Merkezi olmayan finans (DeFi) ekosisteminde, otomasyon özelliğini etkin bir şekilde kullanarak getiri sağlayan Yearn Finance YFI nedir? Bir kripto para birimi nasıl Bitcoin’den daha yüksek fiyatlandırılabilir? İşte detaylar…
Geçen yıl başlatılan Yearn Finance, kripto para birimleri kazanmak için DeFi ürünlerinin “toplanmasını” sağlayan bir blockchain projesidir. Likidite havuzlarının akıllı sözleşmeler güvencesi altında oluşturulması gibi birçok özelliğe sahip olan Yearn Finance, geleneksel bankacılık faaliyetlerini merkeziyetçilikten uzaklaştırmayı hedefliyor. Bu yazıda Yearn Finance ve tokenı YFI ve DeFi’nin nasıl hasat edildiğinden söz edeceğiz.
Kısaltması: YFI
Block zinciri: Ethereum
Token standardı: ERC-20
Token tipi: “Utility”, belirli bir amaca uygun token
Toplam arz: 36,666
Dolaşımda: 36,638 YFI (26 Mayıs 2021 itibariyle)
Yazı İçeriği
YFL Kurucusu Kimdir?
Yearn Finance, alanında yirmi yıllık deneyime sahip bir bilgisayar programcısı olan Andre Cronje tarafından kurulumu gerçekleşmiştir. Güney Afrikalı Cronje, son beş yıldır finansal teknoloji ve blockchain üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Afrika’da bankacılık hizmetlerini kullanmayan kitlelere DeFi üzerinden ulaşmaya çalışmak en büyük hedefleri arasında yer alıyordu. Buna dayanarak Yearn Finance’i kurdu. Cronje, DeFi teknolojisindeki zorlu kullanıcı deneyimlerinden rahatsızdı. Buna paralel olarak Curve Finance ve Aave, iEarn (Year Finance’in ilkel versiyonu) platformunu oluşturmak için iş birliği yaptı ve karmaşık DeFi yapısını basitleştirdi. iEarn aşamasından sonra otomasyonu iyileştirilmiş ve kullanımı daha kolay hale getirmiştir.
Şubat 2020’de Yearn Finance olarak lanse edildiğinde ve token dağıtımı planlandığında Andre tek bir YFI’yi kendisine bırakmadı. DeFi teknolojisini bir bütün olarak basitleştirmek ve adil hale getirmek her zaman onun için ilk sırada yer almıştır. YFI’yi Yearn ekibine dağıtmamanın yanı sıra, madencilik ve ön satış faaliyetleri de gerçekleştirilmedi.
YFL Nasıl Popüler Oldu?
Bu soruyu yanıtlamak için Yearn Finance’in kazandığı ivmeyi incelememiz gerekecektir. DeFi Pulse verilerine baktığımızda Yearn Finance platformunda kilitli olan dolar miktarının uzun bir süredir 8 milyon dolar civarında seyrettiğini görüyoruz. Ancak Haziran 2020’de bir arıza yaşıyor. Sonra bu rakam milyarlarca doları buluyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.407 milyar dolara kilitlendi. Kripto para piyasasında son dönemde yaşadığımız en sert düzeltmeye rağmen bu rakam an itibariyle yaklaşık 3.5 milyar dolar.
Kurucusu Cronje’nin aktif olarak gelişme gösteriyor olması ve projenin kendisini güncel tutması bu popülaritede çok önemli olmuştur. Şubat ayında piyasaya sürülmesine rağmen 2. versiyon hız kesmeden Haziran 2020’de yayınlandı. V2’deki güncellemeler ile yatırımcıların projeye olan güvenini sağladı ve kilitli dolar miktarı önemli ölçüde arttı.
Proje, hızla popülerlik kazandığında bir çatallandı ve YFII ile sonuçlandı. Yearn Finance kullanıcıları tarafından geliştirilen YFII, YFI madenciliği ve “çiftçiliği” sonlandırmanın bir sonucu olarak geliştirildi.
Yaklaşık 36 bin YFI arzı, hızla değer kazanmasındaki önemli etkenlerden biridir. Bitcoin’in arzının 21 milyon BTC ile sınırlı olduğu düşünüldüğünde, YFI’nin arzı oldukça sınırlı. Ayrıca dolaşımdaki YFI miktarı toplam arza ulaşmıştır.
Yield Farming ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yearn Finance projesinin “Yield Farming” özelliğinin kripto para kazanma yollarından biri olduğundan bahsetmiştik. Açıklayıcı olması açısından burada bir ön bilgi vermekte yarar görüyorum. Yeterli ön bilgiye sahipseniz bir sonraki konuya geçebilirsiniz.
- DeFi ürünlerinin karlı bir şekilde hasat edilebilmesi için ilk adımın öğrenilen bilgiler ışığında uygun bir strateji geliştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli nedeni kripto alım-satım işlemlerinden daha karmaşık olmalarıdır.
- DeFi çiftliklerinde hasat yaparken yüksek işlem ücretleriyle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Aynı zamanda işlemlerin sıklığı da bu sorunu kaçınılmaz kılmaktadır.
- Bir diğer önemli nokta ise platformları ve merkezi olmayan borsaları detaylı bir şekilde incelemektir. Bunun en önemli sebebi ise merkezi olmayan finans dünyasında denk gelen siber saldırılardır.
Çalışma Mekanizması
Yearn Finance, tokenları maksimum kar ile likidite havuzlarına aktararak kullanıcılara getiri sağlamayı amaçlamaktadır. Bunu yapmak için geliştirdiği beş üründen bahsetmek istiyorum.
Vault – Türkçe’de kasa veya ambar olarak karşımıza çıkan Vault, salt “stake” getirisinden oldukça farklı çalışır. Örneğin, hasat etmek için yatırdığınız YFI tokenları size CRV tokenları olarak getiri sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yıllık getirisi çok yüksek olan “vault” işlemlerin yüksek risk içermesidir.
Earn – Projenin “Earn” seçeneğine baktığımızda birçok stabil kripto para birimi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu ödünç havuzlarda, likidite sağlayıcılar için ödünç verilen kripto paranın y cinsinden karşılığı oluşturulur. Örneğin, DAI stablecoin’lerinde borç veren bir yatırımcı karşılığında yDAI tokenı alır. Burada y cinsinden kripto para birimleri havuz genişliğine göre değerlenmektedir.
Zap – Yearn destekli kripto para birimlerinin hızlı ve ekonomik bir şekilde dönüştürülmesini sağlar. Bu özellik sayesinde kripto para birimlerine y cinsinden likidite aktarılabilir veya değer aktarılabilir.
Cover – Merkezi olmayan finans dünyasında, geleneksel finans dünyasına kıyasla güvenlik açıklarının olduğundan daha önce bahsetmiştik. “Cover” özelliği sayesinde kullanıcıların hakları güvence altına alınmıştır. Olası kayıpları önlemek için tasarlanan teminat, bir DeFi sigortası şeklidir. Bu alandaki lider blockchain çözümlerinden biri Nexus Mutual’ın kendisidir. Akıllı sözleşmeleri kapsayıcı ve şeffaf hale sokan bu çözüm, kapsama entegre edilmiştir.
Governance – Türkçe olarak yönetişim olarak düşünebileceğiniz bu özellik YFI tokeni üzerine kuruludur. YFI token sahipleri protokolde yapılacak bir seçimde oy hakkını elde eder. Böylece ekosistemin gelişimi demokratik ve şeffaf hale getirilmiştir. Bu oylamalara katılabilmek için tokenlerin “staking” edilmesi de bir detaytır.
Verilerle Yearn Finance
Yearn Finance ve YFI tokeninin “on-chain” analizine baktığımızda geçen yıldan bu yana yeni adres ve YFI ile adres sayısının yükseldiğini görüyoruz. 2020 DeFi sezonu için güncellemelerle hazırlanan YFI, oldukça ilgi gördü ve bilinirliğini artırdı.
Dune Analytics tarafından hazırlanan tabloya baktığımızda kilitli YFI tokenlerinin dağılımını net bir şekilde görüyoruz. Proje lansmanı sırasında, YFI tokenları yoğun bir şekilde yönetişim amaçları için kullanılıyordu (mavi). Zaman geçtikçe yönetişim alanında daha az kullanıldığını görüyoruz. Bu da bize platformun yola çıktıklarında sıklıkla oylanıp geliştirildiğine dair bir ipucu veriyor. Öte yandan, günümüzün kilitli YFI tokenleri, merkezi ve merkezi olmayan borsalarda stake ediliyor. Ancak önemli bir miktar karşılıklı garanti olarak belirlenmiş olup, Yearn Finance ekosisteminin işleyişini aktif olarak sağlamaktadır.
YFI Token Nasıl Satın Alınır?
YFI tokeni; Binance, Huobi, OKEX ve FTX borsalarından satın alabilirsiniz. Elbette “Müşterinizi Tanıyın” protokollerine takılmadan birçok merkezi olmayan borsadan alım yapabilirsiniz. Ancak burada oluşabilecek risklere rağmen; Alımlarınızı küresel borsalardan yapmanız riskinizi aza indirmenizi sağlayacaktır.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz