Editörden SeçmelerKripto Rehber

Ponzi Şeması Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Ponzi şeması, Ponzi sistemi yada Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katma  misyonundan oluşan ve ilk yatırım gerçekleştirenlere ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla gerçekleştirildiği bir dolandırıcılık sistemidir.

Ponzi Şeması Nedir?

Ponzi şeması, yatırımcılara az bir risk oranıyla yüksek getiri oranları vaat edeceğini iddia eden bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bir Ponzi şeması, daha sonraki yatırımcılardan alınan paralarla daha önceki yatırımcılara getiri sağlayan dolandırıcı bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bu, her ikisinin de daha önceki destekçilere ödeme gerçekleştirmek için yeni yatırımcıların fonlarını kullanmaya dayanması bakımından bir piramit şemasını andırır.

Hem Ponzi şemaları hem de piramit şemaları, yeni yatırımcıların sel kuruduğunda ve etrafta dolaşmak için yeterli para olmadığında sonunda dibi görür. Bu seviyede, planlar anlaşılır.

Ponzi Şemalarını Anlama

Ponzi şeması, müşterilere oldukca azca riskle veya hiç risk almadan büyük bir kâr vaat edilmiş olduğu bir yatırım dolandırıcılığıdır. Bir Ponzi planına dahil olan firmalar, bütün enerjilerini yatırım yapmak için yeni müşteriler çekmeyi hedeflerler.

Bu yeni gelir, orijinal yatırımcılara meşru bir işlemden elde edilmiş kâr olarak işaretlenen getirilerini ödemek için faaliyet gösterir. Ponzi planları, eski yatırımcılara getiri sağlamayı sürdürmek  için devamlı olarak yeni yatırım akışına sahiptir. Bu akış sonlandığında, şema dağılımı gerçekleşir.

Ponzi Şeması Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ponzi Şemasının Kökenleri

“Ponzi şeması” terimi, 1920’de Charles Ponzi adında bir dolandırıcıdan sonra ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu tür bir yatırım dolandırıcılığının ilk kaydedilen örneği, Almanya’da Adele Spitzeder tarafından yönetilen 1800’lerin ortalarından sonlarına kadar uzanmaktadır. Aslında Charles Dickens, 1844’te Martin Chuzzlewit ve Little Dorrit tarafından 1857’de yayınlanan iki ayrı romanda sözde Ponzi şemasının yöntemlerini anlattı.

Charles Ponzi’nin 1919’daki orijinal planları Amerika Birleşik Devletleri Posta Servisi’ne odaklanmıştı. O zamanlar Posta Servisi, gönderenlerin posta ücretini önceden satın almalarına ve mektuplarına dahil etmelerine izin veren Uluslararası Yanıt Sertifikasını geliştirmişti. Alıcı kuponu yerel postaneye götürür ve yerine bir yanıt göndermek için gereken öncelikli hava damgası koyar.

Ponzi planları, yerleşik yatırımcılara getiri sağlamaya devam etmek için sürekli yeni yatırım akışına dayanmaktadır.

Bu tür ticarete arbitraj denir ve yasa dışı değildir. Ancak Ponzi açgözlü oldu ve çabalarını geniş bir alana yaydı.

Borsa şirketi adına 45 gün içinde %50, 90 gün içinde %100 getiri sözü verdi. Pul siparişleri ile yatırımcılar hemen başarısına çekildi. Ponzi parayı gerçekten yatırmak yerine yeniden dağıttı ve yatırımcılara para kazandıklarını söyledi. Program, Boston Post’un borsa şirketini soruşturmaya başladığı Ağustos 1920’ye kadar devam etti. Gazetenin soruşturması sonucunda Ponzi, 12 Ağustos 1920’de federal yetkililer tarafından tutuklandı ve çok sayıda posta dolandırıcılığıyla suçlandı.

Ponzi Şeması Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ponzi Şeması Kırmızı Bayraklar

Ponzi şeması kavramı 1920’de sona ermedi. Teknoloji farklılaştıkça, Ponzi şemaları da değişim gösterdi. 2008’de Bernard Madoff, müşterilerin var olmayan yatırımlardan kâr ettiğini göstermek için işlem raporlarını tahrif eden bir Ponzi şeması yürütmekten yargılandı. Madoff, 14 Nisan 2021’de hapishanede vefat etti.

Ponzi şemalarında kullanılan teknikler ne olursa olsun, çoğu benzer özelliklere sahiptir:

1. Garantili yüksek getiri, düşük risk

2. Piyasa koşullarından bağımsız olarak tutarlı getiriler

3. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) kayıtlı olmayan yatırımlar

4. Gizli veya ifşa edilemeyecek kadar karmaşık bir yatırım stratejisi olarak tanımlanır

5. Müşteriler, yatırımlarının resmi belgelerini görüntüleyemez

6. Müşteri para çekmekte zorlanır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.