Editörden SeçmelerHaberler

Kripto Paraların Vergilendirilmesinde Yeni Gelişme!

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Gelir İdaresi Başkan yardımcısı İdris Şenyurt, yaptığı açıklamada kripto paralarla ilgili hazırlanan düzenleme çalışması ve vergilendirilmesi hakkında konuştu.

Vergilendirelecek üç kazanç seçeneği var

Gelir idaresi başkan yardımcısı Şenyurt, kripto paralardan elde kazançtan vergilendirilebilecek üç kazanç olduğunu, bu kazançların; kripto para platformlarının elde ettiği kazançlar, kripto para madencilerinin elde ettiği kazançlar ve kripto paralara yatırım yaparak elde edilen kazançlar olduğunu açıkladı.

Şenyurt, kripto para platformlarının kazandıkları komisyon gelirlerinin Türk vergi sistemine göre ticari faaliyetlerle elde edilen kazanç olduğunu belirtti.

Yapılan komisyon işlemlerinin KDV’ye uymak zorunda olmasında herhangi bir tereddüt olmadığını, bu konunun şu anda problemsiz bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Şenyurt, Kripto para madencilerinin düzenli şekilde yapılarak elde edilen kazancın ticari emtia olarak değerlendirip vergilendirileceğini söyledi.

Kripto paralara yatırım yapan insanların bu kazançları için kanuni düzenleme gerekiyor

Gib başkan yardımcısı Şenyurt, madenciliğin dışında asıl problemin kripto paralara yatırım yaparak elde edilen gelirler olduğunu belirtti.

kripto paralara yatırım yapanların kazançlarını vergilendirmeye dahil etmek istiyorsak bunun için kanuni düzenleme gerektiğini belirten Şenyurt, bu kararın meclisin takdirinde gerçekleşebileceğini bundan dolayı hangi aşamada olduğuyla ilgili bilgi vermek yerine kendi görüşlerini belirttiğini açıkladı.

Öncelikle Kripto paraların tanımı yapılması gerekiyor

Gib Başkan Yardımcısı Şenyurt, Kripto paraların belli bir tanımının yapılması gerektiğini söyledi. Kripto varlıkların gelir vergisi kanunundaki yerinin belli olması gerektiğini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeni Başlayanlar için Detaylı Kripto Para İncelemesi

Kripto Para Vergilendirmesi nasıl olacak?

Şenyurt, açıklamasının devamında kripto paraların nasıl vergilendirileceği konusunda fikirlerini paylaştı ve vergilendirmeyle ilgili şunları söyledi:

“İlk değerlendirmelerimizi elde edilen kazanca bakarak yapıyoruz. Bu tespiti yaptıktan sonra ikinci bir aşamaya geçilmesi gerekiyor. Vergilendirme rejimi nasıl olacak? Baktığınız zaman yine bizim vergi sistemimizde kazanç ve iratların vergilendirilmesinde üç farklı yöntem karşımıza çıkıyor.

Bunlardan birincisinde stopaj, yani kaynakta kesinti suretiyle vergilendirme, ikinci yöntem beyan usulü, üçüncü yöntem ise stopaj ve beyan karma usulü. Bizim kripto varlıkların vergilendirilmesinde de aslında stopaj ve beyan usulü kullanılabilir. Türkiye’de bir platform aracılığıyla elde edilen kazançlar stopaj yöntemiyle vergilendirilebilir.

Bunun dışında yurt dışından elde edilen kazançlar veya stopaj yapabilecek bir kişinin aracı olmadığı kazançlar beyana tabi tutulabilir. Burada önemli olan konu şu. Bu kripto varlıkların takibi çok kolay değil. Siz, getirip Türkiye’de stopaj yoluyla vergilendirip yurt dışında beyana tabi tuttuğunuz zaman Türkiye’de bu işin yapılmasının cazibesini artıracak bir vergi rejimi getirmeniz gerekir.

Türkiye’deki oranları, menkul kıymet sermaye iratlarında olduğu gibi yüzde 5, 10 gibi düşük bir oranla vergilendirilebilir, yurt dışında bu işlem yapılıyorsa bunlar da beyana tabi tutulabilir ve beyana tabi tuttuğumuzda da bizim gelir vergisi tarifemiz yüzde 40’a kadar artan oranlı bir tarife. Dolayısıyla bu durumda daha yüksek bir vergi yükü olacaktır.”

Şenyurt, Kripto paralarda yapılacak Zarar durumlarında ise yatırımcıların kripto paralardan gelir elde ettiği gibi zarar da edebileceğini, bu yüzden aynı türden olan varlıklardan edilen zararların da mahsubuna izin verilmedi gerektiğini belirtti.

Şenyurt, açıklamasına Son olarak sorulan bir soru üzerine geriye dönük kazançların vergilendirmeye tabi olmayacağını yasal düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacağını söyledi.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.