Kripto Rehber

Chainlink (LINK) Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Chainlink, Haziran 2017 tarihinde piyasaya sürülen Ethereum blockchain‘idir. ERC-20 tabanlıdır ve San Francisco’da faaliyet gösteren SmartContract tarafından başlatılmıştır.

Chainlink token’ına ‘LİNK’ denir. Chainlink merkezi olmayan bir Blockchain projesidir. Güvenli blockchain araçlarından biri olan Chainlink; geleneksel banka hesap ödemeleri, akıllı sözleşmelerin web API’leri, veri akışları gibi kaynaklara erişmeyi mümkün kılar. Bu sayede blockchain ile akıllı sözleşmeler arasında bağlantı kurulmasını sağlar. Başka bir ifade ile, blokzincir ağı altyapıları ve farklı ödeme servisleri arasında köprü vazifesi üstlenir.

Chainlink ekosistemi, LINK ağı ve LINK token çevresinde şekillenir. Akıllı sözleşmelerin kullanılabilirliğini ve uygulanabilirliğini artırmayı amaçlar.

Herhangi bir API’ye ya da veri beslemesine sahip olan kişiler LINK tokeni karşılığında API tabanlı hizmetlerini doğrudan blockchain sistemine ve akıllı bir sözleşmeye entegre edebilir.

Chainlink Tarihi

Bu platform Steve Ellis ve Sergey Nazarov ortaklığında kurulmuştur. Blokzincir projesinin çalışmalarına 2015 yılında başlanmış, token’ları ise 2017 tarihinde piyasadaki yerini almıştır. Önceleri SmartContract diye adlandırılan platform daha sonra isim değiştirmiştir.

Chainlink Özellikleri

Chainlink merkeziyetsiz Blockchain Oracle platformudur. API’lere, gerçek dünya verilerine ve uygulamalarına bağlanabilir.

Bir akıllı sözleşmeye bağlanmayı istediğinizde Chainlink harici API’ye erişir. Böylece sözleşme yoluyla herhangi bir bankacılık ağına veya ödeme sistemine ödeme yapmanıza imkân tanır.

Platformun veri sağlayan sunucularına ise ChainLink Oracle denir. Verilerin blokzincirine gitmesini sağlarlar, akıllı sözleşmelerin içeriğini algılayıp buna göre sonuçlar çıkararak çeşitli işlemler gerçekleştirirler.

Chainlink Avantajları

Blockchain dışı sistemler, Chainlink sistemi sayesinde akıllı sözleşmeler aracılığıyla blockchain sistemleri üzerinde çalışabilir. API tabanlı hizmetlerin bu sistemlere entegrasyonunu sağlamak kullanılabilirlik ve işlem güvenliği bakımından avantajlıdır. API tabanlı çalışan şirketler için büyük kolaylık meydana getirir.

İnsanların kendi blockchain sistemlerini oluşturması, çeşitli hizmet ve şirketlerin blockchain teknolojisine adapte olması Chainlink sistemiyle daha zahmetsiz ve pratik bir hâl almıştır.

Blockchain dışı akıllı sistemler, akıllı sözleşmeler vasıtasıyla blockchain sistemlerine uyum sağlayabilir duruma gelmiştir.

Chainlink vasıtasıyla; Bitcoin ve Ethereum gibi Blockchain’ler, Wells Fargo ve HSBC gibi bankalar, Visa-PayPal gibi ödeme hizmetleri birbiriyle ilişkilendirilebilir.

Öte yandan Chainlink, akıllı sözleşmelerin merkezden uzaklaşmasını hedefler. Bu ise bilginin doğruluğunu ve güvenliğini büyük oranda artırmaya yönelik önemli bir adımdır. SWIFT ve Google Cloud gibi dev şirketler de Chainlink ile işbirliği yapmıştır. Aynı zamanda Chainlink; Zilliqa, Synthetix, Hashgraph, Hedera, MATIC gibi projelerle de ortaklık kurmuştur.

Chainlink Dezavantajları

Yatırımcılara verimli ve uzun süreli bir ortaklık vaad etmiyor. Geliştirme hızı oldukça yavaş ve bu, Chainlink’in en zayıf noktalarından biri.

Üstelik Chainlink’in kullanıcılara yol gösterecek resmi bir rehberi de yok.

Chainlink Nasıl Çalışır?

Chainlink’e ait uzman ağın temel görevi akıllı kontratlar aracılığıyla zincir dışındaki verinin zincire aktarılmasını sağlamaktır. Bu işlem ağa dâhil olan node’lar yani düğümler sayesinde gerçekleştirilir.

Bir kuruluş veya kullanıcı blokzincirde bulunmayan bir verinin zincire eklenmesi için Chainlink ağına talep iletir. (Bunu akıllı sözleşme ile yapar.)

Zincirin dışında bulunan veri, hangi düğüm ile zincire aktarılacaksa o düğüm belirlenir. Ağdaki düğümler ilgili veriyi alır, blokzincirine aktarma için teklifte bulunur. Kim en uygun teklifi verirse, zincir dışındaki veriyi o alır ve blokzincirine dâhil eder.

Akıllı kontrata yazılmış olan veri alıcıya ait akıllı kontratla eşleştirilir ve kullanıcıya bu şekilde ulaştırılır. Dışarıdan alınmış veri, yalnızca bu veriyi talep eden kişinin blokzincirine transfer edilir.

Ağdaki başka bir düğüm veya kullanıcı ile paylaşılmaz. Üçüncü şahıslar bu verileri kullanamazlar.

Chainlink Nasıl Saklanır?

Ağın kripto para birimi olan LINK, kendine ait yerel bir blockchaine sahip değildir. Ethereum üzerinde üretilen bir ERC-667 standardıdır. Bu ise ERC-20 standardının bir uzantısıdır.

LINK’ler ERC-20 desteğine sahip donanım, mobil, masaüstü ve çevrimiçi cüzdanlarda saklanabilir. MetaMask ve Trust Wallet gibi cüzdanlar buna örnektir.

Chainlink Hangi Borsalarda?

Birçok kripto para borsasında Chainlink ile işlem yapılabiliyor. Bunlardan bazıları şöyle:

  • OKEx
  • Huobi Global
  • Mandala
  • Coinbase
  • Huobi
  • Binance
  • Bitci
  • Paribu
  • BtcTurk

Chainlink Madenciliği Nasıl Yapılır?

Chainlink için madencilik yapılmaz. Bütün Chainlink miktarını şirket belirler. Toplamda 1 milyar (1.000.000.000) adet üretim yapılacaktır. Bugün piyasada 390.509.556 Chainlink mevcuttur. 1 Chainlink’in TL karşılığı ise (3 Ekim 2021 itibariyle) 238.38 TRY şeklindedir.

2020 yılının Ağustos ayında Chainlink, 19,85 dolar ile en yüksek değerine ulaştı. 13 Eylül 2019’da ise 0,126297 dolarla tarihindeki en düşük fiyatını gördü.

[ccpw id=”18627″]

Chainlink (LINK) Fiyatı

ChainLink fiyatı 13 Aralık 2017’de 0,90 dolardı.

ChainLink madeni para fiyatı şu anda 29 Kasım 2018 itibariyle 0,91 ABD dolarıdır.

29 Kasım 2018 itibariyle ChainLink’in piyasa değeri 245.418.752 $ ve dolaşımdaki arz 573.146.451 LINK coin’dir.
10 Kasım 2021 tarihin de ise 36,35 dolardan alım satım işlemi görmektedir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.