Kripto Rehber

Bitcoin Cash (BCH) Nedir, Bitcoin’den Farkı Nedir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Bitcoin Cash kısaca BCH, Bitcoin’e alternatif sunma amacıyla oluşturulan bir kripto para birimidir. Bir grup Bitcoin kullanıcısı, BTC’nin küresel çapta yaygınlaşmasını sağlamak için farklı teknik kararlara ihtiyaç olduğunu düşünüyordu. İşte Bitcoin Cash bu fikirden yola çıkılarak oluşturuldu.

Her geçen gün daha fazla kullanıcı Bitcoin üzerinden işlem yapmaya başlayınca blockchain kapasitesinin artık yetmemesi gibi önemli bir sorun baş gösterdi.

1 Ağustos 2017 tarihinde Bitcoin’den ayrı olarak BCh yani Bitcoin Cash piyasaya sürüldü.

Bitcoin sisteminde bulunan blokların işlem yapabilme kapasitesi 1 MB ile sınırlıdır. Oysa Bitcoin Cash sisteminde yer alan bloklar aynı anda 8-32 MB işlem yapabilme kapasitesine sahiptir.

Bitcoin Cash (BCH) Nedir?

Bu yeni ve güncel kripto para birimi, Bitcoin blockchainine bağlı bir ‘hard fork’ olarak kabul  edilir. Yani Bitcoin’in Blockchain’inden ayrıştırılarak geliştirilmiş bir altcoin türüdür. Daha fazla işlemin daha kısa sürede tamamlanmasına izin vererek ölçeklemeyi kolaylaştırır.

Bloklar, değiştirilmesi mümkün olmayan Bitcoin verisi parçalarıdır. Bitcoin Cash ise, Bitcoin’den daha fazla ticareti işlemeye olanak tanıyan peer-to-peer bir elektronik nakit mekanizmasıdır. Bitcoin’den farklı bir kripto para birimi olmasına karşın, yine de Bitcoin ağının bir parçasıdır. Güvenilir ticaret sistemi ve düşük işlem ücreti onu cazip kılan en önemli avantajlardandır.

Bitcoin Cash Ne İşe Yarar?

Bitcoin Cash’ın piyasaya sürülmesindeki amaç dijital dünyanın hızına uyum sağlamaktır. Bitcoin üzerinden gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin tamamı blockchain adı verilen bir dijital defterde onaylanır. Ancak Bitcoin üzerinden yapılan işlemlerin artması, işlem hızının düşmesine yol açmıştır. Bu noktada devreye Bitcoin Cash girmiş, söz konusu hız problemine çözüm sağlamıştır.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar

Bu farklılıklardan en önemlisi blok limitidir. Bitcoin’de blok limiti güvenlik gerekçesiyle 1 MB iken, Bitcoin Cash’ta bu limit en az 8 MB’tır. Bitcoin ağı bir saniyede maximum 7 işlem yapabilir. Oysa Bitcoin Cash, bundan çok daha fazlasına izin verir.

Öte yandan Bitcoin Cash daha ucuz ve daha hızlıdır. Bitcoin’de SegWit protokolü kullanılır, Bitcoin Cash’ta kullanılmaz. Böylece bu protokol nedeniyle yavaşlama söz konusu olmaz. SegWit protokolünün olmaması ve kapasite hızı, Bitcoin Cash’ın maliyetini önemli ölçüde azaltır.

Bitcoin Cash ve Bitcoin Arasındaki Benzerlikler

İki kripto para birimi de izin ve merkeziyet gerektirmez. Herhangi bir hükumet veya banka tarafından desteklenmez. Ödeme işlemcilerine, bankalara ve buna benzer aracılara bağlı değildir. İkisinin de merkeziyetsiz bir yapısı vardır.

İkisi de anonimdir, blockchainde işlenip doğrulanmış ve kaydedilmiştir.

Bitcoin Cash’ın arzı da sınırlıdır. Bu yüzden enflasyondan etkilenmez. Bitcoin ile Bitcoin Cash aynı fikir birliği ve blockchain ağı mekanizmasını kullanır.

Bitcoin Cash Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin kripto para birimi blockchain üzerinden işlem görür. Bu, sistem devamlılığı ve güvenliği açısından önem taşır. Bitcoin Cash madenciliği de Bitcoin madenciliğiyle benzerlik gösterir.

Her şeyden önce bir sanal cüzdana ve ASIC cihaza ihtiyacınız vardır. Oluşturulan her blok başına kâr elde edilir. Bitcoin Cash’ta bloklar minimum 8 MB kapasitesine sahip olduğundan, mining işlemi için daha fazla enerji ve işlemci gücü gerekir.

Kendi başınıza madencilik yapmak yerine, bir madencilik havuzuna da katılabilirsiniz. Teknik ekipmanınız yeterli değilse madenci havuzlarına dâhil olmak daha çok blok üretip daha fazla kâr etmenizi sağlayacaktır.

Bitcoin Cash Hangi Borsalarda?

Önde gelen kripto para borsalarından Binance başta olmak üzere pek çok borsada işlem gördüğü söylenebilir. HitBTC, Coineal, Coinbase, OKEx, Huobi Global gibi borsalar da buna dâhildir.

Bitcoin Cash aşağıdaki borsalarda listelenmiştir:

  • Coinbase Exchange
  • Huobi Global
  • Binance
  • Kraken
  • io
  • Bithumb
  • Bitstamp
  • KuCoin
  • FTX
  • Gemini
  • Bittrex
  • Liquid
  • BitWell
  • BigONE
  • OKEx
  • Poloniex

Bitcoin Cash Fiyatı

Şu an Bitcoin Cash fiyatı 718 dolardır. Dolaşımdaki arzı 18,858,681 olup, maximum arz ise 21 milyondur.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.