Editörden SeçmelerKripto Rehber

Kapitalist Ekonominin Özellikleri Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

kapitalizm , kaynakların en verimli dağılımını oluşturmak için serbest piyasayı temel alan ve fiyatları arz ve talep arasındaki köprüye göre belirleyen ekonomik bir modeldir.

Sosyalizm genellikle, serbest piyasası olmayan ve kaynakların tahsisinin merkezi bir kurum tarafından belirlendiği kapitalizmin karşıtı olarak tanımlanır.

Kapitalizmin, bazıları iki sınıflı bir sistem, özel mülkiyet, kar amacı, asgari hükümet müdahalesi ve rekabeti içeren birçok benzersiz özelliği vardır.

Kapitalist Ekonominin Özellikleri Nedir?

Dünyadaki ülkeler birkaç farklı ekonomik sistem kullanıyor; sosyalizm ve kapitalizm. Kapitalizm genellikle en saf haliyle bir serbest piyasa ekonomisi olarak adlandırılır. Yaygın bir sosyalizm türü komünizmdir.

Bu ekonomik sistemlerin içinde, her sistemin saflığını etkileyen siyasi ve sosyal faktörler bulunur. Başka bir deyişle, birçok kapitalist ülke sosyalizm unsurlarıyla iç içedir. Bu nedenle, kapitalist ideallere değişen derecelerde veya seviyelerde bağlılıklarına rağmen, tüm kapitalist ekonomiler çeşitli özellikleri paylaşır.

İki Sınıflı Sistem

Tarihsel olarak, kapitalist toplumlar iki bireysel sınıf arasında bir bölünme ile karakterize edilmiştir: malları üretme ve dağıtma araçlarına sahip olan burjuvazi (sahipler) ve emeğini burjuvaziye satan işçi sınıfı.

Ekonomi, şirketlerin sahibi ve işletmecisi olan ve kaynakların kullanımı hakkında kararlar alan bireyler (veya şirketler) tarafından yönetilir. Bununla birlikte, genellikle eğitim ve öğretim yoluyla bir “iş bölümü” yaratılır ve bu da iki kademeli sistemlerde (örneğin orta sınıf) uzmanlığın daha fazla altbölümüne izin verir.

Kapitalist Ekonominin Özellikleri Nedir?

Özel Mülkiyet

Bir sınıfın üretim araçlarına sahip olduğu iki sınıflı bir sistemden daha fazla özel mülkiyet öngörür. Kapitalist bir ekonomide mülk, tesis ve teçhizata sahip özel bir sektör vardır. Üretim sahipleri işlerini nasıl yürüteceklerine, ne kadar üreteceklerine ve kaç kişiyi istihdam edeceklerine karar verirler.

Devletleştirme, Sovyet sonrası Rusya’da olduğu gibi, özel mülkiyetin devlet mülkiyetine devredilmesidir. Aksine, Sovyetler Birliği çöktüğünde, özelleştirme gerçekleşti ve sanayi ve ticaret, devlet mülkiyetinden özel mülkiyete geçti.

Bu, özel mülkiyetin olmadığı sosyalist bir ekonomiyle taban tabana zıttır. Hükümet tüm üretim araçlarını kontrol eder ve merkezi planlama aracılığıyla ne kadar üretileceğine ve tüm kaynakların nasıl tahsis edileceğine karar verir.

Kar Motifi

Şirketlerin misyonu kar elde etmektir. Tüm şirketler için misyon, kâr amacıyla mal ve hizmet üretip satmaktır. Şirketler sadece insanların ihtiyaçlarını karşılamak için var değildir. Belirli mal veya hizmetler talebi karşılasa da, bunlar sadece insanlar onlar için ödeme yapacak materyallere sahip olduğunda ve üreticilere fayda sağladığında mevcuttur.

Kâr güdüsü, zenginlik birikimine sebep olur ve bireylerin faaliyet göstermesine ve güncellemeler olanak sağlayan başlıca faktördür. Bu yenilik, toplumu yeni teknolojilerin ve daha ucuz malların tanıtımıyla gönderilir.

Asgari Devlet Müdahalesi

Kapitalist toplumlar, piyasaların devlet müdahalesi olmadan işlemesi için kendi haline bırakılması gerektiğine inanır, bu fikir laissez-faire olarak bilinir. Gerçek kapitalistler, serbest piyasanın her zaman talebi karşılamak için doğru miktarda arz oluşturacağına ve tüm fiyatların buna göre belirleneceğini varsayarlar.

Serbest piyasa kapitalistleri ayrıca herhangi bir hükümet müdahalesinin (örneğin düzenlemeler veya iş kanunları yoluyla) serbest piyasa ekonomisinin verimliliğine engel olduğuna ve topluma ve ekonomiye tehdit oluşturan verimsizliklere sebep olacağını düşünürler.

Ancak, hükümetten tamamen bağımsız bir kapitalist toplum yalnızca teoride mevcuttur. Kapitalizmin poster çocuğu olan Amerika Birleşik Devletleri’nde bile hükümet, Dodd-Frank Yasası gibi finansal kurumlar için belirli endüstrileri düzenler.

Buna karşılık, tamamen kapitalist bir toplum, işçi sınıfının statüsüne veya diğer olumsuz faktörlere bakılmaksızın, sadece kâr elde etme hedefiyle, piyasanın arz ve talebe göre fiyatlandırmasına yeşil ışık yakacaktır.

Kapitalist Ekonominin Özellikleri Nedir?

Rekabet

Gerçek kapitalizm rekabetçi bir piyasa gerektirir. Rekabetsiz tekeller vardır ve mal ve hizmetlerin fiyatlarını belirleyen piyasa değil, kapitalizmin koşullarının aksine fiyat yapıcılardır.

Rekabet, şirketleri, belirli bir ürün veya hizmet için daha büyük bir pazar payı elde edebilmeleri için rakiplerinden daha iyi performans göstermeye, dolayısıyla kârlarını artırmaya ve genellikle kendilerini rekabetten farklı kılmak için yeniliklere yol açmaya teşvik eder. Daha önce de belirtildiği gibi, bu yenilik teknoloji ve fikirlerde sosyal ilerlemeyi yönlendirir. Şirketler kendilerini rakiplerinden daha çekici kılmaya ve böylece fiyatları düşürmeye çalıştıkları için rekabet tüketiciler için de iyidir.

Kapitalizm, tam anlamıyla, piyasanın kâr için fiyatı belirlediği bir toplumdur. Kârlılığı azaltan herhangi bir verimsizlik veya aksama piyasa tarafından ortadan kaldırılır. Kapitalist bir ekonomide, bireyler bir iş kurmak için kendi mülklerine, tesislerine ve ekipmanlarına sahip olarak istedikleri kariyeri seçme hakkına sahiptir. İşlerini uygun gördükleri şekilde yürütmelerine izin verilir ve diğer işletmelerle rekabet daha düşük fiyatlara ve inovasyona yol açar.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.