Kripto RehberEditörden Seçmeler

Ethereum Nedir? Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Ethereum; herhangi bir kişi, şirket veya kurumun kontrolünden ve müdahalesinden uzak, akıllı sözleşmelere sahip, açık kaynak kodlu, merkeziyetsi bir blok zinciri ağıdır.

Ethereum, kripto para dünyasında ETH’nin kısaltmasıdır. Fakat, Ethereum bu tanımdan ve ETH’den çok daha fazlasıdır. Ethereum’un ne olduğuna, nasıl satın alınacağına ve nasıl çalıştığına bir göz atalım!

Web sitesinde tanımlandığı gibi; Ethereum kullanıcılarının verilerinin sahibi olduğu bir sistemdir. Başka bir deyişle, başka hiç kimse verilerinizin sahibi değildir.

Ethereum, onu kullanan herkesin ağ üzerindeki finansal sisteme erişmesini sağlayan bir sistemdir.

Ancak bireyler veya kurumlar arası değer aktarımı; açık kaynak kodu sayesinde kurum veya şahısların müdahalesinden uzak, merkeziyetsiz bir internettir.

Evet, biraz kafanız karışmış olabilir. Çünkü ne anlatması kolay ne de anlaşılması kolay. Ancak “Ethereum Nedir?” yazımızın geri kalanında sorunuzun yanıtını daha iyi alabileceksiniz.

2015 yılında Rus-Kanadalı yazılım geliştiricisi Vitalik Buterin tarafından kurulan Ethereum’un büyük hedefleri bulunuyordu.

Sistemin amacı, üçüncü tarafların kullanıcıların kişisel verilerini kullanmasına, çalmasına veya saklamasına izin vermemektir.

Ethereum sisteminin bir diğer amacı, kullanıcıların gelişmiş blockchain altyapısını kullanarak yeni sistemler oluşturmaktır. Bu sistemler DeFi (merkezi olmayan finans) ve NFT’ler (benzersiz tokenlar) ile donatılabilir.

Ethereum Nedir? Nasıl Çalışır?

Ethereum’un Kurucusu Kimdir ve Ethereum Ne Zaman Ortaya Çıktı!

2013 yılının sonlarına doğru Vitalik Buterin, Ethereum hakkındaki düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaştı. Tabii ki, fikir sadece Buterin’in arkadaşlarının kulağına ulaşmadı, aynı zamanda birçok kişinin zihninde kök salmaya başladı.

Aldığımız bilgilere göre 30’a yakın kişi Vitalik Buterin ile görüşerek genç yazılımcıya fikirle ilgili düşüncelerini aktardı.

Ancak, burada bazı  önemli şeyler bulunuyor. Vitalik Buterin, Ethereum fikrini ortaya attığında henüz 19 yaşındaydı. Başka bir deyişle, bugün milyarlarca dolar ticaret yapan Ethereum ağı, 19 yaşında bir kişi tarafından geliştirildi.

Ayrıca kurucu Vitalik Buterin’in kripto para birimlerini yakından takip edenler tarafından iyi bilinen bir platform olan Bitcoin Magazine’in kurucusu olduğunu görüyoruz.

2011’de Buterin, kripto para dünyası henüz emekleme dönemindeyken Bitcoin ile tanıştı, üniversiteyi bu merakın dışında bıraktı, Bitcoin topluluğu konferanslarına katıldı ve kripto para piyasasının baş kahramanlarından biri oldu.

Ethereum 30 Temmuz 2015’te piyasaya sürüldü ve birçok tartışmaya neden oldu. Bazı kripto para analistleri, gelecekte Bitcoin’i geçebileceğini bile söyledi.

Ethereum’u Hangi Ülke Piyasaya Sürdü

Yazının başında belirttiğimiz gibi Ethereum, Rus yazılım geliştiricisi Vitalik Buterin tarafından geliştirildi ve piyasaya sürüldü. Kurucusu Rus olmasına rağmen Ethereum hiçbir ülkeye bağımlı değildir.

Ancak, Buterin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile blockchain teknolojisi üzerine yaptığı görüşme de Ethereum haberlerinde yer alıyor.

Ethereum Ne amaçla Kullanılmaktadır?

Ayrıca yazının başında Ethereum’un amacından bahsetmiştik. Organizasyon, insanları birçok yeni teknolojiye maruz bırakarak yeni bir İnternet çağının temellerini atmayı amaçlıyor.

Ethereum araştırması yaparken çok farklı bilgilerle karşılaşacağınızı unutmamalısınız. Örneğin Ethereum sadece kendi para birimi Ether için ortaya çıkmış bir sistem değildir.

Peki ne? Ethereum ayrıca diğer kripto para birimlerini geliştirmek ve uygulamak için bir platformdur. Ethereum Vakfı’nın son birkaç yıldır belirli bir çerçeve içerisinde sağladığı ERC20 standardı sayesinde diğer kripto para geliştiricileri kendi kripto para birimlerini oluşturup piyasaya sürebiliyor. ERC20 bir belirteç standardıdır.

Bahsettiğimiz gibi, Ethereum sistemi yeni kripto para birimlerinin oluşturulmasına da izin veriyor. Yeni bir kripto para birimini piyasaya sürmek ve yatırımcılarla buluşturmak istiyorsanız, bu sistem üzerinden ICO adı verilen ilk para tekliflerini toplayabilirsiniz.

Elbette Ethereum sistemini kullandığınız için yatırımcılardan aldığınız yatırım tutarı ether üzerinden yapılmaktadır. Ancak bu noktada, ICO’ların sorunu ortaya çıkmaz. Çünkü birçok insan ICO’ların güvenilmez olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni, dolandırıcıların yatırımcılardan para alıp kaçmasıdır.

Ethereum Nasıl Çalışır?

Ethereum ve Bitcoin birbirine benzer şekilde çalışır, ancak Ethereum sadece finansal sistemlerden fazlasını destekler. Aynı zamanda dış dünyadaki olaylara da çözümler getirir.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki benzerliklerden biri; her iki sistemde de ağ üzerinde yer alan tüm geçmiş işlem kayıtlarının merkeziyetsiz bir şekilde depolanmasıdır.

Ancak, Ethereum’un altyapısını sağlayan blok zinciri yapısı, Bitcoin’den daha gelişmiş. Ethereum bu işlem geçmişlerini korurken, ağdaki her akıllı sözleşme, bir kullanıcının hesap bakiyesini ve işlem bilgilerini içerir.

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Fark Nedir?

Evet, şimdi Ethereum ve Bitcoin arasındaki farklara bakalım. İki kripto para birimi uzun süredir karşılaştırılıyor. Ancak, farklı amaçlar için ortaya çıkmışlardır. Kısacası, bağımsız hedefleri bulunmaktadır.

Bitcoin’e baktığımız zaman, blockchain teknolojisine dayalı olarak adlandırılan ilk kripto para birimiydi.

Ethereum ise Bitcoin’i örnek almaktadır. Ancak Ethereum’un kripto para ekosistemine sağladığı yenilik ile Bitcoin’in insanlara sağladığı teknolojiyi geliştiriyor.

Bu noktada Ethereum’un Bitcoin’den daha modern bir yapıda bir sisteme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bitcoin’de tam bir blok oluşturmak için madencilerin blokları işlemesi 10 dakika sürerken, Ethereum’da bu süreç oldukça kısadır. Bir Ethereum madencisinin blok oluşturması için geçen süre 15 saniyedir. Gördüğünüz gibi, Bitcoin ve Ethereum arasında büyük bir fark var.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki diğer bir fark arzdır. Bitcoin’in ulaşabileceği maksimum miktar 21 milyon iken, bu Ethereum arzı kesin değil. Şu anda piyasada 18 milyon 700.000 bitcoin var.

Dediğimiz gibi, Ethereum’un sınırı yoktur, ancak Ethereum madenciliği limiti ile yılda 18 milyona kadar ether üretilebilir.

Ethereum ve Bitcoin arasındaki diğer bir fark madencilik konusudur. Ethereum madencilerinin ETH elde etmek için kullandığı elektronikler GPU’lardır.

Ancak Bitcoin madenciliği yapmak için milyonlarca dolar yatırım yapan madencilik havuzlarıyla rekabet etmeniz gerekiyor.

Bitcoin’i kontrol ettiğimizde blok boyutunun en fazla 1 MB olduğunu görüyoruz. Ancak bu miktarın 1 MB ile sınırlandırılması, Bitcoin’in Ethereum’a kıyasla daha yavaş olmasına neden olur. Ethereum’un yapısının Bitcoin’den daha hızlı olduğu ortaya çıktı.

Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi kripto paralar (bütün kripto paralar değil) genellikle madencilik yapılır ve belli bir arzları vardır. Burada iki önemli konu ortaya çıkıyor. Madencilik nasıl çalışır ve arz bittiğinde, yani tüm ETH piyasa tarafından kullanıldığında madenciler ne yapacak? Bakalım cevap neymiş…

Madencilik denilince herkesin aklına kazma, kürek vb. gelir, değil mi? Ancak kripto paralarda böyle bir sistem yok. Kripto para madenciliğini yazılım problemlerini çözmek olarak tanımlayabiliriz.

Evet, madenciler yapar, ağdaki bulmacaları çözerek kripto para birimi ağının güvenilirliğini ve doğru çalışmasını sağlarlar.

Bu noktada, sorunu hızlı ve doğru bir şekilde çözebilen ödülü kazanır. Örneğin, bir blok doğru bir şekilde işlenirse sistem size ödül olarak 2 ETH verecektir.

Yapılması gerekeni yaptınız ve ağın güvenliğini sağladınız. Böylece işlem onay sorununu çözmüş oluyorsunuz ve 2 ETH almış olcaksınız.

Ancak bu durum anlattıklarımızdan daha kapsamlı ve geniştir. 2 ETH kazanan madencileri dert etmeyin! Madenciler için rakipler, madencilik için binlerce dolarlık donanım yatırımını feda eden dişli rakiplerdir.

Ayrıca, sistem Bitcoin madenciliğinden kesinlikle farklıdır. Çünkü Bitcoin madenciliği için kullanılan elektronik ekipmanlar Ethereum madenciliği için kullanılamaz.

Örneğin, Bitcoin madenciliği için kullanılan ekipman bir ASIC makinesi iken, Ethereum için en verimli donanım cihazı bir grafik kartıdır.

Ethereum Avantajları

Ethereum tarafından kullanılan blok zinciri teknolojisinin doğası gereği, üçüncü tarafları (yani aracıları) ortadan kaldırarak merkeziyetsiz bir platform oluşturulmasına izin verir. Yani, Ethereum’daki merkezi olmayan bir uygulama, bir vasi olmadan çalışabilir.

Ethereum’ın temelini oluşturan blok zinciri ağı, sistemdeki değişikliklere aynı şekilde tepki vermelidir. Biri beyaz, diğeri siyah derse, değişikliğin bir etkisi olmaz. Bu, ağı güvensiz veya dolandırıcı olma potansiyeline sahip olabilecek durumları sağlar.

Ethereum’ın merkeziyetsiz yapısı nedeniyle, ağdaki tüm uygulamalar her zaman çevrimiçidir. Bu nedenle asla kapatılamazlar.

Bu ademi merkeziyetçilik ve yüksek güvenilirlik sayesinde Ethereum, kötü amaçlı yazılımlardan ve dolandırıcılık olaylarından korunur.

Ethereum’un Dezavantajları

Makalemizde Ethereum’un nasıl iyi, güvenilir ve hatasız çalıştığını açıklamaya çalışıyoruz. Ancak ne kadar iyi çalışırsa çalışsın Ethereum sistemi onu yazan geliştiriciler kadar iyi olabilir.

Sonuçta, sistem yazanlar da insandır ve insanlar her zaman hata yapabilir. Başka bir deyişle, yazılımdaki hatalar kötü niyetli olarak kullanılabilir.

Bunun olduğunu ve sistemin saldırıya uğradığını varsayalım. Ne yazık ki, bu hatanın kötüye kullanılmasını önlemenin doğrudan bir yolu yoktur.

Bunu düzeltmenin tek yolu, kodu yeniden yazarak güvenlik açığını kapatmaktır. Ancak bu yaklaşım blok zinciri yapısının mantığına tamamen aykırıdır. Çünkü blok zinciri kesinlikle değişmez olmalıdır.

Ether Nasıl Edinilir?

Kripto para borsaları aracılığıyla eter satın alabilir ve kripto para ticareti yapabilirsiniz. Örneğin; Binance’e para yatırabilir ve satın alabilirsiniz.

Ethereum nedir, nasıl satın alınır ve nasıl çalışır gibi soruları yanıtlamaya çalışıyoruz. Bitcoin ve kripto para birimleriyle ilgili en son haberler için şu bağlantıyı takip edebilirsiniz: Bitcoin Haberleri   

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.