token’ı aldı.. Bu mutlak bir zaferdir. Sushi kesinlikle tek boynuzlu atı yenmedi (Uniswap’ın logosu), ancak piyasada kendini gösterdi.
IDO Nasıl Başlatılır?
Şimdi DEX alıntılarının nasıl geliştirileceğinden bahsedelim. işte detaylar aşağıdaki gibidir:
Projeler, startup platformları veya IDO konusunda uzmanlaşmış platformlar aracılığıyla insanlara ve topluluklara ulaşmaya çalışır. Sizin ve benim gibi yatırımcılar, belirli koşullar altında ihraç edilmeden önce token satın alabilirler. IDO’nun token’ları, merkezi olmayan borsa DEX’te bulunuyor.
Genel satış için iki farklı uygulama vardır:
- Token veren kuruluşlar, satışları farklı fiyat seviyelerinde kısıtlar.
- Token ihraççıları, satış fiyatının arz ve talebe göre belirlendiği açık artırmalar yaratır.
Token listelemeleri, Uniswap veya Balancer gibi otomatikleştirilmiş piyasa yapıcı (AMM) tabanlı DEX’lerde yapılır. İhraççı, geliri satar ve yine belirteç için likit bir ikincil piyasa oluşturmak için belirteci kullanarak havuz likiditesi yaratır. Likidite teşvikleri, token ihraççılarının ürün veya hizmetleri başlatmak için kullanabileceği çeşitli programları temsil eder.
Likidite madenciliği (likidite sağlamak için bir projede madeni paraları dondurmak) da çok popüler bir uygulamadır. İnsanların platformu desteklemesini sağlar.
Bir Proje Nasıl Test Edilir?
Daha önce de belirttiğim gibi, birçok yeni araç bir dolandırıcılık planının parçası olabilir. Merkezi olmayan finansta para toplama bugün geçmişte olduğundan daha iyi korunuyor olsa da, birkaç ayrıntıyı bilmek, kendinizi dolandırıcı geliştiricilerden korumak için faydalı olabilir. IDO’da kolayca para kazanmanın en popüler yollarından biri sahte sözleşme adresleri yayınlamaktır. Aslında token’nın mantığını kontrol eden asıl sözleşmenin adresidir. Bazen, bir IDO tarafından yayınlanan her yeni kripto para birimi aynı ada sahip 3-4 sahte kripto para birimi de yayınlar. Bu nedenle, sözleşme adresini kontrol etmek çok önemlidir.
Bunu yapmanın kolay bir yolu var: Sosyal medyada, mesajlaşma programlarında ve web sitelerinde göz atın. Farklı bir adres dolandırıcılık anlamına gelir.
IDO’nun Geleceği
DEX modelinde, bir bağış toplama girişimi başlatmak için izin gerekmez ve İDO bu işlem için verimli bir kurulum sağlar. Şu anda sadece DeFi projeleri İDO’lar aracılığıyla bağış toplama etkinlikleri düzenleyebilir. Kripto para sisteminin diğer alanlarındaki gelecekteki projelerin de bu şekilde para toplayabileceği kanısındayım.
İDO’lar, yeni başlayanlar için sermaye artırmak için daha çekici bir seçenektir. Böyle bir model, pazarda önemli bir yer edinme fırsatına sahiptir. Yönetişim mekanizmasına sahip bir IDO platformu, DEX’teki ana ürünlerin popülaritesini de artırabilir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz