Kripto Rehber

Dogecoin Nedir? DOGE Nasıl Alınır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

DOGE (Dogecoin), açık kaynaklı bir dijital para birimidir. 2013 yılında piyasaya sürülen DOGE (Dogecoin), özellikle Tesla CEO’su Elon Musk tarafından paylaşılan tweetlerle giderek popüleritesini artırmıştır.

Dogecoin (DOGE) Nedir?

Başlangıçta eğlence amacıyla geliştirilmesine rağmen kısa sürede yaygınlaşan bir kripto para birimidir. Dünya çapında kullanılan bu dijital para birimi, Litecoin ağından çatallandırılarak oluşturulmuştur. Yani bu ağda meydana gelen bütün güncelleme ve değişiklikler Dogecoin’e de yansır.

2013 yılının fenomeni olan DOGE figürüne dayanır. Nitekim logosunda da, Shiba Inu cinsi bir köpek tasvir edilmiştir.

Dogecoin (DOGE) nasıl çalışır?

Bu dijital para birimi deflasyonist bir yapıya sahip değildir. Pek çok kripto paranın aksine enflasyonist bir yapısı vardır.

Bir Dogecoin ağında her dakika yeni bir blok üretilir. Madenciler ağdaki matematiksel problemleri başarılı bir şekilde çözdükleri zaman 10.000 DOGE’lik blok ödülü kazanırlar.

Fork (Litecoin blokzincirinin çatallanması) ile oluşturulan Dogecoin, Scrypt şifreleme algoritmasıyla çalışır. Bu nedenle zorluk seviyesi Bitcoin’den daha düşüktür.

DOGE Madenciliği Nasıl Yapılır?

DOGE, Bitcoin’in PoW (iş ispatı) sisteminden farklı olarak Scrypt teknolojisini kullanır. Blok süresi ise 1 dakikadır. Toplam arz limiti yoktur. Yani Dogecoin’den kaç adet üretileceği noktasında herhangi bir sınırlama mevcut değildir.

DOGE madenciliğini tek başınıza yapabileceğiniz gibi, madencilik havuzuna katılmanız da mümkündür. Bir DOGE madencisi Linux, Mac veya Windows üzerinden GPU ile üretim yapabilir. Ayrıca DOGE madenciliği sırasında Litecoin elde edilebilir.

GPU yani grafik kartı işlemcilerinin yanı sıra CPU (bilgisayar işlemcisi) ve ASIC madencilik cihazlarıyla da DOGE için mining yapılabilir. Fakat bilgisayar veya grafik kartı işlemcileriyle madencilik yapmak zorluk seviyesi nedeniyle pek verimli değildir.

Yeterli altyapınız yoksa, işlemci gücünü madencilik havuzlarından sağlayabilirsiniz.

DOGE (Dogecoin) Nerelerde Kullanılır?

Bitcoin ve çeşitli alternatif kripto para birimleri gibi değer saklama ve ödeme aracı olarak kullanılır. Fakat volatilitesi yüksek ve arzı sınırsız olduğundan değer saklama amacıyla kullanmak için yeterince uygun değildir.

Öte yandan Dogecoin, bağış toplama faaliyetleri ve buna benzer sosyal amaçlarla da tercih edilir. DOGE kullanıcıları Twitter ve Reddit gibi platformlarda beğendikleri içerikleri Dogecoin bağışı yaparak ödüllendirebilir.

Ödül ve yardım organizasyonlarında kendine yer bulan DOGE, ‘Shibes’ olarak adlandırılan büyük bir topluluğa sahiptir.

DOGE Alım-Satımı Nasıl Yapılır?

Bu kripto para birimini destekleyen pek çok borsa vardır. Bunlardan birini tercih ederek DOGE alıp satabilir, DOGE’larınızı borsada veya Dogecoin cüzdanında saklayabilirsiniz. Paribu, KuCoin, Binance, Kraken ve OKEx bunların başında gelir.

Aynı zamanda Bithumb, Probit Global, Gemini, Bitfinex, Bittrex, FTX, Gate.io, Coinbase Exchange, Huobi Global gibi borsalar üzerinden Dogecoin alım-satımı yapılabilir.

Dogecoin (DOGE) Nasıl Saklanır?

Bunun için çevrimiçi cüzdanları veya güvenilir kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Masaüstü Multidoge cüzdanıyla Dogecoin bakiyenizi yönetebilirsiniz. Bu cüzdan hızlı senkranizasyon seçeneğine sahiptir. Böylelikle transfer işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik Dogecoin blokzincirinin tamamını bilgisayarda saklamanıza gerek yoktur.

Blokzincirini tamamıyla senkronize etmek isterseniz Dogecoin Core cüzdanından yararlanabilirsiniz. Dogecoin bakiyesini telefonundan kontrol etmek isteyenler Exodus mobil ya da Trustwallet kullanabilirler. Ledger donanım cüzdanı da bu para birimi tarafından desteklenir.

Aşağıdaki cüzdanlardan birini de tercih edebilirsiniz:

  1. DOGEchain Wallet
  2. Jaxx Wallet
  3. Trezor
  4. Ledger Nano S ve Ledger Nano X

DOGE Fiyatı 2021

Dogecoin fiyatı 2021 yılının 9 Kasım günü itibariyle 0,27 dolardır. İşlem hacmi ise 2,737,091,898 dolardır.

[ccpw id=”10127″]

CoinMarketCap sıralamasında 10. Sırayı alan Dogecoin’in piyasa değeri 36,585,540,944 dolar olarak belirtiliyor.

Dolaşımdaki arz ise 131.624.173.874 DOGE. Yukarıda da belirtildiği üzere toplam arzı sınırlı değildir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.