Editörden SeçmelerHaberlerKripto Rehber

Osilatör Nedir? Osilatörler Nasıl Çalışır?

Bizi Google News'ten Takip Etmek İçin Abone Ol 

Bir osilatör, iki uç değer arasında yüksek ve düşük bantlar oluşturan ve ardından bu sınırlar içinde dalgalanan bir trend göstergesi oluşturan bir teknik analiz aracıdır. Yatırımcılar, kısa vadeli aşırı alım veya aşırı satım koşullarını keşfetmek için trend göstergesini kullanır.

  • Osilatörler, teknik analizde kullanılan dalgalanmaları bazı üst ve alt bantlarla sınırlanan momentum göstergeleridir.
  • Osilatör değerleri bu bantlara yaklaştığında, tüccarlara aşırı alım veya aşırı satım sinyalleri verir.
  • Osilatörler, trend kırılmalarını veya tersine dönmeleri işaret etmek için genellikle hareketli ortalama göstergeleriyle birleştirilir.

Osilatörün değeri üst uç değere yaklaştığında, teknik analistler bu bilgiyi varlığın aşırı satın alındığı anlamına gelir ve alt uç noktaya yaklaştıkça teknisyenler varlığın aşırı satıldığını düşünür.

Osilatörler Nasıl Çalışır?

Osilatörler, ticaret kararları vermek için tipik olarak diğer teknik analiz göstergeleriyle birlikte kullanılır.

Analistler, örneğin bir hisse senedi yatay veya yatay olarak işlem gördüğünde, bir şirketin hisse senedi fiyatında kolayca net bir eğilim bulamadıkları zaman osilatörleri en avantajlı bulurlar. En yaygın osilatörler stokastik osilatör, göreceli güç (RSI), değişim oranı (ROC) ve para akışıdır (MFI).

Teknik analizde yatırımcılar, osilatörleri en önemli teknik araçlardan biri olarak bulurlar, ancak analistlerin alım satımlarını geliştirmede yardımcı buldukları grafik okuma becerileri ve teknik göstergeler gibi başka teknik araçlar da vardır.

Bir yatırımcı bir osilatör kullanıyorsa, önce iki değer seçer. Daha sonra, aracı ikisi arasına yerleştiren osilatör salınım yaparak bir trend göstergesi oluşturur. Yatırımcılar daha sonra söz konusu varlık için mevcut piyasa koşullarını okumak için trend göstergesini kullanır.

Yatırımcı, osilatörün daha yüksek değere doğru hareket ettiğini gördüğünde, varlığı aşırı alım olarak okur. Tersi senaryoda, osilatör daha düşük değere yöneldiğinde, yatırımcılar varlığın aşırı satıldığını düşünür.

Bir Osilatörün Mekaniği

Teknik analizde bir yatırımcı, osilatörleri 0 ila 100 arasında bir yüzde ölçeğinde ölçer; burada kapanış fiyatı, belirli bir çubuk grafikte belirli sayıda çubuk için toplam fiyat aralığına göredir.

Bunu başarmak için, birden fazla hareketli ortalamayı manipüle etmek ve yumuşatmak için çeşitli teknikler kullanılır. Piyasa belirli bir aralıkta işlem gördüğünde, osilatör fiyat dalgalanmalarını takip eder ve belirtilen toplam fiyat aralığının %70 ila 80’ini aştığında aşırı alım durumunu gösterir ve bir satış fırsatı anlamına gelir.

Aşırı satış durumu, osilatör %30 ila %20’nin altına düştüğünde ortaya çıkar ve bu da bir satın alma fırsatı anlamına gelir.

Altta yatan menkul kıymetin fiyatı belirlenen aralıkta kaldığı sürece sinyaller geçerli kalır. Ancak, bir fiyat kırılması meydana geldiğinde, sinyaller yanıltıcı olabilir. Analistler, fiyat kırılmasını, mevcut yatay piyasanın bağlı olduğu aralığın sıfırlanması veya yeni bir trendin başlangıcı olarak değerlendirir. Fiyat kırılması sırasında, osilatör uzun bir süre aşırı alım veya aşırı satım aralığında kalabilir.

Teknik analistler, osilatörlerin yan piyasalar için daha uygun olduğunu düşünürler ve piyasayı bir trendde veya menzile bağlı olarak tanımlayan teknik bir gösterge ile birlikte kullanıldığında daha etkili olduklarını düşünürler.

Örneğin, bir piyasanın trendde olup olmadığını belirlemek için hareketli bir ortalama çaprazlama göstergesi kullanılabilir. Analistler, piyasanın trendde olmadığını belirledikten sonra, bir osilatörün sinyalleri çok daha kullanışlı ve etkili hale gelir.

Momentum Göstergesi Nedir?

Yatırımcılar, bu büyüme oranını izlemek için momentum göstergelerini kullanır ve sinyal verilen trend gücüne dayalı olarak satın alır veya satar. Momentum temelli bir strateji kullanarak, yatırımcılar fiyatlar yükseliş eğilimindeyken uzun pozisyonlar ve fiyatlar düşüş eğilimindeyken kısa pozisyonlar alırlar.

Yüksekten satıp düşükten satın almak yerine, momentum yatırımcıları yüksek likiditeli piyasalardan kâr elde etme fırsatlarını belirler, yüksekten alıp yüksekten satar ya da düşük satar ama daha da düşük satın alır. Momentum yatırımcıları, geçmiş hareketlere dayalı olarak devam veya geri dönüş kalıplarını tespit etmek yerine, son fiyat kırılmasından sonra oluşan yaygın eğilime daha fazla odaklanır.

Momentum, yavaş ama katlanarak hızlanan ve benzer şekilde azalan bir tren gibidir. Momentum yatırımcıları için, ivmenin zirvede olduğu bölgeler parayı eve getiren şeydir.

Yükselen fiyatlar veya “sıcak hisseler”, zaman içinde en önemli büyüme gösterenlerdir ve bazı yatırımlar diğerlerinden daha sıcaktır. Tüccarlar, RSI (Göreceli Güç Endeksi) ve MACD (Hareketli Ortalama Yakınsama) gibi momentum göstergelerini kullanarak bir varlığın fiyatındaki güçlü ve zayıf yönleri belirleyen teknik bir analiz yapabilir.

Ticaret momentumu, bir varlığın fiyatındaki yükselme veya düşme oranını temsil eder. Trendleri gözlemleme perspektifinden bakıldığında, momentum, fiyat gücünü belirlemede inanılmaz derecede yardımcıdır. Bununla birlikte, ivme tarihsel olarak yükselen piyasalar sırasında düşen piyasalardan daha uygulanabilir olmuştur, ancak bunun nedeni çoğunlukla boğa piyasalarının ayı piyasalarından daha uzun sürmesidir.

Stokastik Osilatör ile nasıl ticaret yapılır?

Popüler yanılgıların aksine stokastik osilatör, hisse senedi ticareti yapan insanlar için süslü bir kelime değildir ve aslında bir sistemin doğasında bulunan rastgele özelliklere atıfta bulunur. Yukarıda bahsedildiği gibi, stokastik gösterge, belirli bir süre için bir menkul kıymetin kapanış fiyatını yüksek/düşük fiyat aralığıyla karşılaştıran bir momentum göstergesidir.

Yatırımcılar, zaman aralığını değiştirerek veya hareketli ortalamalarını kullanarak osilatörün piyasa dalgalanmalarına duyarlılığını en aza indirebilir. Stokastik osilatörün çılgınlığının ardındaki yöntem, fiyatların yükselen piyasalarda en yükseklere yakın ve düşüş eğiliminde olan piyasalarda en düşüklere yakın olduğu genel teorisini içerir.

%K ve %D Çizgileri

%k = (Son Kapanış Fiyatı – En Düşük Fiyat)/(En Yüksek Fiyat – En Düşük Fiyat) x 100

%D = 3 günlük SMA %K

Gösterge, kapanış fiyatı ve dönem en yüksek ve en düşük değerleri kullanılarak hesaplanan %K ve %D çizgileri olmak üzere iki grafikten oluşur. %K, mevcut kapanış fiyatının düşük dönemden dönem yüksek/düşük aralığına büyümesi arasındaki oranı temsil eder ve sinyal hattı veya %D, son üç dönemdeki ortalama %K’dır.

 

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  TwitterTelegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemiz zaten tamamen ücretsizdir. Bizlere destek olmak için lütfen reklam engelleyici kapatın.