HaberlerAltcoin HaberleriBitcoin Haberleri

Bitcoin ve Altcoin Kullanıcıları İçin Gerekli Olan Çözümler

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para topluluğu, merkeziyetsiz ekonomik sistemleri desteklemek için yazılımdan yararlanmaya devam ediyor olsa da, bitcoin çözümlerinin kripto dünyasında hala bir yeri var.

Bu makalede hızla büyüyen, dijital odaklı kripto ekosisteminde Bitcoin kullanıcılarının kullanabileceği birkaç aracı inceleyeceğiz.

Donanım Depolama Çözümleri

Donanım depolama çözümleri esasında tüm bitcoin (BTC) “HODLer”ları tarafından kripto paraların güvenliği ile ilgili herhangi bir veri veya bilgiyi güvenli bir şekilde depolamak için kullanılır. Donanım depolama çözümleri arasında kağıt cüzdanlar, donanım cüzdanları ve seed ifadesi yedekleme çözümleri bulunur.

Soğuk depo ya da soğuk cüzdan olarak adlandırılan, internete bağlı olmayan fiziksel Bitcoin cüzdanlarının genellikle iki formu bulunur:

  • kağıt cüzdanlar,
  • donanım cüzdanları.

Kağıt Cüzdanlar

Kağıt cüzdanlar, donanım cüzdanları hala geliştirilme aşamasındayken Bitcoin kullanıcılarının kullandığı en eski cüzdanlardan biriydi.

Kağıt cüzdan, üzerinde bir adresin ve buna karşılık gelen özel anahtarın bulunduğu bir kağıt parçasıdır. Kullanıcı, internet bağlantısı olmadığı için onu siber hırsızlıktan koruyan bu kağıdı dijital paralarına erişmesine izin verdiği için güvende tutmalıdır.

Kağıt cüzdan savunucuları, nispeten düşük teknoloji yaklaşımı, internet bağlantısına gerek duymaması ve taşınabilirliğinin en önemli noktalar olduğuna inanıyor. Ancak eleştirmenler, aracın kırılganlığına dikkat çekiyor. Kağıt su ve eskime gibi faktörlere karşı hassastır ve bir kağıt parçasını kaybetmek fiziksel bir donanım cüzdanını kaybetmekten çok daha kolaydır.

Donanım Cüzdanları

Donanım cüzdanları, büyük Bitcoin yatırımcıları arasında yaygın olarak kullanılan bir şey haline geldi. Donanım cüzdanları, USB benzeri bir cihaz veya dijital para adresinin özel anahtarlarının saklandığı bir akıllı karttır. Özel anahtarlar, güvenliği en üst düzeye çıkarmak için internete bağlı olmayıp donanım içinde programlı olarak ayrılır. Popüler donanım cüzdanları arasında Trezor ve Ledger yer alıyor.

Donanım cüzdanları, kripto para depolamanın güvenli yollarından birini sağladıkları için dijital para sektöründe çok önemli bir yere sahip. Kötü niyetli aktörlerin giderek daha tecrübeli hale geldiği bir sektörde, önemli bir korunma yolu sağlıyorlar.

Seed Yedekleme Çözümleri

Seed ifadesi yedekleme çözümleri, dijital para cüzdanlarına erişmek için gereken kurtarma ifadesini güvenli bir şekilde depolamak için kullanılır. Tipik olarak paslanmaz çelikten veya bir başka uzun ömürlü ve dayanıklı metalden üretilirler.

Seed yedekleme çözümü hizmet sağlayıcıları, kullanıcıların kurtarma cümlelerini yazabilecekleri kitler satıyor.

Seed yedekleme çözümleri, internet bağlantısına sahip olmamaları nedeniyle donanım cüzdanlarından farklıdır. Bu bakımdan kağıt cüzdanlara benzerler. Ancak kullanılan metalin dayanıklılığı nedeniyle seed ifadesi yedekleme çözümleri giderek daha popüler hale geldi. Metal, elementlere kağıttan çok daha az duyarlı olup daha güvenli bir seed saklama aracı sağlar.

Full Node’lar

Bilgisayar sistemlerinde düğüm (node), bir ağa katılan bir bilgisayardır. Full node (tam düğüm), ağın tüm kurallarını yerine getiren düğümdür. Kripto sektöründe düğüm, dijital para ağına katılan herhangi bir bilgi işlem cihazıdır. Bu bir bilgisayar, cep telefonu ya da GPU (grafik işlem birimi) gibi bir cihaz olabilir.

Kripto sektöründe iki çeşit tam düğüm vardır:

  • madencilik düğümü,
  • salt okunur tam düğüm.

Bir madencilik düğümü, sahibinin blockchain’i okumasına ve yazmasına izin verir. Sahibinin işlemleri doğrulamak, dijital parayı yeni birimler karşılığında blockhain’e eklemek için kullandığı blockchain’e özgü yazılım ve donanımın bir kombinasyonudur. Salt okunur bir düğüm tüm işlemlere tanık olur ve bunları kaydeder ancak madencilikle ağı güvence altına almaz.

Tam düğümler, herhangi bir merkeziyetsiz, halka açık dijital para ağının çalışması için gereklidir. Bir ağın güvenli kalmasını sağlayan şey, dünya çapındaki tüm tam düğüm sahiplerinin etkileşimleridir.

Saldıracak merkezi bir tarafın olmadığı ve aynı zamanda bireylere finansal egemenliklerini garanti etme imkanı tanıyan tam düğümler, sektörde bir dayanak noktası olmaya devam ediyor.

Ödeme kartları

Ödeme kartları, kullanıcıların dijital paraları kart ödemelerinin kabul edildiği her yerde kullanmalarına olanak tanıyan banka ya da kredi kartlarıdır. Kullanıcıların kolaylıkla kripto para harcamasına izin veren Visa veya Mastercard tarafından lisanslanmış birkaç hizmet sağlayıcı bulunuyor.

Her hizmet sağlayıcı özellikleri ve avantajları açısından birbirinden farklıdır. Bazıları kullanıcıların cüzdanlarına kripto para yatırmalarını gerektirir, bazıları vesayetsizdir, bazıları ise nakit geri ödeme garantili ödüller sunar.

Ödeme kartları, yalnızca fiat paranın kabul edildiği yerlerde dijital para kullanmak isteyen Bitcoin kullanıcıları için gereklidir. Taraftarlar ayrıca Bitcoin’in anaakım benimsenmesi için iki finansal paradigma arasındaki etkileşimin gerekli olduğunu savunuyorlar.

Blockstream Satellite

Ağustos 2017’de Blockchain servis sağlayıcısı Blockstream, Bitcoin ağına odaklı dünyanın ilk halka açık uydu hizmetini başlattığını açıkladı.

Blockstream Satellite, herkesin düğümlere bağlanmasına, bunları çalıştırmasına ve sürdürmesine izin verir. Uydu, ağ bölünmeleri ya da bağlantı kesintileri gibi olaylara karşı koruma sağladığı için Bitcoin ağının genel dayanıklılığını artırır.

Buna ek olarak bu ücretsiz hizmet, Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan merkeziyetsiz sistem fikrine uygun olarak düşük internet bağlantısı olan alanlara Bitcoin blokzinciri ile etkileşim kurma fırsatı sunar.

Blockstream Satellite, belirli noktalara yerleştirilmiş Afrika, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’yı kapsayan üç jeosenkron uydudan oluşur. Dünya üzerindeki Teleport adlı merkezler, uydulara veri yüklemek ve bunları daha sonra küresel olarak dağıtmaktan sorumludur. Bu yer istasyonları, küresel olarak devamlı bir hızda eklenirç

Blockstream sayesinde Bitcoin kullanıcılarının küresel Bitcoin ağ bağlantısını sağlamak için kendi uydularını oluşturmalarına gerek kalmaz, ki bu da onu Bitcoin kullanıcıları için olmazsa olmazlardan biri haline getirir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.