Editörden SeçmelerKripto Rehber

Bitcoin ve Diğer Kripto Paralar Yasal Mıdır? Yatırım Yapmak Güvenli Midir?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto Para Rehberimiz ile Bitcoin satın almak isteyip de nasıl yapacağını bilmeyen takipçilerimizin kripto paralarla ilgili tüm sorularını yanıtlamaya karar verdik. Bu makaleyi okuduktan sonra sorularınızın cevaplarını bulacağınızı umuyoruz.

Bitcoin ve Diğer Kripto Paralar Yasal Mıdır?

Şu anda Türkiye’de yasal bir engel yok. Birçok ülke gibi Türkiye de bu konuda gri kategoriye giriyor. Yani yasal bir tanımı bulunmamaktadır. Ancak Türkiye kripto paralara sıcak bakan ülkelerden biridir. 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık planında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından çıkarılacak bir kripto paradan söz edildi. Ayrıca Maliye Bakanı Berat Albayrak, açıkladığı ekonomik planında çok tartışılan ICO’yu (kripto para fonu) desteklediklerini açıkladı. Kısacası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz, Türkiye’de yaşıyorsanız ve 18 yaşından büyükseniz kripto para satın almanız için herhangi bir engel yoktur.

Şu anda pek çok ülke kripto paralara karşı ne çok dost ne de yabancı değil, kısacası birçok ülke tarafsız, elbette bazı istisnalar var, Venezuela Devlet Başkanı Maduro kripto paraları yaymak için elinden geleni yapıyor. Katar ve Özbekistan Kripto para kullanımı yasaktır. Avrupa Birliği konuyla ilgili henüz bir şey söylememiş olsa da, bu yıl kripto para birimiyle ilgili düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Bitcoin Ve Diğer Kripto Paralar Yasal Mıdır? Yatırım Yapmak Güvenli Midir?

Kripto Para Birimlerine Yatırım Yapmak Güvenli Midir?

Öncelikle bu kripto paralardan ne beklediğiniz ve nereden yatırım yaptığınızla ilgili bir durumdur. Kripto paralara nasıl yatırım yapabileceğinizden yazının devamında söz edeceğiz fakat bu sorunuza gelecek olursak: Eğer yapacağınız yatırımdan büyük zarar etmekten kastınız var ise bu sorunun cevabı hayır olacaktır. Çünkü kripto paraları diğer yatırım araçlarından en büyük farklı volatilitesinin yani oynaklığının çok yüksek oranda yer almasıdır. Bir günde %100’den fazla değer kazanan kripto para birimleri olduğu gibi %50’den fazla değer kaybeden kripto paralar da bulunmakta. Bu durum belli değildir. Yani yatırım yaparken alacağınız riski göz ardı etmemelisiniz. Kaybetmekten korkmayacağınız bir miktar ile başlamanızı tavsiye ederiz.

Güvenlik derken şifrenizin çalındığını kastediyorsanız bunun için önlemleri arttırabilirsiniz. Bir donanım cüzdanı satın alabilir ve sahip olduğunuz kripto paraları o cüzdana aktarabilirsiniz.

Yani kripto para biriminize sadece sizin erişiminiz vardır. Her cüzdanın bir kurtarma kodu vardır. 24 rastgele kelimeden oluşan bu kodu bir kağıda yazmanız gerekiyor ve onu kaybedemezsiniz. Bu kod ile cüzdanınızda bir sorun olsa dahi kripto paralara erişebilirsiniz.

Bitcoin Ve Diğer Kripto Paralar Yasal Mıdır? Yatırım Yapmak Güvenli Midir?

Bitcoin ve Diğer Kripto Paraların Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Bir kripto para rehberinden bahsediyoruz ama bilinmesi gereken en önemli şey kripto paraların fiyatını etkileyen birçok faktörün olduğu ve hepsinin birbirinden farklı olduğudur. Bitcoin fiyatı düşünüldüğünde; Bitcoin’i yeni çağın altını olarak düşünebilirsiniz. Son olayları örnek alarak, ABD-İran gerilimleri arasında Bitcoin fiyatı altından çok daha yüksek bir yüzdeyle yükseldi.

İnsanlar güvenli liman olarak Bitcoin’e yatırım yapmaya başladı. Ama tabii ki bunu sadece altın olarak düşünemeyiz. Diğer faktörlerden bahsedecek olursak, ülkenin kripto paraları yorumlaması da Bitcoin fiyatını etkiliyor.

Bitcoin şu anda piyasadaki bütün kripto paralara göre piyasadaki olağanüstü bir baskınlığı var. Bu nedenle altcoinlerden biraz ayrılıyor. Altcoinler ise yukarıda bahsettiğimiz durumların dışında altcoinin bağlı olduğu şirketlerin durumu, balinalar gibi etkenlerden etkilenmektedir.

Balinalar

Balinalar ise fiyatı etkileyen ve kripto paraların diğer yatırım araçlarından en büyük farkının oluşmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Diğer insanlara göre çok daha büyük miktarlarda alış veriş yapan çok daha büyük miktarlarda satış yapan insanlara balina takma adı konulmuştur. Balinalar çoğunlukla kripto paraların birden değerlenmesiyle oluşur.

Örneğin Bitcoin’e 1000 TL yatırım yapan ve Bitcoin 1 TL iken 1000 BTC alan bir kişi, Bitcoin işlem hacminin düşük olduğu bir piyasada aniden fiyatı düşürerek “satış” etkisine neden olabilir. 50.000 TL civarında. Fiyattaki ani düşüşle insanlar panikleyip kripto paralarını satarlar. Kripto para birimlerinin fiyatı daha da düşecektir.

Bu nedenle balina satış hacminin altında bir seviyeye ulaştığında tekrar toplu alım yapabilir ve aniden fiyatı yükseltebilir. Bu, insanların daha fazla satın almasına ve fiyatları yükseltmesine neden olur. Kısacası, kripto para birimlerinin fiyatı genellikle dünyadaki gerilimler, insanlar ve ülkelerin kripto para birimleri algıları, altcoinlerin sahip olduğu şirketlerin durumu ve balinaların piyasa üzerindeki etkisi ile belirlenir.

Bitcoin Ve Diğer Kripto Paralar Yasal Mıdır? Yatırım Yapmak Güvenli Midir?

Altcoinlere Nasıl Doğru Bir Şekilde Yatırım Yapılır?

Gelelim bu rehberimizin konusuna. Günlük/haftalık fiyat tahminleri genellikle altcoin şirketlerinin durumlarına ve çizelgelerine dayalıdır. Daha önce klasik borsa veya dövize yatırım yaptıysanız, muhtemelen bu alanda tecrübeniz vardır. Grafiklerin nasıl okunacağına dair eğiticimizi okumanızı öneririz.

Bu arada, kripto para birimleriyle uğraşanlar genellikle Twitter ve Telegram‘ı aktif olarak kullanmaktadır. Bazı tanınmış yatırımcılar yatırımlarını Twitter ve Telegram’da paylaştığı için onları takip etmek karlı yatırımlar yapmayı mümkün kılabilir. Grafik okumayı bilmeyen insanlar genellikle bu yatırımcıların dediklerini yapar. Tabii ki en iyi yatırım kendi yatırımınızdır.

Nasıl Kripto Para Satın Alabilirim?

Kripto para birimi kılavuzumuzla, size kripto para birimi satın almanın en kolay ve en çok tercih edilen yolunun bir kripto para birimi değişimi olduğunu gösterelim. Birçok yerel ve küresel kripto para borsası vardır.

Eğer sadece Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraları alıp uzun vadeli yatırımlar yapmayı planlıyorsanız yerel bir borsa sizin için yeterli olacaktır ancak global borsalara açık olmanız ve günlük/haftalık altcoin ticareti yapmanız gerekiyor. Yerel borsada TL ile işlem yapabilirsiniz ancak altcoinler global borsada genellikle Bitcoin ile işlem görür. Bunu yapmak için yerel bir borsada bir hesap açıp bitcoin satın alabilir, ardından satın aldığınız bitcoinleri küresel bir borsaya aktarabilirsiniz.

Bu arada, bu noktada küçük bir uyarı yapmamız gerekiyor. Yerel borsanızdan başka bir borsaya veya kendi kripto para cüzdanınıza transfer yapabilmek için kimliğinizi onaylamanız gerekir. (Borsaya göre değişiklik gösterebilir) Kimliğinizi teyit etmek için TC Kimlik kartınızın ön ve arka fotoğrafını çekip aynı fotoğrafta kendi yüzünüzün ve kimliğinizin fotoğrafını çekip Borsa’ya göndermeniz gerekmektedir. kullandığınız takas.

Bu, kara para aklama ve terör gruplarının mali desteği gibi yasa dışı faaliyetleri önlemek için her borsada olur. Bu nedenle yatırım yapacağınız borsayı iyi araştırmanız gerekir. Uzun vadeli yatırımlar yapmak ve sadece Bitcoin ve Ethereum gibi büyük para birimleri satın almak istiyorsanız bu onayı yapmanıza gerek yok.

Binance, Türkler tarafından dünyada en çok kullanılan borsalardan biridir. Binance’in Türkiye’deki yeni yatırımı gündemde yer alıyor.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.