Editörden SeçmelerKripto Rehber

Saadet Zinciri (Ponzi) ve Piramit Satış Düzeni Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Saadet Zinciri (Ponzi) düzeni, Kuzey Amerika’ya taşınan ve hileli para kazanma sistemi ile adını duyuran bir İtalyan dolandırıcısı olan Charles Ponzi’den ismini almıştır. 1920’lerin başlarında, Ponzi yüzlerce kurbanı dolandırmayı başarmış ve düzeni bir yıldan fazla süre devam ettirmiştir. Temel olarak, bir Saadet Zinciri (Ponzi) düzeni, yeni yatırımcılardan toplanan fonlarla eski yatırımcılara ödeme yaparak çalışan hileli bir yatırım dolandırıcılığıdır. Her seferinde ödemelerini yapacak yatırımcıları bir önceki ödemesini yaptığı yatırımcılarının aracılığı sayesinde bulacaktır. Saadet zincirinin en dikkat çekici özelliği ise dolaylı olarak aktarılarak reklam ediliyor olmasıdır. Sisteme her seferinde onlarca, yüzlerce ve binlerce insan katılacaktır. Bu süreçte ödemeler çok hızlı yapılmaktadır ta ki bir çıkmaza girene dek, çıkmaza giren son partinin öyle çok az miktarlarda olacağını düşünmek büyük bir saflık olacaktır. Asıl meseleye geldiğimizde böyle bir plandaki asıl problem, arka plandaki yatırımcıların hiç ödeme alamayacak olmasıdır.

Saadet Zinciri (Ponzi) Ve Piramit Satış Düzeni Nedir?

Piramit satış düzeni (veya piramit satış dolandırıcılığı), iş dünyasında çok popüler bir dolandırıcılık biçimidir. Müşterinin planlanan işin başlangıcında belirli bir miktar yatırım yapması gerekmektedir. Ayrıca, sadece örgüte katılmakla kalmayıp aynı zamanda örgüte yeni üyeler kazandırmayı da başaran üyelere ödeme veya ödüllendirme vaadinde bulunan bir model olarak hizmet vermektedir. Bu uygulamanın siparişine eklenen herkes için, onu ekleyen kişiye bir komisyon ödenir. Müşteriler, ilk yatırımlarından tasarruf etmek için dağıtım haklarını satmanın yükünü üstlenecek ve her seferinde yeni insanlar getirerek piramidin bir adım ötesine geçecekler. Bu işlemi devam ettirmek için daha fazla üyeye ihtiyaç duyulduğundan komut bir noktada çökecektir. Bu kurulan düzende hasar oranı baştan sona artacaktır. Bir piramit satış siparişinin yasa dışı olmasının nedeni, sürdürülebilir olmamasıdır.

Doğal olarak, tüm yatırımlarda her zaman bir miktar risk vardır. Bununla birlikte, bir yatırımcı yanlışlıkla yasaklanmış bir Ponzi veya piramit planına yatırım yaparsa, risk önemli ölçüde artar. Bu nedenle, bu kalıpları tanımlayabilmek ve nasıl çalıştıklarını anlayabilmek önemlidir.

Bitcoin’e veya herhangi bir kripto para birimine yatırım yapan veya bir dijital para birimi teklifine (ICO) katılmaya karar veren çoğu insan, genellikle iki şeyi önemser. Birincisi, ilk yatırımlarından elde edecekleri karı temsil eden yatırım getirisi (ROI), ikincisi ise yatırımın içerdiği risk miktarıdır. Risk çok yüksek olduğunda, yatırımcıların ilk yatırımlarını kaybetme (bazılarını veya tamamını) daha olasıdır ve bu da negatif bir yatırım getirisi (ROI) ile sonuçlanır.

Ponzi

Bitcoin son zamanlarda gündeme gelen ve birçok kişinin düşündüğü bir piramit şeması mı?

Bazıları Bitcoin’in harika bir piramit satış düzeni olduğunu iddia edebilir, ancak bu doğru değil. Bitcoin sadece paradır. Mal ve hizmet satın almak için kullanılabilecek matematiksel algoritmalar ve kriptografi ile güvence altına alınan merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Fiat para birimleri gibi, kripto para birimleri de piramit şemalarında (veya diğer yasa dışı faaliyetlerde) kullanılabilir, ancak bu, kripto para biriminin veya para biriminin bir piramit şeması olduğu anlamına gelmez.

Bitcoin (BTC) fiyatı şu anda 17.091,50 dolar seviyesinde yer alıyor. 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.