Kripto RehberEditörden Seçmeler

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Sıcak ve Soğuk Kripto Para Cüzdanları

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Kripto para cüzdanı nedir? – Bu rehberde sizler için en güvenilir kripto para cüzdanlarını, kripto cüzdan çeşitlerini hazırladık.

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Neleri Bilmemiz Gerek?

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) vb. kripto para birimlerini kullanabilmek için öncelikle dijital bir cüzdana sahip olmanız gerekiyor. Sahip olunan kripto para birimine ait bilgiyi saklayan ve alım satım işlemlerinde blockchain ağıyla iletişim kuran dijital cüzdanların pek çok türü bulunmaktadır.

Sonuç olarak, bir kripto para cüzdanı, blockchain ağıyla etkileşime girmenize yardımcı olan bir araçtır. Farklı cüzdan türleri üç gruba ayrılabilir: yazılım cüzdanları, donanım cüzdanları ve kağıt cüzdanlar. Nasıl çalıştıklarına bağlı olarak soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan olarak da gruplandırılmaktadır.

Sıcak ve Soğuk Kripto Para Cüzdanları

Kripto para cüzdanları, nasıl çalıştıklarına bağlı olarak “sıcak” veya “soğuk” olarak sınıflandırılır.

Sıcak Cüzdanlar

Sıcak cüzdan, internete herhangi bir şekilde bağlı olan bir cüzdandır. Örneğin, kripto para borsası Binance’de bir hesap açıp cüzdanınıza para gönderdiğinizde, borsanın sıcak cüzdanına para yatırırsınız. Bu cüzdanların kurulumu çok kolaydır ve fonlara hızlı erişim sağlar, bu da onları tüccarlar ve diğer sık ​​kullanıcılar için çok faydalı kılar.

Soğuk Cüzdanlar

Soğuk cüzdanların ise internet bağlantısı yoktur. Bunun yerine, anahtarları çevrimdışı şekilde saklamak için fiziksel bir araç kullanırlar. Bu da onları çevrimiçi hackeleme girişimlerine karşı dayanıklı hale getirir. Bu yöntem soğuk depolama olarak da bilinir ve uzun vadeli yatırımcılar ya da  “HODL“lar  için özellikle kullanışlıdır.

Kripto Para Cüzdanı Nedir? Sıcak Ve Soğuk Kripto Para Cüzdanları

Private Key ve Public Key Nedir?

Her cüzdan hesabının bir adresi vardır. Bunu bankacılık sistemindeki IBAN numarasına benzetebiliriz. Bu adres bilgisini muhatabınıza verdiğinizde başka bir bilgiye ihtiyaç olmadan para transferi yapabilir.

Hesaptaki mevduatlara erişmek veya farklı bir hesaba para aktarmak için özel (private key) ve açık anahtarlara (public key)  gerekir. Hesaptaki mevduatlar, Açık anahtar public key ve özel anahtar private key  olmadan alınıp satılamaz.

Açık ve özel anahtarlar, özel bir şifreleme standardı ile birbirine bağlanır. Private Key bilgisi ile Public Key verilerine erişebilirsiniz, ancak bunun imkansızdır.

Kripto para ekosisteminde, Private Key depozito sahibi olmak için en kritik şifre olarak kabul edilebilir. Bu veriler hesap sahibi dışında herhangi biri tarafından ele geçirilirse, tüm mevduatlar kaybedilebilir ve geri alınamaz. Bu nedenle özel anahtarı saklamak ve başkalarının ona erişmesini engellemek çok önemlidir.

Sicak Cuzdanlar Mi Soguk Cuzdanlar Mi

Yazılım kripto para cüzdan türleri

Her biri kendi özelliklerine sahip birçok yazılım cüzdanı türü vardır. Birçok kişi bir şekilde internete bağlıdır (sıcak cüzdanlar). Size en yaygın ve önemli yazılım cüzdan türlerini açıklıyoruz: web, masaüstü ve mobil cüzdanlar.

Web Cüzdanları

Web cüzdanlarını kullanarak, herhangi bir şey indirmenize veya yüklemenize gerek kalmadan bir tarayıcı arayüzü ile blok zincirlerine erişebilirsiniz. Buna hem takas cüzdanları hem de diğer tarayıcı tabanlı cüzdan sağlayıcıları dahildir. Çoğu zaman, yeni bir cüzdan oluşturabilir ve ona erişmek için kişisel bir şifre kurabilirsiniz.

Ancak, bazı servis sağlayıcılar özel anahtarlarınızı sizin yerinize kaydeder ve yönetir. Bu deneyimsiz kullanıcılar için daha kullanışlı olsa da aslında tehlikeli bir uygulamadır. Özel anahtarlarınızı kendi elinizde tutmazsanız, paranızı başkasına emanet etmiş olursunuz.

Masaüstü Cüzdanları

Masaüstü cüzdan, bilgisayarınıza indirip kullanabileceğiniz bir yazılımdır. Web tabanlı sürümlerin aksine, masaüstü cüzdanlar size anahtarlarınız ve fonlarınız üzerinde tam kontrol sağlar. Yeni bir masaüstü cüzdanı oluşturduğunuzda, bilgisayarınızın sabit diskine “wallet.dat” adlı bir dosya kaydedilir.

Bu dosya, kripto para birimi adresinize ulaşmak için gereken özel anahtar bilgilerini içerir, bu nedenle dosyayı kişisel bir parola ile şifrelemeniz gerekir. Masaüstü cüzdanınızı şifrelerseniz, wallet.dat dosyasının okunabilmesi için yazılımı her çalıştırdığınızda şifrenizi girmelisiniz. Bu dosyayı kaybederseniz veya parolanızı unutursanız, paranıza erişiminizi büyük olasılıkla kaybedersiniz.

Sicak Ve Soguk Cuzdan Nedir Image

Mobil Cüzdanlar

Mobil cüzdanlar, masaüstü cüzdanlara benzer şekilde çalışır ancak akıllı telefon uygulamaları olarak tasarlanmıştır. Bu cüzdanlar, QR kodları aracılığıyla kripto para göndermenize ve almanıza izin verdiği için çok kullanışlıdır. Ayrıca mobil cüzdan günlük transferler ve ödemeler için uygundur.

Donanım Cüzdanları

Donanım cüzdanı, genel ve özel anahtarlar oluşturmak için rastgele sayı üreteci (RNG) kullanan fiziksel bir elektronik cihazdır. Bu anahtarlar daha sonra internete bağlı olmayan cihazın kendisinde depolanır. Bu sebeple donanım cüzdanları bir tür soğuk cüzdandır ve en güvenli seçeneklerden biri olarak kabul edilir.

Bu cüzdanlar çevrimiçi saldırılara karşı yüksek seviyede güvenlik kursa da, donanım yazılımının düzgün şekilde yapılmaması durumunda bazı riskler de taşımaktadırlar. Ayrıca, donanım cüzdanları daha az kullanıcı dostudur ve sıcak cüzdanlar ile karşılaştırıldığında fonlara erişim daha güçtür.

Kripto paranızı uzun süre tutmayı amaçlıyorsanız veya büyük miktarlarda kripto para birimi tutuyorsanız, bir donanım cüzdanı kullanmayı planlamalısınız. Şu anda çoğu donanım cüzdanı, cihazınızı korumak için bir PIN oluşturmanıza ve cüzdanınızın kaybolması durumunda kullanmanız için bir kurtarma cümlesi vermenize izin verir.

Kağıt Cüzdanlar

İlkel ama son derece güvenli bir cüzdan modeli de kağıt cüzdanlardır. En basit şekliyle, üzerinde belirli kodların yazılı olduğu bir kağıt parçasından oluşmaktadır. Kağıt cüzdanların en büyük avantajı, hiçbir şekilde internete bağlı olmamaları ve bu sebeple de siber saldırılara karşı yüzde 100 koruma gerçekleştirmeleridir.

Kripto para biriminin desteklendiği yazılım aracılığıyla oluşturulan bu cüzdan, yazıcı aracılığıyla kağıda basımı gerçekleştirilir. Kağıt üzerinde cüzdana ait adres, özel ve açık anahtar bilgilerinin yanı sıra işlem kolaylığı sağlamak amacıyla bir de QR kod oluşturulur. Buradaki bilgiler kullanılarak transfer işlemleri gerçekleştirilebilir.

Kağıt cüzdanların en büyük dezavantajı fiziksel güvenlik açıklarıdır, internete bağlı olmadıkları için siber saldırılara karşı oldukça güvenlidirler. Sıvı dökülürse, yanarsa veya mürekkep silinirse kağıt yedeği olmadan paralar kaybolabilir. Tabii ki, istenmeyen kişiler tarafından kağıdın kapılması riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.