Likidite, bir varlığın veya menkul kıymetin piyasa fiyatını etkilemeden hazır nakde dönüştürülebildiği etkinlik veya kolaylığı ifade etmektedir. En likit varlık nakittir.
Likidite Nedir?
Başka bir deyişle, likidite, bir varlığın gerçek değerini yansıtan bir fiyattan piyasada ne kadar hızlı alınıp satılabileceğini tanımlar. Nakit genellikle en likit varlık olarak kabul edilir, çünkü diğer varlıklara en hızlı ve kolay şekilde dönüştürülebilir. Gayrimenkul, sanat ve koleksiyon gibi maddi varlıkların tümü nispeten likit değildir. Hisse senetlerinden ortaklık birimlerine kadar diğer finansal varlıklar, likidite yelpazesi içinde çeşitli pozisyonlarda yer almaktadır.
Örneğin, birisi 1000 liralık bir buzdolabı isterse, elde edilmesi en kolay varlık nakittir. Bu kişinin nakit parası yoksa, ancak 1.000 lira olan nadir kitap koleksiyonu varsa, koleksiyonları için buzdolabı takas edecek birini bulması pek mümkün değildir. Bunun yerine, koleksiyon ürünlerini satmaları ve parayı buzdolapları almak için kullanmaları gerekecek. Kişi satın almak için aylar veya yıllar bekleyebilirse bu iyi olabilir, ancak kişinin yalnızca birkaç günü varsa sorun olabilir. Tam değeri ödemek isteyen bir alıcıyı beklemek yerine kitapları indirimli olarak satmak zorunda kalabilirler. Nadir kitaplar, likit olmayan bir varlığa örnektir.
Likiditenin iki temel ölçüsü vardır: piyasa likiditesi ve muhasebe likiditesi.
Piyasa Likiditesi Nedir?
Piyasa likiditesi, bir ülkenin borsası veya bir şehrin emlak piyasası gibi bir piyasanın, varlıkların istikrarlı, şeffaf fiyatlarla alınıp satılmasına izin verme derecesini ifade eder. Yukarıdaki örnekte, buzdolapları karşılığında nadir bulunan kitap piyasası çok likit değildir ve tüm niyet ve amaçlara hizmet etmemektedir.
Öte yandan, borsa, yüksek piyasa likiditesi ile karakterizedir. Borsa yoğun bir şekilde işlem görüyorsa ve satış hakim değilse, alıcılar (teklif) tarafından teklif edilen hisse başına fiyat ve satıcıların kabul etmeye istekli oldukları (sormak) fiyat oldukça benzer olacaktır.
Böylece yatırımcılar hızlı satış yapmak için gerçekleşmemiş kazançlardan vazgeçmek zorunda kalmazlar. Alış-satış farkı daraldığında piyasa daha likit, genişlediğinde ise piyasa daha likit hale gelir. Gayrimenkul piyasası genellikle borsadan çok daha az likittir. Türevler, sözleşmeler, para birimleri veya emtialar gibi diğer varlıklar için piyasa likiditesi, genellikle büyüklüklerine ve alım satım için kaç tane açık borsa olduğuna bağlıdır.
Muhasebe Likiditesi Nedir?
Muhasebe likiditesi, bir kişinin veya şirketin mevcut likit varlıklarıyla finansal yükümlülüklerini yerine getirme kolaylığını, yani borçlarını vadesi geldiğinde ödeyebilme gücünü ölçer.
Yukarıdaki örnekte, nadir kitap koleksiyoncuları, bir tutamda tam 1.000 dolar değerinde olmayabilecek nispeten likit olmayan varlıklara sahiptir. Yatırım açısından bakıldığında, muhasebe likiditesinin değerlendirilmesi, dönen varlıkların kısa vadeli borçlar veya bir yıl içinde vadesi dolacak finansal borçlarla karşılaştırılması anlamına gelir.
Muhasebe likiditesini ölçen birçok oran vardır ve bunlar “likidite varlıkları” değişen derecelerde katılıkla tanımlar. Analistler ve yatırımcılar bunları likit şirketleri belirlemek için kullanır. Aynı zamanda bir derinlik ölçer olarak kabul edilir.
Likidite Nasıl Ölçülür?
Finansal analistler, bir şirketin dönen varlıkları kullanarak kısa vadeli yükümlülüklerini ödeme kabiliyetine bakar. Genel olarak, bu formülleri kullanırken 1’den büyük bir oran gereklidir.
Şimdiki oran
Mevcut oranlar en basit ve en katı oranlardır. Dönen varlıklar (bir yıl içinde makul bir şekilde nakde çevrilebilecek varlıklar) ile kısa vadeli yükümlülükler arasındaki ilişkiyi ölçer.
Formülü:
Cari oran = Cari Varlıklar / Cari Borçlar
Hızlı Oran (Asit-test oranı)
Hızlı oran veya asit test hızı daha katıdır. Nakit ve nakit benzerlerinden daha az likit olan hisse senetleri ve diğer dönen varlıklar, alacak hesapları ve kısa vadeli yatırımlar hariçtir.
Formül:
Hızlı Oran = (Nakit ve Nakit Benzerleri + Kısa Vadeli Yatırımlar + Alacaklar Hesapları) / Kısa Vadeli Borçlar
Asit test oranı (varyasyon)
Hızlı/asit test oranlarındaki değişiklikler, mevcut varlıkları çıkararak envanteri daha cömert hale getirir:
Asit-Test Oranı (Varyasyon) = (Dönen Varlıklar – Stoklar – Peşin Ödenmiş Maliyetler) / Kısa Vadeli Borçlar
Nakit oranı
Nakit oranı, likidite oranlarının en katı olanıdır. Dönen varlıkları, alacak hesapları ve stoklar ve diğer dönen varlıklar hariç, kesinlikle nakit veya nakit benzerleri olarak tanımlar.
Nakit oranı, cari orandan veya asit testi oranından daha yüksektir ve bir işletmenin acil bir durumda temerrüde düşme yeteneğini değerlendirmek için kullanılır (en kötü durum senaryosu), çünkü çok karlı şirketler bile sorun yaşarlarsa bu durumdan etkilenir..
Formülü:
Nakit Oranı = Nakit ve Nakit Benzerleri / Cari Borçlar
Likidite Örneği
Yatırımlar açısından, sınıf olarak hisse senetleri en likit varlıklar arasındadır. Ancak, likidite söz konusu olduğunda tüm hisse senetleri eşit yaratılmaz. Bazı hisseler borsalarda diğerlerinden daha aktif olarak işlem görür, bu da onlar için daha fazla pazar olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, tüccarlardan ve yatırımcılardan daha fazla, daha tutarlı ilgi çekiyorlar. Bu likit stoklar genellikle günlük hacimleriyle tanımlanabilir, bu da milyonlarca, hatta yüz milyonlarca hisseye kadar çıkabilir.
Örneğin, 26 Nisan 2019’da Amazon.com’un (AMZN) 8,4 milyon hissesi Nasdaq’ta işlem gördü. Bu miktar likit gibi görünse de, günde 72 milyon hisse ile Nasdaq hisselerini yöneten Intel (INTC) veya Ford Motor’dan (F) çok daha az likit. New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), 156 milyon hisse ile ABD’deki en likit hisse senedi olarak kayıtlara geçti.
Likidite Neden Önemlidir?
Piyasa likit değilse, bir varlığı veya menkul kıymeti satmak veya nakde çevirmek zor olabilir. Örneğin, 150.000 dolar değerinde çok nadir ve değerli bir aile yadigarına sahip olabilirsiniz. Ancak, öğeniz için bir pazar yoksa (yani alıcı yoksa), bu önemsizdir ve hiç kimse onun takdir edilen değerine yakın bir şey ödemeye istekli olmadığından çok likit değildir. Bir komisyoncu olarak hareket etmek ve muhtemelen ilgili tarafları takip etmek için bir müzayede evi kiralama ihtiyacı bile olabilir, bu da zaman alacak ve maliyetlere neden olacaktır.
Ancak likit varlıklar, tam fiyattan ve düşük maliyetle kolayca ve hızlı bir şekilde satılabilir. Şirketler ayrıca fatura veya bordro gibi kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli likit varlık bulundurmalı veya iflasa yol açabilecek bir likidite kriziyle karşı karşıya kalmalıdır.
En Likit Varlıklar veya Menkul Kıymetler Nelerdir?
Nakit en likit varlıktır ve bunu para piyasası, CD’ler veya vadeli mevduatlar gibi nakit benzerleri izler. Borsalarda işlem gören hisse senetleri ve tahviller gibi menkul kıymetler genellikle oldukça likittir ve aracılar aracılığıyla hızlı bir şekilde satılabilir. Altın sikkeler ve belirli koleksiyonlar da kolayca nakide çevrilebilir.
Likit Olmayan Varlıklar veya Menkul Kıymetler Nedir?
Bazı karmaşık türevler gibi tezgah üstü (OTC) alım satımı yapılan menkul kıymetler de oldukça likittir. Bireyler için, bir ev, devremülk veya araba, bir alıcı bulmak haftalar ila aylar sürebileceği ve anlaşmayı sonuçlandırmak ve ödeme almak için haftalar alabileceğinden, likit değildir. Ayrıca, komisyoncu ücretleri oldukça yüksek olma eğilimindedir (örneğin, emlak komisyoncuları ortalama %5-7).N
Neden Bazı Hisseler Diğerlerinden Daha Likit?
En likit hisse senetleri, günlük işlem hacmi yüksek olan hisse senetleri olma eğilimindedir ve çeşitli piyasa katılımcıları tarafından geniş çapta takip edilir. Bu tür hisse senetleri, iki taraflı piyasayı sıkı tutan daha fazla piyasa yapıcıyı da çekecektir. Atıl hisse senetleri daha geniş teklif sorma spreadlerine ve daha az piyasa derinliğine sahiptir. Bu isimler daha az bilinir, daha düşük işlem hacmine sahiptir ve genellikle daha düşük piyasa değeri ve oynaklığına sahiptir. Sonuç olarak, büyük çokuluslu bankaların hisse senetleri, daha küçük bölgesel bankaların hisse senetlerinden daha likit olma eğilimindedir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz