Hacim göstergelerinden biri olan “OBV (Dengeli Hacim)” göstergesinin ne olduğuna ve nasıl kullanılacağına bir göz atalım.
OBV Göstergesi Nedir?
Bakiye işlem hacmi göstergesi olan OBV, adından da anlaşılacağı gibi bir işlem hacmi göstergesidir. Önceki periyodun kapanış fiyatı, önceki periyodun kapanış fiyatından yüksekse, önceki periyodun hacminin toplamına önceki periyodun hacmine eklenir Alternatif olarak, önceki periyodun kapanış fiyatı önceki periyodun kapanış fiyatından düşükse, önceki periyodun hacminin toplamından önceki periyodun hacmi çıkarılır. Bu iki hesaplamadan çizilen bir çizgi OBV göstergesini oluşturur.
OBV Göstergesi Nasıl Yorumlanır
OBV göstergesi genellikle OBV çizgisinin fiyatla aynı oranda yükselip yükselmediği karşılaştırılarak açıklanır. Dolayısıyla, bu yoruma göre, eğer fiyat yeni bir zirve yaparsa, OBV de yeni bir zirve yapmalıdır veya fiyat yeni bir dip yaparsa, OBV de yeni bir dip yapmalıdır. Bu durumun mevcut eğilimlerin devam ettiğini gösterdiği düşünülmektedir.
OBV Göstergesi Nasıl Kullanılır?
Diğer göstergeler gibi OBV göstergesi de farklı şekillerde kullanılmaktadır.
- Eğer fiyat yeni bir yüksek tepe yapmadan önce OBV indikatörü yeni bir yüksek tepe yapıyor ise bu bir “al” sinyali olarak değerlendirilir. Benzer olarak fiyat yeni bir düşük dip yapmadan önce OBV indikatörü yeni bir düşük dip yapıyor ise bu bir “sat” sinyali olarak değerlendirilir. Yani OBV indikatörünün market yapısı fiyattan önce değişebilir ve bu sayede öncü bir gösterge olarak kullanılabilir.
- OBV çizgisi üzerine çizilen destek – direnç veya trend çizgileri ile de yorumlanabilir. Bazen OBV hattındaki destek, direnç ve trend çizgileri daha erken ortaya çıkar ve bu nedenle öncü gösterge olarak kullanılır.
- Yine birçok göstergede olduğu gibi olumlu ve olumsuz tutarsızlıklar dikkate alınarak yorumlanabilir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz